Υπαγωγή Αξ/κων σε κατάσταση Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ)- Απάντηση Παναγιωτόπουλου

 



Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μπούμπας με θέμα «Υπαγωγή Αξ/κων σε κατάσταση Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ)», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

 Κατ’ αρχάς, για το έτος 2018, τριάντα πέντε (35) Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΣΥ βαθμού Αντισυνταγματάρχη, που κρίθηκαν ως «ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους» κατά τις τακτικές κρίσεις 2018 - 2019, υπέβαλαν αίτηση όπως τεθούν εκτός οργανικών θέσεων (ΕΟΘ), εκ των οποίων έγιναν αποδεκτές οι δεκαεννιά (19). 

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο [ν.4494/2017 (Α΄165)], σκοπός της εν λόγω διάταξης είναι να δοθεί η δυνατότητα οικειοθελούς βραχείας παραμονής στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) σε Αξιωματικούς που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και επιθυμούν να παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο και την παραμονή τους στις τάξεις του στρατεύματος, συνεχίζοντας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να συνεισφέρουν στην εκπλήρωση της αποστολής των ΕΔ.

 Σε κάθε περίπτωση οι Αξιωματικοί που τίθενται ΕΟΘ, κατόπιν θετικής γνωμοδότησης του αρμοδίου Ανωτάτου Συμβουλίου κάθε Κλάδου (ΑΣΣ,ΑΝΣ,ΑΑΣ), τοποθετούνται σε θέσεις προβλεπόμενες από τους εκάστοτε Πίνακες Οργάνωσης και Υλικού, αναλόγως του βαθμού τους, καλύπτοντας τις υπηρεσιακές ανάγκες των συγκεκριμένων θέσεων. Σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε με σχετικό πρακτικό του επί των αιτήσεων των εν λόγω Αξιωματικών, αφού έλαβε υπόψη το σύνολο των στοιχείων των ατομικών φακέλων τους, τα επιπλέον στοιχεία που υπέβαλαν οι Αξιωματικοί με τις αναφορές τους, καθώς και τις υπηρεσιακές ανάγκες που υφίστανται. Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4494/2017 δεν προβλέπεται επανεξέταση του αιτήματος των Αξιωματικών, καθόσον τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το ισχύον νομικό πλαίσιο, ενώ παράλληλα έχει εκδοθεί και η υπ’ αριθ. 953/2020 απορριπτική Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών επί σχετικής αίτησης ακύρωσης που είχαν καταθέσει ενώπιόν του. .


 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

1 σχόλια:

  1. Με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο θα ήθελα να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αλλάξει με τροπολογία ενόψει νέου νομοσχεδίου το ηλικιακό όριο προαγωγής των στελεχών από επισμηναγος και οι αντίστοιχοι σε αντισμηναρχου από τα 55 έτη στα 56 η 57 καθώς και του αντισμηναρχου και αντίστοιχων σε σμηναρχου στα 58ετη λόγω του ότι υπάρχουν λίγα στελέχη που εισήχθησαν στο στράτευμα σε μεγαλύτερη ηλικία.
    Δηλαδή υπάρχει σήμερα το γεγονός ότι κάθε χρόνο όπως και για το έτος κρίσεων 20 -21 να αποστρατευτουν συνάδελφοι οι οποίοι ενώ κρίνονται π.χ για το βαθμό του αντισμηναρχου να τους προλαβαίνει πρώτα το ηλικιακό όριο.
    Επίσης μπορεί να μην έχουν συμπληρώσει ούτε τα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας με αποτέλεσμα να ζητήσουν να παραμείνουν ΕΟΘ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά