Του Παναγιώτη Στάθη 
Δεν εκδίδονται οριστικά και αμετάκλητα στην Τουρκία οι 8 αξιωματικοί τους οποίους ζητούσε η γειτονική χώρα για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, αποφάνθηκαν οι αρεοπαγίτες και των τριών ποινικών τμημάτων του ανωτάτου δικαστηρίου που ασχολήθηκαν με την υπόθεση.
Το σκεπτικό των δικαστών συμπυκνώθηκε σε μια παράγραφο που ανέγνωσε στους Τούρκους αξιωματικούς η πρόεδρος της μιας σύνθεσης, αναφέροντας πως ουσιαστικά απειλούνται τα δικαιώματά τους.
"...η πιθανότητα με βάση όλα οσα αναφέρονται ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα δικαιώματα αυτού".
Το δικαστήριο διέταξε επίσης να αφεθούν ελεύθεροι, πλην θα κρατηθούν καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα ενόψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου. 
Οι αποφάσεις των 2 τμημάτων για τους 6 αξιωματικούς ήταν ομόφωνη, ενώ η απόφαση του ενός τμήματος ελήφθη με πλειοψηφία 5-1.  Να σημειωθεί ότι η απόφαση είναι οριστική καθώς δεν χωρεί κανένα ένδικο μέσο ούτε έχει δικαίωμα εμπλοκής ο υπουργός δικαιοσύνης. 
 
capital