Ο Δήμος Σερρών τίμησε τους ήρωες του Υψώματος 731

 






Ο Δήμος Σερρών τίμησε τους ήρωες του Υψώματος 731,μεταξύ των οποίων και οι άνδρες του 19ου Συντάγματος της τότε VI Μεραρχίας Σερρών.

Τη μνήμη των Σερραίων ηρώων που τον Μάρτιο του 1941 υπερασπίστηκαν το Ύψωμα 731 στην Κλεισούρα τίμησε ο Δήμος Σερρών κατά τις επετειακές εκδηλώσεις για τη δημόσια εορτή τοπικής σημασίας, σήμερα, Κυριακή 6 Μαρτίου 2022.
Η Μάχη στο Ύψωμα 731 ήταν μια από τις πιο κρίσιμες μάχες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Οι συγκρούσεις κράτησαν 15 μέρες, δηλαδή από τις 9-24 Μαρτίου 1941 και έληξαν με επικράτηση των Ελλήνων.
Το Ύψωμα 731 βρίσκεται περί τα 20 χλμ. βόρεια της Κλεισούρας, στην Βόρεια Ήπειρο. Ήταν ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα που κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός κατά τις μάχες της περιόδου 6-11 Ιανουαρίου 1941 και κλειδί της όλης τοποθεσίας, στον κεντρικό τομέα του αλβανικού μετώπου. Η αρχή της ιταλικής επίθεσης έγινε νωρίς το πρωί της 9ης Μαρτίου 1941, με σφοδρή δράση του πυροβολικού, με όλμους και αεροπορικό βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων.
Στο ύψωμα 731, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της I Μεραρχίας που κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, με διοικητή τον Δημήτριο Κασλά, μέχρι την νύκτα της 12/13 Μαρτίου οπότε αντικαταστάθηκε, λόγω απωλειών, από το 19ο Σύνταγμα της VI Μεραρχίας Σερρών.
Είναι το Ύψωμα για τους Υπερασπιστές του οποίου ο Υποστράτηγος Μπάκος Γεώργιος Διοικητής του Β' Σώματος Στρατού και μετέπειτα Υπουργός της κατοχικής κυβερνήσεως την 15-5 1941 απευθυνόμενος στους Διοικητές των Μεγάλων Μονάδων τους είπε: επειδή το Ύψωμα 731 έχει καταστεί λόγω της κολάσεως του πυρός, πραγματικός θρύλος μεταξύ των αμυντικών δυνάμεων του Β'.Σ.Σ ουδείς δέ αμφισβητεί ότι οι αμυνόμενοι του 731 έχουν το δικαίωμα στον τίτλο του ΗΡΩΑ, υποβάλλατέ μου ονομαστική κατάσταση Αξιωματικών και Οπλιτών οι οποίοι αμύνονταν από 7 Μαρ. έως 5 Απρ. 1941 ίνα διατάξω τιμής ένεκεν την προαγωγή των στον ανώτερο βαθμό ως και την απονομή της επιβαλλόμεννης Ηθικής Αμοιβής.
Ο Ακαδημαϊκός Άγγελος Τερζάκης στο βιβλίο του Εποποιία 1940-1941, στην οποία έλαβε μέρος γράφει ότι η Τιτανομαχία του Υψώματος 731 ξεφεύγει πλέον από τη σφαίρα της λογικής και περνάει στην περιοχή του θαύματος.
Στο πλαίσιο των σημερινών εκδηλώσεων αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου.
Το χρονικό των γεγονότων της υπεράσπισης του Υψώματος 731 εκφώνησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών, Βασίλης Κατιρτζόγλου.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Αρχιστρατήγου Εμμανουήλ Παπά στην Πλατεία Ελευθερίας.
Στην τελετή κατέθεσαν στεφάνια μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, ως Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων η βουλευτής Σερρών, Φωτεινή Αραμπατζή, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχης Χρήστος Σγουρομάλλης, ο Α’ Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών Ιωάννης Βασιλκαρίδης, ο εκπρόσωπος της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αντιπύραρχος Ανδρέας Θεοδωρίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών, Βασίλης Κατιρτζόγλου και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ν. Σερρών Ταγματάρχης ε.α. Καραγιαννιδης Ελευθέριος.

ΕΑΑΣ ΣΕΡΡΩΝ
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά