Βουλευτές ζητούν να μην χρεωνονται μέρα απο την κανονική άδεια ευπαθείς ομάδες και γονείς, μαζι με την ειδική


Να αποσύρει τις τιμωρητικές διατάξεις για δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι γονείς, ζητούν με ερώτησή τους στον υπουργό Εσωτερικών βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζουν «είναι αδύνατη πλέον η χορήγηση αδειών καθώς βρισκόμαστε στο τελευταίο δίμηνο του έτους και οι άδειες έχουν πλέον εξαντληθεί» και με αυτό τον τρόπο το ΥΠΕΣ στην ουσία τιμωρεί τους συγκεκριμένους δημοσίους υπαλλήλους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: «Αδύνατη η χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, ευπαθών ομάδων και εργαζόμενων γονέων, που προβλέπονται στα πλαίσια του περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.»

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 67 του ν. 4722 (ΦΕΚ 177 Α΄/15-09-2020) προβλέπεται ότι με το άρθρο εικοστό πέμπτο της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 ισχύουν τα εξής:

«Στους υπαλλήλους που κάνουν χρήση της ειδικής άδειας απουσίας της παρ.1 και οι οποίοι λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, δεν δύνανται να εργάζονται εξ αποστάσεως, κάθε τέταρτη ημέρα απουσίας, στο σύνολο της εν λόγω άδειας, χρεώνεται με κανονική άδεια ή με οποιαδήποτε άλλη άδεια δικαιούται ο υπάλληλος, εκτός της αναρρωτικής, ανεξαρτήτως των προϋποθέσεων χορήγησης των αδειών αυτών».

Επιπρόσθετα και δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας, μετά την πλήρη αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων και στο πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς του convid-19 εκδόθηκε η εγκύκλιος ΔΙΔΑΔ/Φ.69/134/ΟΙΚ.21190 11/3/2020 με την οποία υπενθυμίζεται ότι «είναι σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020, όπως εν συνεχεία τροποποιήθηκε και ισχύει, και στις οποίες προβλέπεται, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, η χορήγηση στους γονείς υπαλλήλους άδειας ειδικού σκοπού ή της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου που προβλέπεται στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου».

Στην ίδια εγκύκλιο υπάρχει η εκτίμηση του Υπουργείου ότι « στις περιπτώσεις αυτές και υπό τις συνθήκες της πανδημίας, οι οποίες καθιστούν σχεδόν αδύνατη πλέον την χορήγηση αδειών λόγω εξάντλησης αυτών, οι Υπηρεσίες θα προβαίνουν, εφόσον το επιθυμεί ο υπάλληλος γονέας, στην κατά προτεραιότητα παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό βάσει των καθηκόντων που ασκεί ο/η υπάλληλος ή στην εκ περιτροπής παροχή εργασίας…».

Επειδή είναι αδύνατη πλέον η χορήγηση αδειών καθώς βρισκόμαστε στο τελευταίο δίμηνο του έτους και οι άδειες έχουν πλέον εξαντληθεί.
Επειδή βιώνουμε συνθήκες μεγάλης έξαρσης της πανδημίας, με περίοδο εφαρμογής lockdown και με απροσδιόριστη τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων.

Επειδή η χρήση των διατάξεων αυτών αφορά υγειονομικά ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και γονείς ανήλικων παιδιών.

Επειδή ουσιαστικά το Υπουργείο τιμωρεί τους εν λόγω εργαζόμενους για την ευπάθειά τους και τους εν λόγω εργαζόμενους-γονείς για την ανάγκη επίβλεψης των ανήλικων παιδιών τους.
Ερωτάται ο κος. Υπουργός:
Θα αποσύρει τις σχετικές διατάξεις που προσλαμβάνονται ως τιμωρητικές;
Τι μέτρα θα λάβει για την επ’ αόριστο χρήση της άδειας ευπαθών ομάδων των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πανδημία;
Ποια επιπλέον μέτρα θα λάβει ώστε να στηρίξει τις οικογένειες των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων Ο.Τ.Α. για το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ζαχαριάδης Κώστας

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη

Αμανατίδης Γιάννης

Αναγνωστοπούλου Σία


Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Νατάσσα

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανώλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά


Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Γιάννης

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος


Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος


aftodioikisi
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά