Πάτρα – 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: «Σφήνα» αποστράτων για την αξιοποίηση του ακινήτου, νέα πρόταση στο ΥΕΘΑ



Υπόμνημα από όλες τις ενώσεις απόστρατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για αξιοποίηση του ακινήτου του πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πατρών «409» προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.



Την υπόθεση του 409 πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πατρών, παίρνουν στα χέρια τους, οι Ενώσεις Απόστρατων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής, καταθέτοντας στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, υπόμνημα με τις προτάσεις τους, για το παρατημένο κτιριακό συγκρότημα, που ρημάζει.


Την πρωτοβουλία ανέλαβαν οι απόστράτοι αξιωματικοί Στρατού Ξηράς, Πολεμικής Αεροπορίας, Πολεμικού Ναυτικού, οι συνταξιούχων Αστυνομίας Πόλεων Πατρών και Ελληνικής Αστυνομίας, οι απόστράτοι ΕΛΑΣ και πρώην Χωροφυλακής Αχαΐας, καθώς και του Πυροσβεστικού Σώματος Πελοποννήσου.

Η πρότασή τους, αφορά στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του παλιού «Στρατοπέδου Χριστιά», υπέρ των στελεχών και υπαλλήλων του ΥΕΘΑ – εν ενεργεία κι εν αποστρατεία αλλά και ΣΑ, που υπηρετούν και διαμένουν σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.



Οπως σημειώνουν, οι Ενώσεις τους, με αφορμή τον άγονο διαγωνισμό (22 Φεβρουαρίου), από την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων για μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου «409» προς κάθε ενδιαφερόμενο και οιαδήποτε χρήση, προτάσσουν συνοπτικά είναι ο εξής:

> Διαγραφή του ακινήτου από τη λίστα των προς αξιοποίηση ακινήτων της ΥΠΑΑΠΕΔ.

> Διερεύνηση άντλησης κονδυλίων, για μελέτη και ανακαίνιση, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

> Επαναφορά χρήσης του ακινήτου στην πρότερη κατάσταση, υπέρ των στελεχών ΥΕΘΑ, ΣΑ, ΠΥ και μονίμων υπαλλήλων ΥΕΘΑ

Οι χρήσεις που προκρίνονται είναι:

> Δημιουργία Σταθμού Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης – Παροχή Πρώτων Βοηθειών – Εξωτερικά Ιατρεία

> Δημιουργία Στρατιωτικού Φαρμακείου

> Μεταφορά Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς – Δημιουργία Ξενώνων

> Λειτουργία Στρατιωτικού Πρατηρίου

> Λειτουργία Στρατιωτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού/ Παιδότοπου, για τα παιδιά των στελεχών ΕΔ και ΣΑ

Οπως σημειώνουν οι απόστρατοι στο υπόμνημά τους προς το ΥΕΘΑ, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το κτίριο είναι της εγκατάλειψης και λεηλασίας, από τους κυνηγούς μετάλλου, ενώ παράλληλα σημειώνουν ότι, είναι η ώρα της λήψης απόφασης, ως ελάχιστη απόδειξη σεβασμού και εκτίμησης – που δημόσια έχει αποδεχθεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ότι τρέφει για το προσωπικό των ΕΔ εν ενεργεία και εν αποστρατεία και επιβάλλεται να στρέψει την προσοχή του προς την περιοχή και να λάβει τη σωστή απόφαση για την αξιοποίηση του πρώην 409 ΓΣΝ, σύμφωνα με τις υποβαλλόμενες προτάσεις, υπέρ των αναγκών των στελεχών του ΥΕΑΘΑ.

«Πολιτική βούληση χρειάζεται»


Κωνσταντίνος Νάκας

Ο πρόεδρος του της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Πατρών – υποστράτηγος εα, Κωνσταντίνος Νάκας, τόνισε στην «Πελοπόννησο» ότι το θέμα της αξιοποίησης του πρώην 409 στρατιωτικού νοσοκομείου είναι μείζονος σημασίας για τους απόστρατους και τους εν ενεργεία στρατιωτικούς και για τα σώματα ασφαλείας της περιοχής, η οποία στερείται μιας ολοκληρωμένης δομής παροχής υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών, αν και η Πάτρα είναι η τρίτη πόλη στην Ελλάδα. Η πρόταση που έχει κατατεθεί στο ΥΕΘΑ, τόνισε, είναι ολοκληρωμένη και επαφίεται στην πολιτική βούληση του υπουργείου να υλοποιηθεί, έστω σε κάποιο βαθμό. Δεν γίνεται, όμως, ένα τόσο ιστορικό κτίριο να ρημάζει από την εγκατάλειψη.

Ακόμα…περιμένει
Μετά τις έντονες πολιτικές αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά του Δήμου Πατρέων, ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει στις 22 Φεβρουαρίου η αρμόδια Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, απέβη άγονος.


Μ. Δεμέστιχας

Ο διευθυντής της ΥΠΑΑΠΕ, Μιχάλης Δεμέστιχας μιλώντας τότε αποκλειστικά στην «Πελοπόννησο», είχε απευθύνει δημόσια κάλεσμα στον Δήμο και στους τοπικούς φορείς, αν έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του «409», να καταθέσουν τεκμηριωμένη πρόταση και το ακίνητο μπορεί να τους παραχωρηθεί απευθείας, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, αρκεί να καταβάλλουν το μίσθωμα.

«Ουδέποτε είχαμε, σαν υπηρεσία, ενδιαφέρον από Δήμο, Περιφέρεια ή οποιαδήποτε άλλη αρχή για να αξιοποιήσει το ακίνητο. Ξαφνικά, λοιπόν, βρεθήκαμε να βλέπουμε δημοσιεύματα ή να δεχόμαστε τηλεφωνήματα ότι το ακίνητο αυτό θα έπρεπε να παραμείνει ως νοσοκομείο για τον κόσμο της Πάτρας. Ωραία, λοιπόν, εμείς είμαστε ανοικτοί σε βιώσιμες προτάσεις, πάντα βέβαια σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται από τον νόμο, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο» είχε δηλώσει τότε στην «Π» ο κ. Δεμέστιχας.
Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, ουδείς έχει ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Π».

Θα εξυπηρετούνται 20.000 στελέχη με τις οικογένειές τους

Στην πόλη των Πατρών και όπισθεν του Στρατοπέδου ΚΕΤΧ, υφίστανται οι εγκαταστάσεις του πρώην 409 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, αποτελούμενες από ένα κεντρικό τριώροφο κτίριο, το παράπλευρο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και χώρο στάθμευσης έμπροσθεν του κτηρίου.


Ο χώρος είναι ιδιοκτησίας Ταμείου Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), είχε παραχωρηθεί προσωρινά στο υπουργείο Υγείας και στέγαζε κλινικές του δημόσιου Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας», όπου εδώ και μία εξαετία (2017) αποδεσμεύτηκε και παραμένει κενός.



Σημειώνεται ότι το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία του υπουργείου Αμυνας, μετά από αναγκαστική απαλλοτρίωση προς ανέγερση Στρατιωτικού Νοσοκομείου (ΦΕΚ 16 Α’/1930).

Στην ευρύτερη περιοχή εδρεύει πλήθος Στρατιωτικών Μονάδων και Υπηρεσιών, με επιτακτικές ανάγκες του προσωπικού τους για παροχή Υγειονομικών, Φαρμακευτικών και Διοικητικής Μέριμνας Υπηρεσιών. Το σύνολο δε του προσωπικού των ανωτέρω Μονάδων μαζί με τα εν αποστρατεία στελέχη, μόνιμους κατοίκους της περιοχής και τα μέλη των οικογενειών τους εκτιμάται σε αριθμό ατόμων άνω των 20.000.

Το 2017 το υπουργείο Υγείας εκκένωσε και παρέδωσε τις κτιριακές εγκαταστάσεις του στρατοπέδου Χριστιά, ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ στο ΥΕΘΑ και οι επιστολές των ενώσεων στρατιωτικών με αίτημα τη στέγαση υποδομών (όπως Μονάδα πρωτοβάθμιας Υγείας, Στρατιωτικό Φαρμακείο, Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς, Παράρτημα Στρατιωτικού Πρατηρίου κ.ά.), έγιναν πιο συχνές.

Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις από την τότε ηγεσία του ΥΕΘΑ περί άμεσης υλοποίησης του αιτήματος, τελικά ελήφθη μία απόφαση, η οποία απαξίωνε τις ανάγκες των στελεχών της περιοχής, κατατάσσοντας αυτά σε δεύτερη μοίρα έναντι των υπολοίπων ανά την Ελλάδα, παραχωρώντας τις εγκαταστάσεις του πρώην ΣΝ 409 στην ΥΠΑΑΠΕΔ για περαιτέρω αξιοποίηση/εκμετάλλευσή τους. Τα τοπικά παραρτήματα ΕΑΑΣ-ΕΑΑΝ-ΕΑΑΑ συνέχιζαν να υποβάλλουν αιτήματα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

pelop.gr
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά