Μισθοί: κλιμάκια και επιδόματα.. τι θα γίνει;

Φωτογραφία για Οι νέοι βασικοί μισθοί σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας (ΠΙΝΑΚΑΣ-ΓΡΑΦΗΜΑ)


Από τον
Ανδρέα Κούτρα
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα ειδικά μισθολόγια και να διαπιστωθεί πόσο μεγάλο θα είναι τελικά το «ψαλίδι» των αποδοχών τους. Αυτό, πάντως, θα ποικίλλει ανάλογα με τον βαθμό αλλά και τη χρονολογία κατάταξης (προ ή μετά του 2017). Πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τις αναδρομικές περικοπές από 1ης Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους προκάλεσε ανησυχία στους Στρατιωτικούς και τους ενστόλους, που έχουν δει πολλές φορές στα χρόνια των Μνημονίων τους μισθούς τους να υποβιβάζονται, ενώ καθημερινά καλούνται να προασπίσουν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

Σημεία-κλειδιά για το πόσο βαθιά θα μπει το «μαχαίρι» είναι το καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών και, βεβαίως, η «προσωπική διαφορά». Ως προς το πρώτο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (και τα υπόλοιπα υπουργεία που έχουν προσωπικό ενταγμένο στα ειδικά μισθολόγια) βρίσκεται σε συνομιλίες με το υπουργείο Οικονομικών για να καθοριστεί το ύψος των εισφορών. Κι αυτό γιατί από τη στιγμή που καταργούνται κάποια επιδόματα ορισμένα άλλα ενσωματώνονται στον βασικό μισθό, με συνέπεια την αύξησή του, οπότε δημιουργείται το ζητούμενο των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς τα επιδόματα δεν υπόκεινται σήμερα στο καθεστώς κρατήσεων. Αν ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό, τότε θα ξεκαθαρίσει και το πόσο λιγότερα χρήματα θα βάλουν στην τσέπη τους οι στρατιωτικοί και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η «προσωπική διαφορά», όμως, είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο. Κι αυτό γιατί οι περικοπές από 1ης Ιανουαρίου θα βαφτίζονται «προσωπική διαφορά». Αυτή θα χορηγείται δίδοντας εκ πρώτης όψεως την εικόνα ότι οι μισθοί θα συνεχίσουν να καταβάλλονται όπως και τώρα. Το ερώτημα είναι έως πότε και με ποια μορφή. Το βέβαιο είναι ότι οι καταταγέντες πριν από το 2017 θα παραμείνουν τουλάχιστον στα ίδια μισθολογικά επίπεδα για αρκετά χρόνια, αφού οι όποιες αυξήσεις δοθούν στους βασικούς μισθούς τα επόμενα χρόνια και λόγω της προαγωγής θα απορροφώνται από την «προσωπική διαφορά».

Οταν αυτή μηδενίσει, τότε μόνο οι αποδοχές θα παρουσιάζουν αύξηση. Με τον τρόπο αυτόν χάνονται τα οφέλη των μισθολογικών προαγωγών που δίδονταν μέχρι σήμερα και καταργούνται με τον μνημονιακό νόμο 4472/2017. Είναι δε πολύ πιθανό να καταργηθεί η «προσωπική διαφορά» το 2019, με συνέπεια αυτομάτως να περικοπούν και οι μισθοί.

Και αν οι στρατιωτικοί που κατετάγησαν στις Ενοπλες Δυνάμεις πριν από το 2017 (ισχύει το ίδιο και για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας) ψάχνουν ακόμη να δουν πόσες θα είναι τελικά οι αποδοχές τους, αυτοί που μπήκαν στο Στράτευμα εντός του τρέχοντος έτους θεωρείται βέβαιο πως θα έχουν μισθό μικρότερο κατά 15% ή 20% σε σχέση με τους συναδέλφους τους, ακόμη και ομόβαθμούς τους. Κι αυτό γιατί αυτοί δεν θα δικαιούνται «προσωπική διαφορά» μη αμειβόμενοι πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Οσοι δε καταταγούν από εδώ και στο εξής στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας θα έχουν ακόμη χειρότερη τύχη. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι «ταχύτητες» του ένστολου προσωπικού και οι αδικίες.
Πώς καθορίζονται τα κλιμάκια και οι απολαβές, τι θα ισχύσει με τα επιδόματα
Το πώς ακριβώς καθορίζονται τα μισθολογικά κλιμάκια και οι αποδοχές των ανώτατων αξιωματικών, των ανώτερων αξιωματικών και των υπαξιωματικών περιγράφεται αναλυτικά στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, όπως και τα επιδόματα που καταργούνται ή μπαίνουν στον βασικό μισθό. 
Συγκεκριμένα, καθορίζονται τέσσερις κατηγορίες. Στην πρώτη κατατάσσονται τα στελέχη που προέρχονται από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) ή από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές, υπάρχουν συνολικά 35 μισθολογικά κλιμάκια και οι βασικοί μισθοί κυμαίνονται από 1.155 έως 4.200 ευρώ τον μήνα.

Στη δεύτερη κατηγορία, στην οποία υπάρχουν 28 μισθολογικά κλιμάκια και κατατάσσονται οι υπαξιωματικοί, οι ανθυπασπιστές και οι κατώτεροι αξιωματικοί, οι βασικοί μισθοί κυμαίνονται από 985 έως 2.445 ευρώ τον μήνα, στην τρίτη κατηγορία υπάρχουν 22 μισθολογικά κλιμάκια και οι βασικοί μισθοί κυμαίνονται από 939 έως 2.109 ευρώ τον μήνα, με αυτούς να αφορούν τους ΕΠΟΠ, τους ΟΠΥ, τους ΕΜΘ και τους ΕΠΥ, καθώς και το προερχόμενο από την κατηγορία Δ΄ αστυνομικό προσωπικό, και στην τέταρτη και τελευταία κατηγορία εντάσσονται οι ειδικοί φρουροί και οι συνοριακοί φύλακες της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχουν 18 μισθολογικά κλιμάκια και οι βασικοί μισθοί κυμαίνονται από 953 έως 1.686 ευρώ τον μήνα (σ.σ.: σε αυτά τα ποσά δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη οι ασφαλιστικές εισφορές). Καταργούνται για την πλειονότητα των αξιωματικών και υπαξιωματικών τα επιδόματα χρόνου υπηρεσίας, εξομάλυνσης, ειδικής απασχόλησης, επιτελικής ευθύνης και ειδικών συνθηκών. 

Οι βασικοί μισθοί των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας ορίζονται σε μεγαλύτερο ύψος από το ισχύον σήμερα, λόγω της ενσωμάτωσης του καταργούμενου χρονοεπιδόματος. Στην πλειονότητα των αξιωματικών και των υπαξιωματικών θα καταβάλλονται πλέον μόνο ο βασικός μισθός και δύο επιδόματα. Το επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας, που διαφοροποιείται ανά διοικητικό βαθμό και προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των στελεχών, και το επίδομα θέσης ευθύνης, κλιμακούμενο από τον βαθμό του ταγματάρχη και άνω. Οσον αφορά το επίδομα υψηλής επικινδυνότητας, αναμένεται και εκεί να ξεκαθαρίσει πόσο και για ποιους θα κοπεί.
πηγή:http://www.dimokratianews.gr/content/77055/agonia-gia-tis-perikopes-se-somata-asfaleias-kai-ed
http://eaasartas.blogspot.gr/
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά