Παναγιωτόπουλος: σταθερή και απαρέγκλιτη θέση μας για στήριξη της Ουκρανίας και των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων

 O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 6 Απριλίου 2023, με τον Υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας κ. Ολέξιι Ρέζνικωφ (Oleksii Reznikov), στο πλαίσιο της επίσημης επισκέψεώς του στην Ελλάδα.

Κατά τις συνομιλίες, εκφράστηκε η ισχυρή βούληση των δύο χωρών για την ενδυνάμωση και εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας τους.

Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι η Ελλάδα και η Ουκρανία καταδικάζουν κάθε μορφή αναθεωρητισμού και κατάφωρης παραβίασης Διεθνούς Δικαίου.

Στις συνομιλίες συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Πρέσβυς της Ουκρανίας στην Αθήνα κ. Σεργκίι Σουτένκο (Sergii Shutenko), ο Υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας κ. Ντένις Σαράποφ (Denys Sharapov), καθώς και πολυμελείς αντιπροσωπείες των δύο πλευρών.

Μετά τις συνομιλίες και την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών, ακολούθησαν δηλώσεις προς τους Στρατιωτικούς Συντάκτες και του Ανταποκριτές των Ξένων ΜΜΕ στην Αίθουσα Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Ολέξιι,

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να σας υποδεχόμαστε σήμερα στην Ελλάδα, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κατά τη συνάντησή μας εκφράσαμε την ισχυρή βούλησή μας να εργαστούμε μαζί προκειμένου να ενισχύσουμε τη διμερή αμυντική συνεργασία μας. Επίσης επανέλαβα τη σταθερή και απαρέγκλιτη θέση μας για στήριξη της Ουκρανίας και των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του θεμελιώδους δικαιώματός τους να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και να αποκαταστήσουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας τους.

Η Ελλάδα, από την αρχή αυτού του βάναυσου και απρόκλητου πολέμου εναντίον της Ουκρανίας καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική επιθετικότητα και βρίσκεται, από την πρώτη μέρα, στο πλευρό της Ουκρανίας και των γενναίων υπερασπιστών της.

Εφαρμόσαμε όλες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον εισβολέα, παρά το κόστος τους για την οικονομία μας.

Ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας. Έφερε ξανά τον πόλεμο στην Ευρώπη και αποτελεί μια νέα απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

Οι εικόνες από την Μπούτσα και τους εκατοντάδες νεκρούς στη Μαριούπολη μας υπενθυμίζουν το καθήκον μας προς τα θύματα και τις οικογένειές τους να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, καθώς και να συνεχίσουμε την αταλάντευτη στήριξή μας προς την Ουκρανία και τον λαό της που μάχεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του.

Η αντίδρασή μας στη ρωσική εισβολή, μια απροκάλυπτα επιθετική ενέργεια, ήταν άμεση και αποφασιστική, καθώς είναι ξεκάθαρη και σταθερή η θέση μας εναντίον οποιασδήποτε μορφής αναθεωρητισμού, είτε αμφισβητεί βασικούς κανόνες που διέπουν τη διεθνή έννομη τάξη είτε εκφράζεται ως επιδίωξη αλλαγής των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων.

Σήμερα, θα ήθελα θα επαναλάβω την αλληλεγγύη μας προς τον ουκρανικό λαό ο οποίος υπέφερε και συνεχίζει να δοκιμάζεται ως αποτέλεσμα της εισβολής και να αποτίσω φόρο τιμής στις ηρωικές Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας που μάχονται με γενναιότητα και αυτοθυσία για τη νίκη.

Κύριε Υπουργέ,

Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα και προσβλέπω στην ενίσχυση των αμυντικών δεσμών μας.

Θα ήθελα να εκφράσω την ισχυρή στήριξή μας προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό και να επαναλάβω ότι θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί.

Καλώς ήλθατε».

ΟΛΕΞΙΙ ΡΕΖΝΙΚΩΦ: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ και είχα αυτή την εξαιρετική ευκαιρία να συναντηθώ με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και πραγματικό φίλο, τον Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, καθώς συναντηθήκαμε και στην Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία στο Ραμμστάιν και γίναμε πολύ καλοί φίλοι και ήταν χαρά μου να φιλοξενήσω την αντιπροσωπεία σας στην Ουκρανία υπό την Αυτή Εξοχότητα, την κυρία Πρόεδρο, ήσασταν κι εσείς σε αυτή την αντιπροσωπεία και είχαμε μια εξαιρετική επικοινωνία, συζήτηση και συνάντηση με τον Πρόεδρό μου στο Προεδρικό Μέγαρο «Μαριίνσκυ» (Mariyinsky) και ήταν υποχρέωσή μου να σας επισκεφθώ και σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου στον λαό και την κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας για την υποστήριξη και τα συστήματα που παρείχαν στην Ουκρανία για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και τη εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων μας.

Το πρώτο πακέτο υποστήριξης που λάβαμε ήρθε μάλλον 2-3 μέρες μετά την έναρξη αυτής της εισβολής, ήταν πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας και το χρειαζόμασταν για τον λαό μας που προσπαθούσε να επιβιώσει εν μέσω αυτού του επιθετικού πολέμου και την κάθε είδους στήριξη που χρειαστήκαμε, σε όπλα, στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική, πολιτική, κ.λπ. Επίσης οι πρόσφυγές μας βρήκαν εδώ ένα σπιτικό και δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί, γυναίκες με τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, είναι εδώ και ευχαριστούμε τον λαό και τη χώρα σας για τη στήριξή σας προς αυτούς.

Ως μόνιμο μέλος της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία στο Ραμμστάιν, την επονομαζόμενη Λέσχη του Ραμμστάιν, αποτελείται από πάνω από 54 χώρες, περισσότερες από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και κανονικά γνωρίζουμε ότι τα μέλη είναι 30, αλλά έγιναν 31 και η επόμενη χώρα προς ένταξη θα είναι η Σουηδία, γεγονός ιδιαίτερα συμβολικό, καθώς η σημαία της έχει τα ίδια χρώματα με την εθνική σημαία μας, κίτρινο και μπλε, μετά τη Σουηδία λοιπόν είμαι βέβαιος ότι η επόμενη χώρα που θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα είναι η Ουκρανία όταν κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο και γνωρίζω τη σταθερή θέση του φίλου μου, του κυρίου Υπουργού, ότι αν δούμε τα συμπεράσματα που εξήχθησαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τη στρατηγική που προέκυψε, για τα επόμενα 30 χρόνια η κύρια απειλή για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα είναι η Ρωσία και οι ένοπλες δυνάμεις της.

Και γνωρίζω τη θέση του ομολόγου μου, του κυρίου Υπουργού, ότι η Ουκρανία έχει μεγάλη εμπειρία στο πώς να αποτρέψει τους Ρώσους, πώς να τους νικήσει, χρησιμοποιώντας όπλα ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών. Είναι λοιπόν ένας καλός λόγος να προσκληθεί η Ουκρανία στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ και να γίνουμε μέλος αυτής της λέσχης. Κατά τη συνάντησή μας, συζητήσαμε την τρέχουσα κατάσταση του μετώπου και στην περιοχή της Μαύρης και της Αζοφικής Θάλασσας, περιέγραψα στους ομολόγους μου την κατάσταση στις περιοχές του Bakhmut, στην Andiivka, το Vuhledar, τη Maryinka και άλλες περιοχές, περιέγραψα εν συντομία την πρόοδο των προετοιμασιών μας για την αντεπίθεσή μας, ειδικά όσον αφορά τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τον στρατό μας, και φυσικά τους τρόπους με τους οποίους θα παρέχουμε στις δυνάμεις μας νέα όπλα από τους εταίρους μας, οχήματα μάχης πεζικού, άρματα μάχης, συστήματα πυροβολικού, κ.λπ.

Φυσικά συζητήσαμε πιθανούς τρόπους για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού ενίσχυσης των κυρώσεων εναντίον του εισβολέα, καθώς επίσης ιδιαίτερα για την αμυντική βιομηχανία. Επίσης πιθανούς τομείς διμερούς συνεργασίας και υφιστάμενα συγκεκριμένα έργα.

Είμαστε λοιπόν ιδιαίτερα ευγνώμονες για την υποστήριξή σας και όλα τα πακέτα υποστήριξης κάθε είδους που παρείχατε στην Ουκρανία και είμαι βέβαιος ότι, και αφού κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και τις διμερείς πλατφόρμες και ειδικά τη διαδικασία αποναρκοθέτησης, καθώς έχετε μεγάλη εμπειρία, ειδικά στη θάλασσα, καθώς οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας σας είναι ισχυρές, ιδιαίτερα γνωστές, και προσβλέπουμε σε αυτή τη συνεργασία, θέλουμε τη στήριξή σας για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του Ουκρανικού Ναυτικού, ξεκινώντας από τη διαδικασία αποναρκοθέτησης, καθώς αποτελεί ανθρωπιστική ανάγκη για την Ουκρανία, και τη συνέχιση της εδραίωσης του καθεστώτος ασφαλείας στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, καθώς άπτεται της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Όπως γνωρίζετε, η Ουκρανία είναι από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής τροφίμων για τις αφρικανικές χώρες, τις χώρες της Ανατολής, και αυτή τη στιγμή, με τον πόλεμο σε εξέλιξη, έχουμε έναν πράσινο διάδρομο για το εμπόριο των σιτηρών υπό τη σημαία του ΟΗΕ, οπότε πρέπει να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα και πραγματικά πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε τη στήριξη της χώρας σας.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά