40 εκ ευρώ ζητά το ελληνικό δημόσιο απο το δεξαμενόπλοιο που ειχε χτυπήσει το Πολεμικό πλοιο Καλλιστώ

 



Σε απάντηση των εν θέματι Ερωτήσεων, σας γνωρίζουμε ότι για το ναυτικό ατύχημα του Ναρκοθηρευτικού Π.Ν. ΚΑΛΛΙΣΤΩ και του φορτηγού πλοίου MAERSK LAUNCESTON σημαίας Πορτογαλίας, έχει σχηματισθεί φάκελος δικογραφίας από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα (Κερατσινίου) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ενώ σε βάρος του Πολωνού Πλοιάρχου του εμπορικού πλοίου ασκήθηκε δίωξη για παράβαση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Διεθνούς Κώδικα Αποφυγής Συγκρούσεως (Δ.Κ.Α.Σ.) (ν.δ. 93/1974). 

Παράλληλα, έχει ορισθεί πραγματογνώμονας για την εξακρίβωση των αιτιών και συνθηκών του συμβάντος. Πέραν των ανωτέρω, η Ελληνική Υπηρεσία Διευρεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛ.Υ.Δ.Ν.Α.) και η Ομότιμη Αρχή της Πορτογαλίας (Aeronautical Meteorology Authority and Maritime Accident Investigation Office) συμφώνησαν στη διεξαγωγή «κοινής διερεύνησης», με την Αρχή Διερεύνησης της Πορτογαλίας να αντιπροσωπεύει το «Κύριο Κράτος Διερεύνησης» και την Ελληνική Αρχή (ΕΛ.Υ.Δ.Ν.Α.) να αντιπροσωπεύει το «Συμμετέχον Κράτος». Παράλληλα, η Αρχή Διερεύνησης της Πορτογαλίας ενημέρωσε την Ομότιμη κρατική Αρχή της Πολωνίας (State Marine Accident Investigation Commission), ως «Ενδιαφερόμενο Κράτος (Substantial Interested State)», λόγω της πολωνικής υπηκοότητας του Πλοίαρχου του εμπορικού πλοίου. Επιπρόσθετα, κατ΄ εφαρμογή του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς των τεχνικών διερευνήσεων μετά από ναυτικό ατύχημα και υπό το πρίσμα των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων των εμπλεκόμενων Διερευνητικών Αρχών, έχουν πραγματοποιηθεί οι προβλεπόμενες γνωστοποιήσεις, προς όλες τις εμπλεκόμενες ή/και ενδιαφερόμενες Αρχές και Οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της διαχειρίστριας εταιρείας και έχει υπάρξει η κατάλληλη ανταπόκριση. Αναφορικά με τις ενέργειες της Χώρας μας μετά το ατύχημα της 27 ης Οκτωβρίου 2020 έξωθεν του λιμένα Πειραιά και δεδομένης της ζημίας που προκλήθηκε από το ατύχημα στο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία έχει εκ μέρους του υπολογισθεί στα 120εκ. ευρώ, σημειώνεται


ότι την Παρασκευή 30/10 το Ελληνικό Δημόσιο, δια των Γραφείων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατέθεσε αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης του MAERSK LAUNCESTON καθώς και χορήγηση προσωρινής διαταγής για την απαγόρευση απόπλου του πλοίου και την μεταβολή της νομικής και πραγματικής του κατάστασης. Επικουρικά, ζητήθηκε ως εγγύηση το προαναφερθέν ποσό των 120 εκ. ευρώ. Τα ανωτέρω αιτήθηκαν σωρευτικά από: (α) την εταιρεία KG Vierte OCEANIA Schifahrtsgeselischaft mbH & Co., Palmaille 45, 22767 Hamburg Germany, (β) την εταιρεία NAVEGAR Compania Portuguesa de Navegacao International S.A., Rua do Acucar 86, 195-010, Lisbon, (γ) την εταιρεία ESSBERGER GT GMBH, Palmaille 45, 22767 Hamburg Germany, και (δ) του εδρεύοντος στον Πειραιά ναυτικού πρακτορείου ΙΝΣΚΕΪΠ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.. Κατόπιν τούτου, την ίδια ημέρα (30/10), το Τμήμα Προσωρινής Διαταγής του Πρωτοδικείου Πειραιά εξέτασε το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο έγινε αποδεκτό, όρισε δε ως εγγυοδοσία για την άρση των απαγορευτικών μέτρων το ποσό των 40 εκ. ευρώ, γεγονός πρωτοφανές για τα ναυτικά δικαστικά χρονικά της χώρας. 


Την Τρίτη 10/11/2020 εκδόθηκε τραπεζική εγγυητική επιστολή ισόποσου ποσού, η οποία κατατέθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά με αποτέλεσμα τον απόπλου του πλοίου, την Τετάρτη 11/11/2020. Σημειώνεται ότι, κατά τον παρόντα χρόνο, υφίσταται συνεργασία μεταξύ των δυο Υπουργείων και των Γραφείων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την άσκηση των ένδικων μέσων για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και της ζημίας που αυτό υπέστη.


 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά