Επετειος του Κινήματος του Ναυτικού του Μαΐου του 1973 στο Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα «Α/Τ Βέλος»

Παρουσία της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της επετείου του Κινήματος του Ναυτικού του Μαΐου του 1973 στο Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα «Α/Τ Βέλος» στο Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης στη Μαρίνα του Φλοίσβου.
 
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Τόσκας,  ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης και ο  Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης.
 
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απήυθυνε την εξής ομιλία:
 
«Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
 
Κύριοι Αρχηγοί,
 
Κύριε Κυβερνήτα του Α/Τ ΒΕΛΟΣ
 
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Με αυτή τη σεμνή τελετή, θυμόμαστε και τιμούμε τους αγωνιστές, απόντες και παρόντες, που συμμετείχαν στο κίνημα του Ναυτικού κατά της απριλιανής δικτατορίας, τον Μάιο του 1973.
 
Απών, τα δύο τελευταία χρόνια, είναι και ο τότε Κυβερνήτης του Αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ», ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς, ο πρωτεργάτης του κινήματος.
 
Το σώμα των Αξιωματικών και η Πατρίδα μετρούν απώλειες, όταν «φεύγουν» τέτοιοι αξιωματικοί, τέτοια πληρώματα, όπως αυτά που συμμετείχαν στο κίνημα του Ναυτικού. Ο τόπος μας φτωχαίνει, ιδίως την περίοδο αυτή.
 
Δεν κρύβουμε ότι η φυγή τους, εμάς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μας δημιουργεί αισθήματα δυσάρεστα και δύσκολα, αλλά έχουμε τους άξιους μαθητές τους, να συνεχίσουν την πορεία τους.
 
«Στον θαλασσινό πολιτισμό που βίωσα τα χρόνια της ζωής μου το πρώτο αξίωμα που ενστερνιστήκαμε ήταν αυτό του: ουδέν μορφώνει όσο το παράδειγμα» συνήθιζε να λέει ο Καπετάνιος.
 
Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, στις Ένοπλες Δυνάμεις, κύριοι Ναύαρχοι, Αξιωματικοί και πλήρωμα του Αντιτορπιλικού. Με το δικό σας παράδειγμα να μορφωνόμαστε και να μαθαίνουμε τι σημαίνει προσφορά, τι σημαίνει αγώνας για τη Δημοκρατία, αλλά και τι σημαίνει ηγέτης.
 
Από την άλλη, όλοι όσοι από τους πρωταγωνιστές, είναι εδώ μαζί μας, μπορούν να νιώθουν μεγάλη ικανοποίηση, γιατί η Ιστορία έχει γράψει το κεφάλαιο που τους αφορά, ενώ αυτοί βρίσκονται εν ζωή. Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό και σπάνιο προνόμιο των Ελλήνων.
 
Όπως είπαν και οι προηγούμενοι ομιλητές, το κίνημα του Ναυτικού, με κορυφαία στιγμή την ανταρσία του Αντιτορπιλικού Βέλος, υπερασπίστηκε καθοριστικά την τιμή και την υπόληψη του στρατεύματος, δημιουργώντας τις συνθήκες για την καταλυτική και μοιραία, για τους χουντικούς, φθορά της απριλιανής δικτατορίας. Αποτέλεσμα, να ανοίξει αργότερα ο δρόμος για την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας.
 
Το εγχείρημα του Παππά και όσων τον ακολούθησαν είχε τα εξής αποτελέσματα: να ακουστούν οι συλλήψεις και οι βασανισμοί των συναδέλφων τους, να καταδειχτεί πως, τη δικτατορία δεν στηρίζουν όλοι στις Ένοπλες Δυνάμεις, να προβληματιστούν όλοι για την ενότητα του ΝΑΤΟ,να συντηρηθεί το αντιδικτατορικό κλίμα και οι ελπίδες του ελληνικού λαού.
 
Το δικτατορικό καθεστώς, καθ' όλο το χρονικό διάστημα που άσκησε την αυθαίρετη εξουσία του, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσει την Ελληνική, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη, ότι είχε μαζί του όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και το μεγαλύτερο κομμάτι του Ελληνικού Λαού.
 
Όσο, όμως, και εάν φαίνεται οξύμωρο, πρώτο θύμα των Πραξικοπηματιών ήταν οι ίδιες οι Ένοπλες Δυνάμεις.
 
Όπως, πολύ ορθά, σκιαγραφεί ο Ναύαρχος, ο κ. Κώστας Γκορτζής, που ήταν μαζί με το Νίκο Παππά, στο Βιβλίο του «Το Βέλος στην Καρδιά της Δικτατορίας», το δικτατορικό καθεστώς από την πρώτη στιγμή που επέβαλε την αυθαίρετη εξουσία της βίας και του φόβου, φρόντισε αμέσως να καταδιώξει, να αποστρατεύσει, να αποτάξει, να βασανίσει σκληρά, να συλλάβει, να φυλακίσει και να εξορίσει πάρα πολλά στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
 
Είναι πολλά τα παραδείγματα λαμπρών αξιωματικών που υπέστησαν τα πάνδεινα από όργανα του πραξικοπήματος. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν ταυτίστηκαν ποτέ με τους δικτάτορες.
 
Η Δημοκρατία που απολαμβάνουμε σήμερα αποτελεί τον καρπό της αυτοθυσίας πολλών ανθρώπων, στρατιωτικών και πολιτών.
 
Είναι προφανές, όμως, ότι δεν πρέπει να θεωρείται τίποτα δεδομένο και να εφησυχάζουμε θεωρώντας αυτονόητη την ασφάλεια της Δημοκρατίας.
 
Ιδιαιτέρως, σήμερα, που η κοινωνία μας υφίσταται τις συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης και ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει τεράστιες θυσίες, τα τελευταία χρόνια, χωρίς ανταπόκριση, χωρίς σεβασμό στους κόπους του. Ιδιαίτερα, σήμερα, που στο όνομα της παγκοσμιοποίησης κάποιοι ζητούν να υποσταλούν οι σημαίες και να εκχωρήσουμε εθνική κυριαρχία. Η απάντηση είναι από εδώ, από την πρύμνη του Βέλους, ότι αυτή η χώρα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, δεν υποστέλλουμε τις σημαίες, όπως πρόσφατα μας είπε ο Διοικητής στο Καστελόριζο, στη Ρω, στη Στρογγύλη, στα νησιά μας.
 
Σε αυτόν εδώ τον τόπο δεν παραχωρείται η εθνική κυριαρχία. Αγωνιζόμαστε μέχρι τον τελευταίο και όσο ζει ακόμα και ένας από εμάς η εθνική κυριαρχία δεν εκχωρείται ούτε κατά χιλιοστό. Αυτόν τον όρκο δώσαμε και αυτόν τον όρκο τηρούμε, στρατιωτικοί και πολίτες, σε αυτόν εδώ τον τόπο.
 
Δεν ξέρω πώς θα καταγραφεί ιστορικά, μετά από πολλές δεκαετίες ,η περίοδος 1974-2015. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι το μεταπολιτευτικό πολιτικό μας σύστημα, από τη μία κέρδισε, κατά γενική ομολογία, το μεγάλο στοίχημα της «μακροπολιτικής» σταθερότητας.
 
Από την άλλη, όμως, δεν αξιοποιήσαμε τα πλεονεκτήματα αυτά. Υπήρξε απρονοησία, υπήρξε αδιαφορία, υπήρξε μία χαλαρότητα στους αρμούς της ελληνικής κοινωνίας, χάριν ενός «προοδευτισμού», υπήρξε μια «δημοκρατική» αμεριμνησία.
 
Όμως, η παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό, έχει αποδείξει ότι υπάρχουν και αξίες που δεν αλλοιώθηκαν, υπάρχουν θεσμοί που δεν υποχώρησαν, υπάρχουν έθιμα που δεν άλλαξαν και αυτά μας κρατούν όρθιους μέχρι σήμερα. Από εκεί πρέπει να παραδειγματιστούμε όλοι.
 
Εμείς, βέβαια, δεν το βάζουμε κάτω. Η λύση θα βρεθεί μέσα από τη δουλειά μας. Το μυαλό και τα χέρια των Ελλήνων είναι ο εθνικός μας πλούτος, και φυσικά η εθνική γη και η θάλασσα.
 
Θα συγχρονιστούμε ξανά με το ρολόι της ιστορίας, θα συγχρονιστούμε με το κάλεσμα της Πατρίδος, όπως έκαναν και οι πρωταγωνιστές του Κινήματος του Ναυτικού. Άλλωστε η Ελλάδα, έχει περάσει πολύ πιο δύσκολες στιγμές στο παρελθόν και τα κατάφερε. Η Ελλάδα του καθήκοντος, της αλληλεγγύης και της τιμής, προσπαθεί και βρίσκει διεξόδους ανάτασης, ανάταξης και ελπίδας.
 
Και στο κάτω - κάτω της γραφής, είναι άλλο πράγμα η κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών, και άλλο πράγμα η διαχείριση μιας οικονομικής κρίσης που πρέπει να αντιμετωπιστεί δημοκρατικά, μέσα στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος της χώρας, μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής ομαλότητας και νομιμότητας.
 
Είναι αλήθεια όμως κ. Ναύαρχε, που είχατε σήμερα την κεντρική εισήγηση, ότι και τότε κάποιοι από τους συμμάχους και τις πολιτισμένες χώρες έκαναν τα «στραβά μάτια». Τα «στραβά μάτια» κάνουν και σήμερα, αλλά είναι υποχρέωση της Ελλάδος, της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία, εμείς να τους διδάξουμε και να τους δείξουμε ότι - ακόμα και αν εκείνοι κάνουν τα «στραβά μάτια»- η Ελλάδα προασπίζει τη Δημοκρατία, η Ελλάδα προασπίζει την ελευθερία και στις άλλες χώρες του κόσμου.
 
Βεβαίως, και το λέω πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, σήμερα παίρνουμε και ένα μεγάλο μάθημα. Μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία - και σε μας τους πολιτικούς και στους πολίτες -να αντιληφθούμε ότι η αλλοπρόσαλλη πολιτική, ο βιασμός της λαϊκής βούλησης, η ηθική και πνευματική ταπείνωση των πολιτών, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγεί στην προσβολή ζωτικών εθνικών συμφερόντων, τη δραματική αποδυνάμωση της θέσης της χώρας και τη διεθνή απομόνωση.
 
Τα πράγματα είναι εντυπωσιακά απλά μέσα στην κρισιμότητά τους.
 
Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Και σε τούτο τον κρίσιμο αγώνα, οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν ο άγρυπνος φρουρός της τιμής και της αξιοπρέπειας της Πατρίδας, όχι μόνον διότι αυτό επιτάσσει η Συνταγματική τους αποστολή, αλλά και διότι είναι από τις ίδιες, απολύτως, αντιληπτό ότι η Δημοκρατία αποτελεί προϋπόθεση της ισχύος και της αποτελεσματικότητάς τους.
 
H σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ λαού και Ενόπλων Δυνάμεων είναι η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη. Με υψηλό φρόνημα και αφοσίωση στο καθήκον είναι έτοιμες να προασπίσουν τη Δημοκρατία, την ακεραιότητα της χώρας, την εθνική ανεξαρτησία και να συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας του ελληνικού λαού. Και τούτο έχει πλέον κατοχυρωθεί στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη.
 
Η Δημοκρατία, το πολίτευμα εκείνο που αναδεικνύει και κατοχυρώνει τις αξίες που οδηγούσαν τους πρωταγωνιστές του Κινήματος του Ναυτικού μας τον Μάη του 1973, έχει βρει ένα ισχυρό θεματοφύλακα στην ευσυνειδησία και στον επαγγελματισμό των ανθρώπων που στελεχώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις.
 












Σας ευχαριστώ πολύ».
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά