Ανακαινίστηκε το Σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά

 

Μετά από πολλές προσπάθειες, ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του ιστορικού σπιτιού του Παύλου Μελά στην Κηφισιά. Το είχε σχεδιάσει ο ίδιος και κατοικούσε σε αυτό πριν δώσει τον τελευταίο του αγώνα στην Μακεδονία ενάντια στους Βούλγαρους κομιτατζήδες.

Έτσι αυτό το κτίριο που ήταν για δεκαετίες εγκαταλελειμμένο, αναστήθηκε χάρη στο έργο όλων των ανθρώπων που δεν ήθελαν να σβηστεί η μνήμη του. Αυτό το έργο επιτρέπει πια στην Κηφισιά να έχει άλλο ένα ιστορικό κόσμημα, μόνο που αυτό σχετίζεται άμεσα με τον Μακεδονικό Αγώνα για τον οποίο θυσίασε τη ζωή του ο Παύλος Μελάς.

“Το κτήριο δεν θα μπορούσε ν’ αναστηθεί και μάλιστα με αυτόν τον όμορφο τρόπο αν δεν είχαν γίνει οι κατάλληλες πράξεις πριν χρόνια από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά που ποτέ δεν εγκατέλειψε τον αγώνα της αναστήλωσης της μνήμης του Εθνικού Ήρωα της Ελλάδας. Είναι και αυτή η πράξη ένα παράδειγμα αντίστασης της μνήμης στη λήθη ειδικά όταν αυτή είναι στην εξουσία και θέλει να ξεχαστούν τα πάντα”, σημειώνει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα lygeros.org.

Η θυσία του Παύλου Μελά για την ιστορία της Ελλάδας βρήκε με αυτό το έργο μια άλλη απόδειξη της αγάπης του ελληνικού λαού για τους ήρωες που θυσιάστηκαν για να ζήσει ελεύθερος.

 

Η οικία του Παύλου Μελά πριν την ανακαίνιση 

Πως άρχισαν οι προσπάθειες

Το kanaliena.gr μίλησε με τον κ. Πάνο Ραυτόπουλο, αρχιτέκτονα και μέλος του Δ.Σ. του σωματείου “Καπετάν Μίκης Ζέζας”, το οποίο  ιδρύθηκε με σκοπό την διάσωση και ανάδειξη της οικίας του Παύλου Μελά.

“Το σπίτι του Παύλου Μελά είχε εγκαταλειφθεί και κινδύνευε με κατάρρευση, λόγω οικονομική αδυναμίας της ιδιοκτήτριας του κας Ναταλίας Ιωαννίδη – Μελά. Μετά από συνάντηση που είχαμε με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, όταν ήταν Υπουργός Πολιτισμού, η οικία χαρακτηρίστηκε από το αρμόδιο υπουργείο, ως διατηρητέο μνημείο”, δήλωσε ο κ. Ραυτόπουλος.

“Ως σωματείο κάναμε πολλές προσπάθειες για να βρούμε πρακτικές λύσεις για την διάσωση της ιστορικής οικίας. Διοργανώσαμε εκδηλώσεις για να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και να κάνουμε το θέμα γνωστό. Επίσης συμπαραστάθηκε στον αγώνα μας και ο Δήμος Κηφισιάς, ο οποίος μάλιστα ενέγραψε και ένα ποσό στον προϋπολογισμό του για τον σκοπό αυτό. Από την στιγμή όμως που το κτίριο αποτελούσε ιδιωτική περιουσία, δεν μπορούσε να παρέμβει ουσιαστικά”, πρόσθεσε.

“Τελικά η κα Ιωαννίδη έκανε δωρεά το ακίνητο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της οικίας του θρυλικού Μακεδονομάχου. Χορηγός των εργασιών για την ανακαίνιση ήταν ο κ. Άρης Θεοδωρίδης. Αν και δεν είχαμε συμβολή στο τελικό στάδιο, χαιρόμαστε που πραγματοποιήθηκε επιτέλους η αποκατάσταση του ιστορικού οικήματος. Απ’ όσο γνωρίζουμε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα το παραχωρήσει στην Σχολή Ευελπίδων, από την οποία και αποφοίτησε ο Παύλος Μελάς, για να το αξιοποιήσει”, είπε ο κ. Πάνος Ραυτόπουλος.

Να σημειωθεί ότι το πρωί της Κυριακής 11 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί μετά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Κεφαλάρι Κηφισιάς μνημόσυνο για τον Παύλο Μελά, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του στις 13 Οκτωβρίου 1904 στο χωριό Στάτιστα (σημερινό Μελάς) Καστοριάς.

 https://kanaliena.gr

 

Θοδωρής Ασβεστόπουλος

 

(φωτογραφίες 


lygeros.org)

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά