Π.Ο.Ε.Σ. προς ΥΕΘΑ - Μην κλείνετε την πόρτα στους ΟΒΑ. Μην τους εγκαταλείπετε.

 

ΠΟΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
TYPOGRAPHY


ΘΕΜΑ : Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ)

α. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1503/13.10.2020 έγγραφό μας

β. Ερώτηση 634/16-10-2020 της Βουλής των Ελλήνων (ΚΚΕ)

γ. Απάντηση Φ.900α/2777/17378 της Βουλής των Ελλήνων (ΥΠΕΘΑ)

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Με το (α) σχετικό έγγραφό μας μεταφέραμε την παράκληση του συνόλου σχεδόν των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) ώστε, είτε να εξασφαλιστεί η περαιτέρω παραμονή τους, δια μονιμοποιήσεώς τους ως ΟΒΑ, είτε να τους δοθεί η δυνατότητα μετάταξης στο θεσμό των ΕΠΟΠ, είτε να συμμετάσχουν στον επικείμενο διαγωνισμό για την πρόσληψη ΕΠΟΠ, τουλάχιστον για τους ήδη υπηρετούντες ΟΒΑ με την προϋπόθεση ότι θα παρακαμφθεί το ανώτατο ηλικιακό όριο πρόσληψής τους, ήτοι το 28ου έτος ηλικίας τους, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν και οι υπηρετούντες, κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού για πρόσληψη ΕΠΟΠ, ΟΒΑ που έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους, κατά παρέκκλιση του ισχύοντος ηλικιακού ορίου.

Το έγγραφό μας αυτό έγινε αφορμή κοινοβουλευτικού ελέγχου από το ΚΚΕ, το οποίο με το (β) σχετικό μετέφερε τις ως άνω ανησυχίες στη Βουλή των Ελλήνων, ενώ με την (γ) όμοια, μεταξύ των άλλων, γνωρίσατε ότι: «Στο άρθρο 2 του ν.2936/2001 (Α΄166), καθορίζονται τα απαιτούμενα προσόντα για την πρόσληψη ως ΕΠΟΠ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται το ανώτατο και κατώτατο όριο ηλικίας που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι ΕΠΟΠ, ήτοι να έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18°) έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί το εικοστό όγδοο (28°), κατά το έτος κατάταξής τους στις ΕΔ, το οποίο εικοστό όγδοο (28°) έτος της ηλικίας, ως ανώτατο ηλικιακό όριο πρόσληψης ΕΠΟΠ, εξυπηρετεί τις υπηρεσιακές - επιχειρησιακές ανάγκες, προκειμένου να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό με νεότερο σε ηλικία προσωπικό από το ήδη υπηρετούν στις ΕΔ και ως εκ τούτου, η παροχή, κατά παρέκκλιση, δυνατότητας συμμετοχής ήδη υπηρετούντων ΟΒΑ, που έχουν υπερβεί το εικοστό όγδοο (28°) έτος της ηλικίας τους, σε διαγωνισμό για πρόσληψή τους ως ΕΠΟΠ, έρχεται σε άμεση αντίθεση με τα ως άνω αναφερθέντα, ενώ δυνατότητα συμμετοχής των ήδη υπηρετούντων ΟΒΑ σε διαγωνισμούς για πρόσληψή τους ως ΕΠΟΠ υφίσταται, εφόσον δεν υπερβαίνουν το ανώτατο επιτρεπτό ηλικιακό όριο, δηλαδή το εικοστό όγδοο (28°) έτος της ηλικίας.

Η ως άνω απάντησή σας, σάς γνωρίζουμε ότι δυσαρέστησε το σύνολο των υπηρετούντων ΟΒΑ συναδέλφων μας, οι οποίοι αισθάνονται ότι ενώ μετά από τέσσερα  (4) συνεχόμενα χρόνια παρείχαν και εξακολουθούν, μέχρι τη λήξη της εξαετίας (6ετίας)  να παρέχουν αγόγγυστα τις υπηρεσίες τους εξυπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο τις υπηρεσιακές – επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία και με σοβαρά οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα αντιμέτωποι με την ανεργία, χωρίς ουδεμία εξασφάλιση συνέχισης επαγγελματικής ομαλότητας.

Θεωρούμε ότι η απάντησή σας με το να μνημονεύετε και να παραθέτετε την ισχύουσα νομοθεσία δεν βοηθά στην επίλυση του προβλήματος, αλλά ενισχύει έτι περαιτέρω την αγωνία των ΟΒΑ. Την ισχύουσα νομοθεσία τη γνωρίζουμε πολύ καλά και ακόμη καλύτερα τη γνωρίζουν οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας ΟΒΑ. Ήλπιζαν όμως και συνεχίζουν να ελπίζουν, ως τη μοναδική αχτίδα φωτός, ότι εφόσον ειλικρινά το θέλατε θα παρεμβαίνατε και θα τροποποιούσατε τη νομοθεσία, εφόσον αυτό είναι το μοναδικό και ανυπέρβλητο κώλυμα. Άλλωστε εσείς είστε κε Υπουργέ ο νομοθέτης. Η νομοθεσία περί της εξέλιξης και σταδιοδρομίας των στελεχών των ΕΔ, γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά ότι, σχεδόν σε κάθε θητεία πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, τροποποιείται προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο, προκειμένου να διορθωθούν αστοχίες, αβλεψίες ή και δόλιες παρεμβάσεις παρελθόντων ετών. Έτσι λοιπόν και το ηλικιακό όριο των ήδη υπηρετούντων ΟΒΑ και της δυνατότητας να συμμετάσχουν στον επικείμενο διαγωνισμό για την πρόσληψη ΕΠΟΠ, πέραν της μοριοδότησης, την οποία ενέργεια επικροτούμε, θα μπορούσε με μια νομοθετική παρέμβασή σας ή απλή υπουργική απόφασή σας να παρακαμφθεί και κατά παρέκλιση των ισχυόντων να τους δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους. Άλλωστε το όριο ηλικίας για την πρόσληψη των ΟΒΑ ενώ αρχικώς ήταν τα τριάντα δύο (32) έτη, το 2019 έγινε τα είκοσι εννέα (29) έτη. Άρα υπάρχει προηγούμενη διάταξη, άρα και δυνατότητα. Βούληση χρειάζεται και τίποτα παραπάνω. Θεωρούμε αδικία να απολύονται στελέχη που ενώ υπηρετούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και καταλαμβάνονται από το εικοστό όγδοο (28ο) έτος της ηλικίας τους να μην μπορούν να παραμείνουν σε έναν άλλο θεσμό, στον οποίο μπορούν να εισέλθουν συνομήλικοί τους, όπως κοι οι ίδιοι κατά την εισαγωγή τους στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς καμία εργασιακή στρατιωτική εμπειρία.

Πέραν των ανωτέρω οφείλουμε να σας γνωρίσουμε ότι αντίστοιχο θέμα  ηλικιακού ορίου αντιμετωπίστηκε το 2009, όταν, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) ανακάλεσε ανακλητική πράξη κατάταξης σπουδαστή τον οποίο αρχικώς είχε διαγράψει με την αιτιολογία ότι «δεν πληρούσε τα απαιτούμενα προσόντα εισαγωγής στα ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ, ως προς το επιτρεπόμενο όριο ηλικίας», ζητώντας ταυτόχρονα (ο ΣτΠ) πέραν της ανωτέρω συμμόρφωσης του ΥΠΕΘΑ της αυτής ατομικής περίπτωσης στην αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας αναφορικά με το ανώτατο όριο ηλικίας (υπόθεση 18763/2009).

Κατόπιν τούτων, επιμένουμε στο αίτημά μας, όπως τούτο διατυπώθηκε με το (α) σχετικό έγγραφό μας και θωρώντας ότι η αγωνία των εκατοντάδων συναδέλφων μας ΟΒΑ είναι βάσιμη, ευελπιστούμε ότι θα αναθεωρήσετε την όποια βούλησή σας και θα παρέμβετε με τέτοιο τρόπο ώστε οι πάνω των 28 ετών υπηρετούντες ΟΒΑ να μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες στις Έλληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που τόσο αγαπούν, εκτιμούν και σέβονται, τουλάχιστον με τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στον επικείμενο διαγωνισμό για την κατάταξη Επαγγελματιών Οπλιτών. Μην τους κλείνετε την πόρτα.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά