Βαϊτσης: παντελώς «άκομψον» της απόφασης αποστρατείας μου κατά την διάρκεια επίσημης αποστολής στο εξωτερικό

Διαβάστε την Ημερήσια διαταγή του Βαϊτση. Ενώ έλειπε στο εξωτερικό αναφέρει ότι τότε έγιναν οι κρίσεις!

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι, η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), από τον Πτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση στον Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου.
Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτριος Βίτσας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλειος Κόκκαλης, Βουλευτές, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιλίου – Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας η Ειδική  Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ, κ. Καλλιόπη Παπαλεωνίδα, Ανώτατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ και Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, αντιπροσωπείες Ενώσεων Αποστράτων, προσωπικό της ΠΑ και ξένες αντιπροσωπείες.
Αντισμήναρχος (Ι) Ιωάννης Τσιτούμης
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ
  • Ημερήσια Διαταγή Παραδίδοντος Α/ΓΕΑ, Πτέραρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση
  • Ημερήσια Διαταγή Παραλαμβάνοντος Α/ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου
  • Παράδοση – Παραλαβή Καθηκόντων Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (βίντεο)


    Ημερήσια Διαταγή Παραδίδοντος Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, της 23/1/2017

  • Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Ίκαροι, Δόκιμοι, Σμηνίτες και Πολιτικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας,
    Παραδίδω σήμερα σύμφωνα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και ταυτόχρονα αποχωρίζομαι ως ενεργό στέλεχος τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας, της «μεγάλης μου αγαπημένης», όπως πολλές φορές με κάποιο ίχνος παράπονου έλεγε η σύζυγος μου.
    Ευχαριστώ το Θεό που με αξίωσε να βρίσκομαι σήμερα εδώ στο ιερό χώρο της Σχολής από όπου ξεκίνησα, μετά από 41 περίπου χρόνια υπηρεσίας, όρθιος και υγιής, έχοντας εξαντλήσει την ιεραρχία, να σας απευθύνω την τελευταία ημερήσια διαταγή μου ως Αρχηγός.
    Θεωρώ υποχρέωση να ευχαριστήσω διαχρονικά την πολιτεία, τις κυβερνήσεις και τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, για την ιδιαίτερη τιμή που μου επιφύλαξαν, εμπιστευόμενοι στο πρόσωπο μου σημαντικότατες για την εθνική άμυνα τις χώρας θέσεις και ιδιαίτερα κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, όπου είχα την ύψιστη τιμή να ηγούμαι της Τακτικής Αεροπορίας και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.
    Το παντελώς «άκομψον» της απόφασης αποστρατείας μου κατά την διάρκεια επίσημης αποστολής στο εξωτερικό, γεγονός ένδειξης έλλειψης σεβασμού στο θεσμό του Αρχηγού και κατ΄ επέκταση στο προσωπικό της Πολεμική Αεροπορία, αλλά και πρόκλησης φθοράς στην εικόνα της χώρας, το θεωρώ μία ατυχή στιγμή και το αντιπαρέρχομαι, ελπίζοντας ότι δε θα συμβεί ποτέ ξανά στο μέλλον. Ο σεβασμός στους θεσμούς πρέπει να εκφράζεται με έργα και όχι λόγια, καθόσον η απαξίωση των δύναται να επηρεάσει αρνητικά το ηθικό του προσωπικού.
    Μεγαλύτερη όμως υποχρέωση αισθάνομαι να ευχαριστήσω την Πατρίδα και την Πολεμική Αεροπορία που με αγκάλιασαν από νεαρό παιδί, μου προσέφεραν χωρίς φειδώ μόρφωση και παιδεία, και μου επέτρεψαν να ζήσω το όνειρο μου. Το όνειρο του αεροπόρου το οποίο βίωσα με ένταση και πάθος.
    Νοιώθω βαθιά τιμημένος από την Πατρίδα, διότι μου έδωσε την ευκαιρία να αναμετρηθώ με τις δυνάμεις μου, να προσπαθήσω μαζί με όλους εσάς να πετύχουμε υψηλούς στόχους, να αναπτύξω το δικό μου όραμα για την Πολεμική Αεροπορία. Αισθάνομαι πλήρης, απόλυτα ικανοποιημένος και με τη συνείδηση μου καθαρή, γιατί στην προσπάθεια αυτή έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό. Με σεβασμό στις αξίες και τα ιδανικά της Πατρίδας, με πίστη στην αποστολή και με γνώμονα την απόλυτη δικαιοσύνη έναντι του προσωπικού, προσπαθήσαμε υπερασπιζόμενοι όλοι μαζί τις Θερμοπύλες του Έθνους, να χαράξουμε νέους δρόμους και ορίζοντες για την Πολεμική Αεροπορία.
    2
    Νέους δρόμους σύμφωνα με τα συνεχώς εξελισσόμενα γεωπολιτικά δεδομένα και τις διαφαινόμενες προκλήσεις ασφαλείας, με απόλυτη προσαρμογή και ρεαλισμό στα σκληρά οικονομικά δεδομένα. Μία εξίσωση πραγματικά ιδιαίτερα δύσκολη. Δεν είναι στις προθέσεις μου να προβώ από το βήμα αυτό σε απολογισμό των πεπραγμένων της θητείας μου, πιστεύω όμως ότι τηρουμένων των αναλογιών και λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων συνθηκών, τα καταφέραμε περίφημα. Με γνώμονα την εξωστρέφεια, και ενέργειες όπως η ανάπτυξη στενής συνεργασίας με της χώρες της ευρύτερης περιοχής όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, η διεθνοποίηση του Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους, η συνεχής συμμετοχή σε πλήθος ασκήσεων στο εξωτερικό, η ανάπτυξη συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς προς όφελος μας, αλλά και η ευρεία διεθνοποίηση της Άσκησης «Ηνίοχος», έχουν τοποθετήσει την Πολεμική Αεροπορία από την Ελλάδα της κρίσης, κοντά στο επίκεντρο του διεθνούς αεροπορικού ενδιαφέροντος. Ανταποκριθήκαμε πλήρως στις πολυποίκιλες επιχειρησιακές και λοιπές απαιτήσεις, αναίμακτα, χωρίς να αφήσουμε το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης της ισχύος μας, ενώ παράλληλα προχωρήσαμε στα βήματα που απαιτούνται για επανεκκίνηση της ανάπτυξης της Πολεμικής Αεροπορίας, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους, με κονδύλια που εξοικονομήθηκαν από την έξυπνη διαχείριση του λειτουργικού προϋπολογισμού, αποτελεί ένα παράδειγμα.
    Το έργο αυτό είναι απόλυτα δικό σας, άνδρες και γυναίκες της Πολεμικής Αεροπορίας. Νιώθω υπερήφανος και ευτυχής γιατί είχα το προνόμιο να ηγούμαι στελεχών, ανθρώπων και προσωπικοτήτων του δικού σας διαμετρήματος. Καταφέρνετε να επιτελείτε την αποστολή σας δείχνοντας μεγαλείο ψυχής, τοποθετώντας το καθήκον πάνω από τον εαυτό σας.
    Κύριε Υπουργέ και Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,
    Επιθυμώ να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που επιδείξατε στο πρόσωπό μου και για την άριστη συνεργασία. Σας διαβεβαιώ ότι η Πολεμική Αεροπορία είναι έτοιμη, με μαχητικό πνεύμα, ατσαλένια θέληση, υψηλό φρόνημα και δοκιμασμένες στην πράξη ικανότητες να εκτελέσει την αποστολή. Το απέδειξε και το αποδεικνύει καθημερινά με τον αγώνα και τις προσωπικές υπερβάσεις του προσωπικού της.
    Όμως, ο προσωπικός αγώνας ενός εκάστου των στελεχών της δεν είναι αρκετός. Για να συνεχίσει η Πολεμική Αεροπορία, να απαντά αποτελεσματικά στις άναρθρες κραυγές αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας, έναντι μιας ραγδαία αναβαθμιζόμενης στρατιωτικής
    3
    σε μία πρόσφατη ομιλία του «Η αεροπορική ισχύς είναι για την εθνική άμυνα όπως το οξυγόνο που αναπνέουμε. Όταν το έχεις ούτε καν το σκέπτεσαι. Όταν σου λείπει είναι το μόνο που σκέπτεσαι».
    3
    μηχανής,είναιαδήριτηανάγκηηάμεσηενίσχυσητης με κάθε τρόπο.Είναι αδήριτη η ανάγκη προκειμένου να βελτιώσει τις διαθεσιμότητες, ναεκσυγχρονίσειτα διαθέσιμα μέσα καιναπρομηθευθείνέα,τεχνολογικά πιοεξελιγμένα,ώστε ναδοθείστουςΑεροπόρουςη απαραίτητηισχύς,που συνδυαζόμενημετουψηλόφρόνημα καιτιςαξιοζήλευτεςικανότητέςτους,να συνεχίσεινααποτρέπειτην απειλή καιναθωρακίζειτην ελληνικήκυριαρχία.Είναιαδήριτη ανάγκηηαπόλυτηπροτεραιοποίησητωνπρογραμμάτωντηςΠολεμικήςΑεροπορίαςέναντιάλλων,σημαντικώνμεν,όχιτηςιδίαςσπουδαιότηταςδε.Είναιαδήριτηανάγκηνα βρίσκεταιηΠολεμικήΑεροπορίαστοτραπέζιτωνσυζητήσεων γιατην αναβάθμιση των μέσων τηςκαιόχιαγωνιούσα να πείσει γιατιςανάγκεςτης.ΗανάγκηαυτήείναιΑΜΕΣΗκαιδενεπιδέχεταικαμία περαιτέρωκαθυστέρηση ήαναβολή,πριν ηκατάστασηγίνειμηαναστρέψιμη.Αναφέρομαισεαυτάέχονταςπλήρη επίγνωσητωνοικονομικώνδεδομένων,αλλάκαιτιςαγκυλώσειςτων δανειστών καιεταίρων μας. Όμως,οακρογωνιαίοςλίθοςγια την ύπαρξη ενόςέθνους,στηρίζεταιπρωτίστωςστην αμυντική τηςικανότητα, ηοποίαμε τησειράτηςεξαρτάται κυρίωςαπό την αεροπορικήισχύ.Αςμου επιτραπείναχρησιμοποιήσωταλόγιατουΑρχηγούτηςΑμερικανικήςΑεροπορίαςΠτεράρχουGoldfeinσε μία πρόσφατη ομιλία του«Ηαεροπορικήισχύςείναιγια την εθνικήάμυνα όπωςτοοξυγόνοπου αναπνέουμε.Όταν τοέχειςούτεκαν τοσκέπτεσαι.Όταν σου λείπειείναιτομόνοπουσκέπτεσαι».
    ΓυναίκεςκαιάνδρεςτηςΠολεμικήςΑεροπορίας,
    Είστεότικαλύτεροδιαθέτει ηελληνικήκοινωνία.Άνθρωποιμεκαταπληκτικέςικανότητεςπου συνθέτουν μία ομάδααπίστευτης δυναμικής.Σαςκαλώνασυνεχίσετεναδιακονείτετην αεροπορικήιδέα,με πίστη,αφοσίωσηκαι αισιοδοξία,όλοι μαζί,ενωμένοιυπότη νέα σαςηγεσίαγιατονκοινό σκοπό,κοιτάζονταςπάντα μπροστά καιψηλά. Το οφείλουμεόλοιστηνΠατρίδα,το οφείλουμεστηνΠολεμικήΑεροπορία,στηνΠολεμική Αεροπορίαμας.
    ΣτονέοσαςΑρχηγόεξαίρετοσυνάδελφοΑντιπτέραρχο(Ι) Χρήστο Χριστοδούλουεκφράζωταθερμάμουσυγχαρητήρια γιατην επιλογήτου.
    Αρχηγέ.
    Οι προκλήσειςπουέχειςνααντιμετωπίσειςείναι πολλές.Είμαι βέβαιοςγνωρίζονταςτιςικανότητεςσου,αλλά καιτην πίστηστοκαθήκον του υπέροχου ανθρώπινου δυναμικού,θαεπιτύχειςναοδηγήσειςτηνΠολεμική μαςΑεροπορίαστο μέλλον.Σουεύχομαικαλήδύναμη, καλή τύχη και κάθε επιτυχία στο έργο σου.
    4
    Κύριοι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού και Ναυτικού.
    Είχα την εξαιρετική τύχη να συνυπηρετήσω με τους προκατόχους σας ως Αρχηγός, αλλά και προγενέστερα. Σας βεβαιώ, ότι το σύνθημα «όλοι για έναν και ένας για όλους» κατά τη διάρκεια της θητείας μας είχε γίνει απόλυτη πράξη. Δεν υπήρχαν στεγανά ούτε κλαδικές αγκυλώσεις. Ενωμένοι, με πνεύμα ομάδας, θεωρώ ότι προχωρήσαμε αρκετά βήματα μπροστά στην πλήρη εμπέδωση του πνεύματος της διακλαδικότητας. Σας προτρέπω, μαζί με τον νέο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, να συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο, για το καλό της πατρίδας. Τους αγαπητούς φίλους Στρατηγό Τελλίδη και Ναύαρχο Γιακουμάκη ευχαριστώ θερμά για την άψογη συνεργασία και την απλόχερη φιλία τους. Όπως επίσης ευχαριστώ τους Αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος για την άριστη συνεργασία. Τέλος, θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους στενούς μου συνεργάτες και ιδιαίτερα στον Υπαρχηγό Αντιπτέραρχο Αντώνιο Αθανασίου και το προσωπικό του επιτελικού μου γραφείου, για την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση στο έργο μου.
    Κυρίες και Κύριοι,
    Σήμερα ολοκληρώνεται ένας κύκλος και κλείνει μία μεγάλη σελίδα της ζωής μου. Ολοκληρώνω τη σταδιοδρομία μου ως Αξιωματικός και Αεροπόρος, πλήρης συναισθημάτων, απόλυτα ευτυχής και ευγνώμων. Αύριο δεν θα είναι τίποτε όμοιο με το χθες για μένα. Η αγάπη μου όμως για την πτήση και την αεροπορική ιδέα θα παραμείνουν για πάντα άσβεστες σπίθες στην καρδιά μου, η δε σκέψη μου θα είναι πάντοτε δίπλα σε όλους αυτούς, στον αέρα και στο έδαφος, που δίνουν την καθημερινή μάχη για την πατρίδα.
    Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι. Πιστέψτε με, τα 41 περίπου χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία ήταν ένα υπέροχο και συναρπαστικό ταξίδι. Έζησα απίστευτες στιγμές και εμπειρίες. Ένοιωσα πρωτόγνωρα και απίστευτα συναισθήματα. Γνώρισα καταπληκτικούς ανθρώπους και δημιούργησα φιλίες ζωής. Έχασα αγαπημένους συντρόφους, φίλους και συναδέλφους στην εκτέλεση του καθήκοντος. Έκλαψα, πόνεσα, χάρηκα, ίδρωσα, δημιούργησα. Όλα αυτά τα θεωρώ ευλογία.
    Μεγαλύτερη όμως ευλογία θεωρώ το γεγονός ότι έχω στο πλάι μου τα τελευταία 30 χρόνια το μεγαλύτερο στήριγμα στη ζωή μου τη σύζυγο μου, η οποία θυσίασε τις δικές της σπουδές και σταδιοδρομία, για να στηρίξει την δική μου και να μεγαλώσει τις δύο υπέροχες κόρες μας, Νάντια και Φωτεινή. Τις ευχαριστώ θερμά για την κατανόηση, την υπομονή και την καρτερία με την οποία υπέμεναν την δική μου απουσία,
    5
    αν και ένα απλό ευχαριστώ δεν μπορεί να αποδώσει όλα αυτά που αισθάνομαι.
    Γυναίκες και Άντρες της Πολεμικής Αεροπορίας, σας είμαι ευγνώμων για όσα επιτύχατε κατά τη διάρκεια της θητείας μου και σας εύχομαι καλή επιτυχία στους νέους σας αγώνες.
    Κλείνοντας τις τελευταίες στιγμές της στρατιωτικής μου σταδιοδρομίας, εδώ στο λίκνο της αεροπορικής ιδέας και υπό την ιδιότητα μου ως Αρχηγός, κλίνω ευλαβικά το γόνυ και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στους ήρωες της Πολεμικής Αεροπορίας, που θυσίασαν τη ζωή τους στο κάλεσμα της πατρίδας και σας καλώ να αναφωνήσετε
    Ζήτω το Έθνος
    Ζήτω η Πολεμική Αεροπορίας
    Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης




 

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά