Έλεγχος Νομιμότητας της ΠΟΕΣ μέσω Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Λάρισα, 25 Ιανουαρίου 2017

 

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Σ.ΠΕ.Θ

 

ΘΕΜΑ :  Έλεγχος Νομιμότητας της ΠΟΕΣ μέσω Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

 

Δια της παρούσας επιστολής, θα ήθελα να αναφερθώ τόσο στο πλαίσιο της επερώτησης που κατατέθηκε από τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη (Τομεάρχη Άμυνας της Ν.Δ), επ’ ευκαιρία άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, όσο και της απάντησης που δόθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ).


Αξίζει να ειπωθούν τα εξής:


Βασική απόρροια της λειτουργίας  όλων των δημοκρατικών θεσμών αλλά και βασικό διακύβευμα της αρχής της νομιμότητας και του καθήκοντος αληθείας, είναι ότι τους ισχυρισμούς που διατυπώνει κάθε όργανο, είτε μονομελές είτε πολυμελές -στο πλαίσιο ελέγχου τήρησης της νομιμότητας-  οφείλει και να τους αποδεικνύει.


Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, ο συνταγματικά κατοχυρωμένος θεσμός του συνδικαλισμού, έχει ευτυχώς «ξεφύγει» από τον λαϊκισμό που τείνουν να του προσδίδουν κατά καιρούς εκπρόσωποι του, προσπαθώντας να διασκεδάσουν  τις εντυπώσεις.


Προς την κατεύθυνση αυτή και σε σχέση με τους ισχυρισμούς για παράτυπη σύνθεση της ΠΟΕΣ, τα αρμόδια όργανα εκπροσώπησης αυτής καλούνται να αποδείξουν με κάθε νόμιμο τρόπο ότι έχουν λάβει χώρα νομότυπα και εμπρόθεσμα όλες  οι θεσμοθετημένες από το νόμο και το καταστατικό αρμοδιότητες.


Παράλληλα, η υποτιθεμένη κομματικοποίηση του συνδικαλισμού την οποία επικαλείται η ΠΟΕΣ στο έγγραφο της δεν έχει και ούτε  πρέπει να  έχει θέση στην νόμιμη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των στελεχών. Για τον λόγο αυτό είναι άσχετη κάθε σύνδεση αυτής, με την άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου κοινοβουλευτικού ελέγχου, η διεξαγωγή του οποίου γίνεται  -πλην της περίπτωσης της ΑΝΑΦΟΡΑΣ- (άρθρο 125 ΚΤΒ), από βουλευτές, οι οποίοι ως γνωστόν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πρόσκεινται σε κάποια κομματική παράταξη και πολύ περισσότερο δε, νομιμοποιείται για την άσκηση αυτού ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ   κ. Άδωνις Γεωργιάδης, λόγω της απόλυτης συνάφειας του τομέα που συντονίζει με το τιθέμενο κοινοβουλευτικό ερώτημα.


Ας μείνουν λοιπόν στην άκρη αυτού του είδους οι ισχυρισμοί, οι οποίοι σε τίποτα δεν συντείνουν στην επιδιωκόμενη ομαλότητα και τήρηση των συντεταγμένων λειτουργιών.


Επιπλέον, σε ότι αφορά το ποσό των 50.000 Ευρώ, τα οποία κατατέθηκαν -σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα της ΠΟΕΣ- σε λογ/σμο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΕΑ) και όχι της ΠΟΕΣ, θα πρέπει άμεσα  να αποδοθούν στους  επιμέρους δικαιούχους όλων των Ενώσεων, καθόσον δικαιούχοι του ποσού δεν είναι μονό μέλη της ΕΣΠΕΑ, αλλά όλοι όσοι κατέθεσαν χρήματα για την αγωγή και μάλιστα είναι αδικαιολόγητη η μέχρι σήμερα παράλειψη λήψης όλων των νόμιμων ενεργειών προς απόδοσή τους στους δικαιούχους, εκτός και αν αποδειχτεί ότι μέχρι σήμερα νομίμως δεν επεστράφησαν  αυτά.


Η αρχή της διαφάνειας, η οποία αποτελεί μερικότερη  έκφραση  της αρχής της νομιμότητας, επιβάλλει την άμεση κατάθεση (επ’ ευκαιρία και της κατάθεσης επερώτησης) όλων εκείνων  των οικονομικών και μη  στοιχείων και καταστάσεων που αποδεικνύουν την σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία, λειτουργία της ΠΟΕΣ.


Περαιτέρω δε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου προκαλεί το γεγονός  ότι, αν και πριν  ένα μήνα ζητήθηκαν από τις 3 μεγαλύτερες και πολυάριθμες Ενώσεις Στρατιωτικών (ΕΣΠΕΘ – ΕΣΠΕΗΠ – ΕΣΠΕΚΜ), όλα εκείνα τα έγγραφα που προβλέπονται στο καταστατικό της ΠΟΕΣ, μέχρι και σήμερα δεν απεστάλησαν καθόλου αυτά στις αιτούσες  Πρωτοβάθμιες Ενώσεις. 


Καταλήγοντας θα ήθελα να τονίσω ότι, θλίβομαι για το γεγονός της πρόωρης απάντησης της ΠΟΕΣ μέσω εγγράφου, το οποίο όχι μόνο στερείται ουσιώδους περιεχομένου για τα όσα διαλαμβάνει η κοινοβουλευτική ερώτηση αλλά επιπροσθέτως, με τις  ιδιαίτερα προσβλητικές, κατά σημεία, εκφράσεις που χρησιμοποιεί υπερβαίνει κάθε μέτρο θεμιτής κριτικής που ασκείται σε περιπτώσεις εκπροσώπησης θεσμών, όπως είναι ο συνδικαλισμός, τον οποίο όλα τα μέλη οφείλουν να  υπηρετούν με υψηλό φρόνιμα.


Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον την απάντηση του αρμοδίου Πολιτικού Προϊσταμένου μας ΥΕΘΑ κ. Καμμένου Παναγιώτη. Θέλω κι ευελπιστώ ότι θα βασιλέψει η σύνεση  και η λογική στις όποιες  αποφάσεις των θεσμικών οργάνων προς την κατεύθυνση τήρησης των δημοκρατικών θεσμών.

 

-Ο-

Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Θ

 

 Στέφανος  Κουκουράβας

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά