Άσκηση FOREST GUARDIAN-2023





Από την Τετάρτη 29 έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις συνεργασίες και συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων με το σύνολο των φορέων της Χώρας σε αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος, διεξήχθη για πρώτη φορά η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την ονομασία «FOREST GUARDIAN – 2023».

Η «FOREST GUARDIAN – 2023», η οποία έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), σε συνεργασία με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) του Πυροσβεστικού Σώματος, είναι κοινή αεροπορική άσκηση Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) μεσαίας κλίμακας που αφορά στην εξάσκηση και εκπαίδευση των συμμετεχουσών δυνάμεων σε επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης δασικών και περι-αστικών πυρκαγιών μεγάλης έκτασης σε πολλαπλά μέτωπα.

Σκοπός της Άσκησης ήταν η ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας, καθώς και η προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας του συνόλου των συμμετεχόντων. Για την επίτευξη του σκοπού, εξετάστηκε σενάριο ραγδαίας κλιμάκωσης καταστροφικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή της Μαλακάσας με ταυτόχρονη εκδήλωση ιδίου φαινομένου σε διαφορετική περιοχή, γεγονός που προκάλεσε την κινητοποίηση του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Άσκηση «FOREST GUARDIAN – 2023», ως εξής:

● Από τον Στρατό Ξηράς, 1 μεταφορικό Ελικόπτερο CH-47D.
● Από την Πολεμική Αεροπορία, 4 Αεροσκάφη (Α/Φ) CL-215, 2 Α/Φ CL-415 και 2 Α/Φ PZL.

Το Πυροσβεστικό Σώμα συμμετείχε με:

● 1 Ελικόπτερο (Ε/Π) Super Puma AS-332 Έρευνας – Διάσωσης.
● 1 Ε/Π BK-117.
● 1 Σύστημα μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους – ΜΕΑ (Drone).
● 2 Πυροσβεστικά Οχήματα και 1 Πεζοπόρο Τμήμα.
● Την Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ).

Πρόθεση του ΓΕΕΘΑ αποτελεί η καθιέρωση ανάλογου τύπου ασκήσεων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, που συμβάλλουν στην βελτίωση της ετοιμότητας του προσωπικού και των μέσων των ΕΔ.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά