«Σιωπηλοί φονιάδες»: Τα πλεονεκτήματα των ελληνικών υποβρυχίων έναντι των τουρκικών - Πού κρίνεται η «μάχη» του βυθού

 



Τα ελληνικά υποβρύχια είναι πιο προηγμένης τεχνολογίας από εκείνα της Τουρκίας και είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν.

Ακόμα ψάχνουν οι τουρκικές δυνάμεις να βρουν τα υποβρύχια 214 του Πολεμικού Ναυτικού ανέφερε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος. Η φράση αυτή αποτυπώνει μία και μόνο αλήθεια. Ότι στον βυθό του Αιγαίου η ελληνική υπεροπλία είναι αδιαμφισβήτητη.

Η Ελλάδα έχει στον στόλο της συνολικά 11 υποβρύχια, έναντι 12 που έχει η Τουρκία.Έξι υποβρύχια είναι παλαιότερα τύπου 209, ενώ υπάρχει και 1 εκσυγχρονισμένο τύπου 209. Επίσης, έχει 4 τύπου 214, τα γνωστά «Παπανικολής», τα «αθόρυβα» υποβρύχια. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ η Η Τουρκία, παρόλο που έχει 12 υποβρύχια, είναι όλα προηγούμενης γενιάς, τύπου 209. Επίσης, τα πληρώματα των ελληνικών υποβρυχίων υπερτερούν σε ικανότητες σε αντίθεση με τα τουρκικά πληρώματα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το πλεονέκτημα της Ελλάδας στο βυθό μπορεί να μεταβληθεί αφού αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει ναυπηγικό πρόγραμμα 6 υποβρυχίων τύπου 214.
Το 2009 υπεγράφη το συμβόλαιο, το 2015 ξεκίνησαν οι εργασίες, το 2019 η καθέλκυση και αναμένεται το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί το 2027.

Το εμπάργκο που ζητά η Ελλάδα προς την Τουρκία αφορά κυρίως τη Γερμανία. Σκοπός είναι το γερμανικό εμπάργκο που υπάρχει σε χερσαία και αεροπορικά συστήματα να επεκταθεί και σε ναυπηγικά συστήματα.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα 6 υποβρύχια να μη φτάσουν ποτέ στα χέρια της Τουρκίας. Το ζήτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι να μπλοκαριστεί το εν λόγω πρόγραμμα. Θυμίζουμε πως ζήτημα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτά είναι τα υποβρύχια «Παπανικολής»

Τα πλεονεκτήματα των υποβρυχίων «Παπανικολής»:

  • Αναερόβια πρόωση
  • Ιδιαίτερα ακριβή συστήματα ναυτιλίας
  • Δυνατότητα επικοινωνίας σε κατάδυση
  • Εξελιγμένοι αισθητήρες
  • Αθόρυβος πλους σε επιχειρησιακές συνθήκες

Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα υποβρύχια έμειναν κάτω από την επιφάνεια για 34 μέρες χωρίς να τα εντοπίσουν οι Τούρκοι.

Το πλήρωμα είναι αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Η μέρα τους χωρίζεται σε 6ωρα εναλλασσόμενου ύπνου και βάρδιας. Είναι υποχρεωμένοι να μιλούν συνεχώς ψιθυριστά και τρέφονται με ξηρά τροφή, καθώς το μαγείρεμα απαγορεύεται. Επίσης, ο κυβερνήτης είναι πάντα σε επαγρύπνηση.

Τα χαρακτηριστικά των υποβρυχίων «Παπανικολής»: 

  • Έχουν χωρητικότητα 30-35 αξιωματικών και υπαξιωματικών.
  • Το μέγιστο μήκος τους φτάνει τα 65,3 μέτρα και το μέγιστο πλάτος τους τα 6,3 μέτρα.
  • Το ύψος τους χωρίς τους ιστούς φτάνει τα 13 μέτρα.
  • Η μέγιστη ταχύτητά τους φτάνει τα 10,5 kns, ενώ σε κατάδυση φτάνει τα 21 kns.
  • Το βάθος κατάδυσής τους είναι διαβαθμισμένο, αλλά φτάνει περίπου τα 400 μέτρα.
newpost
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά