Οι συσχετισμοί στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας

Πολλές φορές οι αριθμοί και τα μεγέθη μιλάνε από μόνοι τους. Για την μέτρηση της στρατιωτική ισχύος μιας χώρας είναι δε απαραίτητοι για κάθε επιτελείο. Στην περίπτωση Ελλάδας-Τουρκίας οι αριθμοί είναι σαφέστατα με το μέρος της γείτονος, σύμφωνα με αμερικανική ιστοσελίδα.
To globalfirepower.com είναι μια ιστοσελίδα που υπολογίζει τη στρατιωτική ισχύ των χωρών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η τελική κατάταξη λαμβάνει υπόψη πάνω από 50 παράγοντες. Η υπεροπλία δεν προκύπτει μόνο από την καθαρή αριθμητική υπεροχή, αλλά κυρίως από το είδος των οπλικών συστημάτων (π.χ. 100 ναρκαλιευτικά είναι κατώτερα από 10 αεροπλανοφόρα). Τα πυρηνικά οπλοστάσια δεν υπολογίζονται αλλά οι χώρες που τα διαθέτουν κερδίζουν ένα πλεονέκτημα στον Δείκτη Ισχύος τους (Power Index). Λαμβάνονται υπόψη γεωγραφικοί παράγοντες, πλουτοπαραγωγικές πηγές, βιομηχανία κ.ο.κ. Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το μέγεθος του στρατού. Οι πολυπληθείς χώρες έχουν εύλογο πλεονέκτημα.
Δίπλα από κάθε χώρα παρατείθεται και ο Δείκτης ισχύος της με το 0 να αποτελέι το τέλειο σκορ. Η Τουρκία έχει δείκτη ισχύος 0,2623, ενώ η Ελλάδα 0,5147. Με λόγο 1/1,96 η Τουρκία σύμφωνα με την ιστοσελίδα διαθέτει διπλάσια, σχεδόν, στρατιωτική ισχύ απο την Ελλάδα.

Πηγές πληροφοριών για τον υπολογισμό των δεδομένων αποτελούν η CIA, το World Factbook, το Wikipedia, ιστοσελίδες οργανισμών, τα ΜΜΕ και συνεισφορές χρηστών.
Η Ελλάδα για το 2016 καταλαμβάνει την 28η θέση σε σύνολο 126 χωρών, ανάμεσα στην Ισπανία και τη Σουηδία, με την Τουρκία να βρίσκεται στην 8η θέση, πάνω από τη Γερμανία. Τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν, όπως είναι αναμενόμενο οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, ενώ ακολουθούν η Ινδία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιαπωνία στην 7η θέση. Τη δεκάδα συμπληρώνει η Ιταλία. Η Βόρεια Κορέα σε αντίθεση με όσα θα πίστευε κανείς δεν βρίσκεται ιδιαίτερα ψηλά στην κατάταξη, καταλαμβάνει μόλις την 25η θέση.


Μια σύγκριση Ελλάδας-Τουρκίας δείχνει μεγάλη υπεροχή της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. Στον σπουδαιότερο τομέα, το ανθρώπινο δυναμικό, ο τουρκικός στρατός υπερτερεί με 410.500 μάχιμους στρατιώτες έναντι 180.000 στην Ελλάδα. Η Τουρκία διαθέτει 185.000 άνδρες σε εφεδρεία, ενώ η Ελλάδα 280.000 – ένας από τους ελάχιστους τομείς που υπερτερεί. Ωστόσο, η Τουρκία διαθέτει 35 εκ. κατάλληλους προς στράτευση άνδρες έναντι 4 εκ. της Ελλάδας, ενώ κάθε χρόνο 1.36 εκ. Τούρκοι φτάνουν σε στρατεύσιμη ηλικία, έναντι 105.000 Ελλήνων.
Αν και οι δύο χώρες διαθέτουν ίσο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών (206 προς 207) η Τουρκία διαθέτει διπλάσιο αριθμό ελικοπτέρων (445 προς 224) και διπλάσιο αριθμό μεταγωγικών (439 προς 215) με μια συνολική αναλογία αεροσκαφών όλων των τύπων 6 προς 10.
Διπλάσια δύναμη διαθέτει η Τουρκία και σε άρματα μάχης. 3.778 τανκς έναντι των 1.556 ελληνικών, 7.550 θωρακισμένα οχήματα έναντι 4.209 ελληνικών και 1.013 αντιαρματικά έναντι των 547 ελληνικών.
Οι στόλοι των δύο χωρών παρουσιάζονται ισοδύναμοι σε γενικές γραμμές με την Τουρκία να διαθέτει μεγαλύτερο αριθμό μικρότερων σκαφών (συνολικά 194 έναντι των 115 ελληνικών).
Όμως η Τουρκία έχει τριπλάσιο προϋπολογισμό αμυντικών δαπανών, ύψους 18 δις δολ., έναντι 6 δις δολ. στη Ελλάδα, πενταπλάσια εργατική και συγκριτική αγοραστική δύναμη, και συντριπτικά μεγαλύτερη παραγωγή και στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου. 
Εδώ οι αναλυτικές πληροφορίες

https://www.evros24.gr/
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά