Αγώνες δρόμου σε Αθήνα και Δίστομο κατά του ναζισμού‏.

 Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαΐου 2015 ο ανοιχτός λαϊκός αγώνας δρόμου, μήκους 5.500 μέτρων, ο «Δρόμος Ελπίδας», με το σύνθημα «Ποτέ πια ναζισμός». Διοργανωτές το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο  Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας του Δήμου Αθήνας (ΟΠΑΝΔΑ), με αφετηρία και τερματισμό τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου κάτω από την Ακρόπολη. 

            Η όλη διοργάνωση έγινε προς τιμή των 74 χρόνων από υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου 1941 από τον Απόστολο (Λάκη) Σάντα και τον Μανώλη Γλέζο. 

            Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος, ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας, ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο Στέφανος Ληναίος εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδας, η κόρη του Λάκη Σάντα, Γεωργία Σάντα η οποία έδωσε και την εκκίνηση του αγώνα, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου Αθηναίων.

            Ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε:

            «Δεν υπάρχει πιο κατάλληλος χώρος, από αυτόν που η σκιά της Ακρόπολης επισκέπτεται κάθε μέρα, για να μαζευτούμε, να θυμηθούμε και να τιμήσουμε το παράτολμο εγχείρημα δύο συμπατρωτών μας. Τη γνωστή σε όλους μας υποστολή του ναζιστικού συμβόλου από τον Ιερό Βράχο. Την αρπαγή της σημαίας που "υπερήφανα κυμάτιζε ψηλά-ψηλά και η βαριά σκιά της πλάκωνε καταθλιπτικά όλη την Αθήνα, όλη της αττική γη", λόγια ειπωμένα από τον ίδιο τον Λάκη Σάντα που αποτυπώνουν όμως τα συναισθήματα κάθε κατακτημένου Έλληνα. Ήταν ακόμα νωπή η είδηση της πτώσης και του τελευταίου ελληνικού σημείου αντίστασης, της ηρωικής μας Κρήτης, όταν η επιτυχής έκβαση της υποστολής ήρθε για να λειτουργήσει σαν ψυχικό τονωτικό στον καταπονημένο πληθυσμό.

            Η ένδοξη σκυτάλη της τότε νέας γενιάς είναι κυρίες και κύριοι στα χέρια μας. Αναμφισβήτητα είναι βαριά και μας θυμίζει ότι πρέπει να πράξουμε το καθήκον μας ως γνήσιοι συνεχιστές, ως γνήσιοι Έλληνες. Να διώξουμε τις σύγχρονες καταθλιπτικές σκιές, όταν αυτές απειλούν να εγκατασταθούν στα χώματα που με τόση δύναμη ψυχής υπερασπίστηκαν οι συμπατριώτες μας. Με αυτό το μήνυμα στις καρδιές τρέχουμε σήμερα και με αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

            Στη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκε από τον Στέφανο Ληναίο χαιρετισμός που έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Μανώλης Γλέζος:

            «Αγαπητοί συμπολίτες-δρομείς αυτού του ωραίου αγώνα,

            Θα άρεσε πολύ στον συναγωνιστή μου, τον Λάκη Σάντα, αυτή η διοργάνωση. Γιατί δίνει την ευκαιρία να υπενθυμίσω αυτό που πάντα λέγαμε: "Αν δεν είμασταν εμείς, κάποια άλλα παιδιά, κάποιοι άλλοι Ελληνες, θα βρίσκονταν να κατεβάσουν τότε τη ναζιστική σημαία. Εμείς είμασταν απλώς πιο γοργοπόδαροι και τους προλάβαμε". Τώρα είναι η δική σας σειρά. Γιατί μη νομίζετε ότι ο ναζισμός είναι μια υπόθεση που έκλεισε. Μπορεί να νικήθηκε τότε στρατιωτικά, αλλά η ιδεολογία του εξακολουθεί να ξεπηδά σε διάφορα σημεία της καθημερινότητας μέχρι σήμερα. Κι είναι πια ευθύνη όλων να τον νικήσουμε οριστικά.

            Εμείς ονειρευτήκαμε ένα κόσμο ελυθερίας και ειρήνης. Μια Ευρώπη ισότητας, αλληλεγγύης και λαϊκής κυριαρχίας. Αγωνιστήκαμε γι' αυτά αλλά δεν φτάσαμε στο τέρμα. Τώρα εσείς βρίσκεσται στην αφετηρία ενός αγώνα δρόμου με την ονομασία "Δρόμος Ελπίδας, Ποτέ πια ναζισμός". Μην τρέξετε, λοιπόν, για μας. Τρέξτε για σας, τρέξτε για την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο, τρέξτε  για κείνους που θα καταφέρουν να φτάσουν στο τέρμα και να εξασφαλίσουν ελευθερία για όλους τους λαούς και ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες.

            Και μην ξεχνάτε ούτε στιγμή πως ο ναζισμός δεν νικιέται τρέχοντας μια μέρα. Για να νικηθεί οριστικά, συνεχίστε να τρέχετε κάθε μέρα τον καλό αγώνα, μέχρι η κοινωνική δικαιοσύνη και η ελευθερία να φτάσουν σε κάθε άνθρωπο».

            Στο μεταξύ σήμερα Κυριακή 31 Μαΐου 2015, στο μαρτυρικό Δίστομο, διεξάγεται ο «31ος Δρόμος Θυσίας Διστόμου». Διοργανωτές ο Δήμος Διστόμου και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω του ΑΣΑΕΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων). Με την συγκεκριμένη εκδήλωση ανοίγει το 10μερο εκδηλώσεων στη μνήμη των σφαγιασθέντων στις 10 Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά