ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ

Από την μεταπολίτευση και μετά η εκάστοτε επιλογή αρχηγών γενικών επιτελείων αποτελεί αντικείμενο έντονης κριτικής από την αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος των εε και εα Στρατιωτικών. Η αιτία, πραγματική ή φανταστική, είναι τα κομματικά κριτήρια για την τοποθέτηση της ανωτάτης ηγεσίας των ΕΔ. Είναι αυτονόητο, ότι κομματικές επιλογές επηρεάζουν άμεσα τόσον τις προαγωγές των Αξιωματικών, όσον και την εν γένει λειτουργία του Στρατεύματος.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού είναι απλή και εύκολη και πρέπει να καθιερωθεί συνταγματικά. Δεν συμφέρει όμως στην κομματοκρατία και την φαυλοκρατία που επικρατεί στο νεοελληνικό κράτος. Συγκροτούνται δια κληρώσεως κάθε φορά 12μελή ανώτατα στρατιωτικά συμβούλια αποτελούμενα από διατελέσαντες αρχηγούς γενικών επιτελείων, τα οποία επιλέγουν τους νέους αρχηγούς. Από πρώην αρχηγούς του Στρατού Ξηράς για τον νέο αρχηγό ΓΕΣ, από το Πολεμικό Ναυτικό για τον αρχηγό ΓΕΝ, από την Πολεμική Αεροπορία για τον αρχηγό ΓΕΑ και τέλος και από τους τρεις κλάδους αναλογικά για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Η απόφαση αυτή πρέπει να είναι υποχρεωτικά αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία.

Στην αξιοκρατική επιλογή θα συμβάλει ουσιαστικά η καθιέρωση συγκεκριμένων κριτηρίων με διαφορετική βαρύτητα το καθένα:
·       Έτη υπηρεσίας και διοίκησης σε Μονάδες και Σχηματισμούς.
·       Έτη υπηρεσίας και διεύθυνσης σε επιτελεία Σχηματισμών καθώς και σε γενικά επιτελεία.
·       Εκθέσεις ικανότητας για όλη την σταδιοδρομία τους.
·      Πτυχία ανωτάτων σχολών των ενόπλων δυνάμεων και άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
·       Βαθμός γνώσεως ξένων γλωσσών.
·       Τυχόν άλλα κριτήρια.
Με ανάλογο τρόπο θα μπορούσε να γίνεται και η επιλογή των αρχηγών της ΕΛΑΣ, του ΛΣ και του ΠΣ.

 Δημήτρης Βαλασίδης
Αξιωματικός εα-Οικονομολόγος-Συγγραφέας, απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ)
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά