Συνέντευξη του ΑΝΥΕΘΑ Κώστα Ήσυχου στην εφημερίδα "Ελευθερία" της Λάρισας.

O Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας η οποία δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή 23 ΜαΪου 2015, με αφορμή την επίσκεψη του στην πόλη αύριο Δευτέρα και την Τρίτη.


Συγκεκριμένα ο ΑΝΕΘΑ, αναφέρει τα ακόλουθα: 
Κύριε υπουργέ

* Έχετε δηλώσει ότι «η διαπραγμάτευση είναι Μαραθώνιος». Εκτιμάτε, βάσει των εξελίξεων των τελευταίων ημερών ότι φθάνουμε στον τερματισμό; Και εφόσον εν τέλει οδηγηθούμε σε μία συμφωνία, τι πολιτικό κόστος μπορεί να έχει για την κυβέρνηση, δεδομένων των απαιτήσεων των δανειστών;
- Η κυβέρνηση κυρία Αποστολοπούλου, επεδίωξε και επιδιώκει οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο με τους εταίρους-δανειστές και τους θεσμούς, να έχουν τα στοιχεία ενός έντιμου συμβιβασμού. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο «πυρήνας» του προγράμματός της, οι λεγόμενες «κόκκινες γραμμές», ουσιαστικά είναι τα εργασιακά δικαιώματα, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο βασικός μισθός, οι συντάξεις και βεβαίως ορισμένα θέματα που άπτονται των ιδιωτικοποιήσεων στρατηγικού ενδιαφέροντος για την οικονομία. Επιδίωξη είναι αυτά, να αποτελέσουν έναν πυρήνα όπου θεσμοί και δανειστές δεν θα μπορέσουν μέσα από μία ενδεχόμενη παρέμβαση να αλλοιώσουν το πρόγραμμα του κόμματός μας και της Κυβέρνησης. Είναι ένα δύσκολο στοίχημα. Θεωρούμε ότι οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και η κυβέρνηση εντείνει την προσπάθειά της, ώστε το κόστος είτε το πολιτικό, είτε το κοινωνικό, είτε το οικονομικό να μην έχει αρνητικό αντίκρισμα για την Κυβέρνηση αλλά να έχει αρνητικό αντίκρισμα στις πολιτικές της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού που βιώνουμε με τόση αγριότητα τα τελευταία πέντε χρόνια.
* Ωστόσο, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από την πλευρά των δανειστών έχουν υπάρξει συχνές δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει πολύτιμο χρόνο κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών με αποτέλεσμα η όποια συμφωνία επέλθει να είναι με πλέον επονείδιστους όρους σε σχέση με αυτούς που πιθανώς θα μπορούσαν να επιτευχθούν τρεις μήνες πριν. Ενώ υποστηρίζουν ακόμη, ότι σε κάθε περίπτωση οδηγούμεθα σε ένα νέο μνημόνιο. Εσείς τι πιστεύετε;
- Νομίζω ότι η κριτική της αντιπολίτευσης ως προς το ότι έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο απεικονίζει τη μέχρι τώρα στρατηγική που επέλεξε η αντιπολίτευση: «ψεκάστε, τελειώστε, ψηφίστε». Δηλαδή αυτό που επιδίωκαν οι μέχρι τώρα θεσμικοί παράγοντες που τους γνωρίζαμε ως «τρόικα» μέχρι εχθές. Επομένως δεν μπορεί κανείς να μετράει τον ημερολογιακό χρόνο με την κριτική που κάνει η σημερινή αντιπολίτευση, αλλά πρέπει ο χρόνος να έχει πολιτικό χαρακτήρα. Άρα, ο πολιτικός χρόνος που διανύουμε είναι ένα «στοίχημα» προς του «πού» θα γείρει η πλάστιγγα. Πράγματι το δικό μας πρόγραμμα, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για να ξεφύγουμε από το σπιράλ της λιτότητας και των χρεών που δεν έχουν ποτέ τέλος. Γι’ αυτό και συνδέουμε την όποια διαπραγμάτευση και τις όποιες συμφωνίες με τον πυρήνα του προβλήματος που είναι: το χρέος, το μέγεθός του και ο χρόνος που διαφαίνεται ότι για πολλές δεκαετίες θα το πληρώνει βασανιστικά ο ελληνικός λαός και οι επόμενες γενιές. Συνεπώς η μερική διαγραφή του η, η απομείωση του αποτελεί «στρατηγικό στοίχημα» για την κυβέρνηση, ώστε η διαπραγμάτευση στον πυρήνα της να έχει και αυτό το στοιχείο.
* Πάντως, όλοι λένε ότι μας έχει τελειώσει ο χρόνος, δεν έχουμε χρόνο πια.
- Εγώ θα παρατηρούσα ότι όλοι αυτοί που λένε ότι δεν έχουμε χρόνο παίζουν με την αγωνία των διαπραγματευτών από την πλευρά των ισχυρών-διότι ο χρόνος δεν εμπεριέχει αγωνία και διλήμματα μόνον για μας. Ο χρόνος είναι σημαντικός και τα διλήμματα δεν είναι μόνον για την ελληνική πλευρά αφορούν και το μέλλον της Ευρώπης και της ευρωζώνης.
* Ναι αλλά τα ελληνικά ταμεία είναι αυτά που έχουν στερέψει.
- Τα ελληνικά ταμεία έχουν στερέψει αλλά και η πολιτική λιτότητας έχει στερέψει τον λαό και τους λαούς της Ευρώπης.
Είναι γεγονός πάντως ότι σε αυτούς τους μήνες της διαπραγμάτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπαναχωρήσει σε πολλά από τα θέματα που προεκλογικά είχε δεσμευτεί. Αυτό, σας προβληματίζει σε έναν βαθμό; Πιστεύετε ότι είναι πολιτικά διαχειρίσιμο; Θα έχει επιπτώσεις;
- Οι υπαναχωρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που θέτονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ από πάρα πολλά μίντια, κατά τη δική μας άποψη δεν ευσταθούν. Διότι πρώτα και κύρια το ξεδίπλωμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά στα πρώτα νομοθετήματα αλλά και αυτά που έρχονται το επόμενο διάστημα με πυρήνα, τον βασικό μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις που επαναφέρουν τη δημοκρατία στον τόπο και όχι τη δικτατορία των αγορών και των θεσμών, αποτελούν το εφαλτήριο της πολιτικής που θα εφαρμόσει. Γιατί κανείς πρέπει να κρίνει την επιτυχία ή όχι του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος της τετραετίας και όχι στη διάρκεια μιας διαπραγμάτευσης που ακόμη δεν έχουμε δει το αποτέλεσμά της.
* Εσείς μιλάτε για το τέλος της τετραετίας, ενώ υπάρχει μία έντονη σεναριολογία που αφορά ακόμη και σε πρόωρη προκήρυξη εκλογών και βεβαίως σε σχέση με το δημοψήφισμα. Ήθελα να σας ρωτήσω κατ’ αρχάς εσείς είστε υπέρ ή κατά όσον άφορα στο δημοψήφισμα, εφόσον χρειαστεί και εάν εκτιμάτε ότι υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών.
Πιστεύουμε ότι όποια συμφωνία αποτελεί ένα ζήτημα κρίσης για τον ελληνικό λαό που δεν εντάσσεται στις μέχρι τώρα δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τις προεκλογικές και του προγράμματός του, πάντα ο τελικός κριτής στη Δημοκρατία μπορεί να είναι και το δημοψήφισμα και η προσφυγή στις κάλπες. Κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί επίσημα αλλά αποτελεί ένα εργαλείο ενίσχυσης της Δημοκρατίας αλλά ενδεχόμενα και ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δυνατότητας της Κυβέρνησης σε αυτούς που πολλές φορές μας λένε με τόση ευκολία, «ξεχάστε τη Δημοκρατία και τις εκλογές και να επανέλθετε γρήγορα στον ρεαλισμό».
Ο δικός τους ρεαλισμός δεν συμβαδίζει δυστυχώς με τη Δημοκρατία που εμείς έχουμε κατακτήσει.
Δεν είναι κάτι που αποκλείεται κατά συνέπεια, ή είναι απλώς ένα διαπραγματευτικό όπλο το οποίο χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση για να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα;
- Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα μέχρι να δούμε το τέλος της διαπραγμάτευσης και το αποτέλεσμά της.
* Όσον αφορά στο εσωκομματικό τοπίο είναι σαφές ότι η αριστερή πλατφόρμα και κάποιοι βουλευτές τάσσονται υπέρ της ρήξης, όπως όλα δείχνουν. Αυτό, πώς μπορεί κανείς να το διαχειριστεί αν σκεφθούμε ότι και οι ΑΝΕΛ που συγκυβερνούν έχουν εκφράσει τις δικές τους αντιρρήσεις και τις δικές τους «κόκκινες γραμμές». Εφόσον επιτευχθεί μία συμφωνία θα πρέπει να έλθει προφανώς στη Βουλή για να ψηφιστεί. Εκεί δεν υπάρχει ένα θέμα και δεν υπάρχει ένας «φόβος» μήπως η κυβέρνηση χάσει τη «δεδηλωμένη»;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με μακρά πορεία που διαθέτει τεράστιο εσωκομματικό δημοκρατικό πλούτο. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο των οργάνων του κόμματος πάντα έχουμε πολιτικές προσεγγίσεις και πάντα ομοθυμούμε και είμαστε σύμφωνοι σε θέματα που αφορούν στη διακυβέρνηση και το πρόγραμμα του κόμματος. Στο Βερολίνο ξεκίνησε, και δεν είναι τυχαίο, ότι αυτή η Κυβέρνηση και συγκυβέρνηση δεν είναι αρεστή. Κάποιοι δεν θέλανε ΑΝΕΛ, κάποιοι δεν θέλανε την αριστερή πλατφόρμα, κάποιοι δεν είναι αρεστοί στο ντόπιο και ξένο κατεστημένο. Απαντάω καταφατικά ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει ενιαία στρατηγική, έχει ομόθυμη λογική και νοοτροπία και χαρακτήρα, και ως εκ τούτου οι μέχρι τώρα διαφωνίες που πολλές φορές παρουσιάζονται από ορισμένα μίντια, αφορούν προσεγγίσεις και όχι στρατηγικά ζητήματα όπου ο ένας και άλλος διαφωνεί στο «διά ταύτα». Νομίζω ότι αυτός ο πλούτος θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο τη διαπραγματευτική ικανότητα αλλά και το αποτέλεσμά της.
Δεν ανησυχείτε κατά συνέπεια για πιθανές διαρροές σε μία ψηφοφορία;
- Δεν συζητάμε πάνω σε αυτή τη βάση. Το κόμμα μας διαθέτει όλη αυτή τη δημοκρατική διαδικασία, ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε. Πολλοί από τα αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα και όχι μόνον, εύχονται διασπάσεις, ρήξεις, διαφορετικές διαδικασίες στην ψηφοφορία. Όνειρα θερινής νυκτός.
Να σας ρωτήσω για ένα θέμα που άπτεται και του υπουργείου σας, σχετικά με το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει επιχειρήσει ένα «άνοιγμα» στη Ρωσία και τις ΗΠΑ και στην Κίνα, ως ένα βαθμό, προφανώς προσπαθώντας να «εκμεταλλευτεί» το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας. Πιστεύετε οι αυτές οι κινήσεις μέχρις στιγμής θα μπορούσαν να έχουν ένα αποτέλεσμα που «επηρεάζει» και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές;
- Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ερώτησή σας, θεωρώ ότι η Ελλάδα μπαίνει στο προσκήνιο το κεντρικό και το διεθνές με μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική τόσο εντός της Ευρώπης, όσο και προς τις χώρες των BRICS αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και σε αναδυόμενες πολιτικές και γεωπολιτικές ολοκληρώσεις. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα σήμερα χρησιμοποιεί το «υπερόπλο» που είναι η γεωπολιτικής της θέση. Η σημερινή Κυβέρνηση και η σημερινή Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν μέρος των προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή μας αλλά θα αποτελούν πάντα μέρος των λύσεων που προσδοκούμε και εμείς και οι γειτονικοί λαοί στην ευρύτερη περιοχή. Επομένως, μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική έτσι όπως αυτή εκφράζεται το τελευταίο διάστημα προς τη Ρωσία, προς την Κίνα, προς τη Βραζιλία, προς τις ΗΠΑ και άλλες περιφερειακές δυνάμεις, αναβαθμίζει το κύρος της χώρας μας. Τη θέτει ξανά στο επίκεντρο που θα έπρεπε πάντα να είναι, παρόλο που είναι μία μικρή χώρα με σχετικά μικρό πληθυσμό, αλλά μία πολύ μεγάλη δύναμη γεωπολιτική και πολιτιστική γιατί όχι και οικονομική στο απώτερο μέλλον και στον στρατηγικό ορίζοντα που θα θέλαμε να είχαμε.
Επειδή όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος η οποία λέει ότι ως χώρα είμαστε σε δυσχερή θέση λόγω της κρίσεως, ήθελα να σας ρωτήσω και από τη θέση σας στο υπουργείο αν το ’χετε διαπιστώσει, αν επηρεάζει η κατάσταση ανοιχτά, τα διμερή μας θέματα, τόσο με την Τουρκία και την γνωστή προκλητικότητά της, όσο και με τα Σκόπια και εσχάτως και με την Αλβανία η οποία ήγειρε αμφισβητήσεις σχετικά με τα χερσαία σύνορά της με την Ελλάδα.
Η χώρα μας έχει μία πάγια πολιτική υπεράσπισης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και ιδιαίτερα στην ταραγμένη περιοχή που αφορά στα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο και στη Συνθήκη της Θάλασσας. Ως εκ τούτου τα όποια προβλήματα πολλές φορές εμφανίζονται είτε με τη γειτονική Τουρκία αλλά επίσης με την ταραγμένη Βαλκανική περιοχή όπου η έξαρση των εθνικισμών στις γειτονικές χώρες αποτελούν ουσιαστικά μία βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας, εμείς κάνουμε αυτή την ανάγνωση τόσο σε σχέση με την αστάθεια η οποία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη ΦΥΡΟΜ αλλά και σε άλλες περιοχές, δεν αποτελούν μόνον σημεία ανάγνωσης αλλά και σημεία παρέμβασης σε ισότιμη και ισόνομη στάση με τις γειτονικές χώρες και κυβερνήσεις προκειμένου τα Βαλκάνια να μην μετατραπούν σε μία περιοχή που σήμερα βιώνουμε στη Μέση Ανατολή.
* Η «συγκατοίκησή» σας με τον υπουργό τον κ. Πάνο Καμμένο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πώς είναι;
- Είναι μία «συγκατοίκηση», μία συμβίωση εξαιρετικά αρμονική και από την άλλη μία πολιτική αντίληψη που διακατέχει όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, επομένως νομίζω ότι αυτή η πολιτική ηγεσία στο σύνολό της προσπαθεί να εφαρμόσει με τρόπο μεθοδικό και αποτελεσματικό την υλοποίηση του προγράμματος της Κυβέρνησης, σε θέματα που αφορούν το ίδιο το υπουργείο και το ένστολο προσωπικό, τους νεοσύλλεκτους αλλά και τη γενικότερη ανθρωπιστική και κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων σε μία δύσκολη στιγμή για την ελληνική κοινωνία.
* Η άποψή σας σχετικά με την πρόσφατη δήλωση που έκανε ο υπουργός περί δημιουργίας Νατοϊκής βάσης στο Αιγαίο και η ακύρωση εν συνεχεία της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, ποια είναι;
Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι για το οποίο δεν γνωρίζω τους λόγους που οδήγησαν σε ακύρωση της συγκεκριμένης συνάντησης. Τώρα όσον αφορά στο θέμα περί βάσης στο Αιγαίο είναι κάτι που δεν συμπεριλαμβάνεται στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Ο καθένας βεβαίως έχει μία δυνατότητα έκφρασης, πολλές φορές βάζοντας και τη δική του «πινελιά», αυτό δεν το μηδενίζουμε, αλλά εγώ τουλάχιστον από την πλευρά του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο, θέλω να είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρος ότι τέτοιο θέμα δεν αποτελεί απόφαση η θέση της σημερινής κυβέρνησης.
* Αφορμή για την έλευσή σας στη Λάρισα, είναι μία πρωτότυπη πρωτοβουλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα, δηλαδή ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ της Εθνικής Ομάδας Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και της μικτής ομάδας ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών του Ν. Λάρισας και παλαιμάχων της ΑΕΛ. Τι σηματοδοτεί μία τέτοια πρωτοβουλία;
Θεωρώ ότι η επίσκεψή μας στη Λάρισα Δευτέρα και Τρίτη είναι ιδιαίτερα σημαντική, είναι μία προσπάθεια αθλητικών και πολιτιστικών δρώμενων σε συνεργασία με τη Μητρόπολη, τον Δήμο με πάρα πολλούς φορείς αλλά και με τη Στρατιά στην περιοχή και με τους ανθρώπους μας στις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου ο αθλητισμός να μην αποτελεί μόνον μία καμπάνια που κρατάει μία μέρα αλλά να γίνει ένα καθημερινό βίωμα, μαζί με τον πολιτισμό ώστε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε πόλη όπου υπάρχουνε στρατόπεδα και άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων να υπάρξει εναρμόνιση και «πάντρεμα» με το λαϊκό στοιχείο, με τους πολίτες. Ενώ η δική μας η επίσκεψη στη Λάρισα έχει να κάνει και με τα δύο νευραλγικά στοιχεία στην περιοχή της Λάρισας, την 1η Στρατιά και το ΑΤΑ όπου θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τους ανθρώπους μας, να ενημερωθώ πλήρως για την εξέλιξη των πραγμάτων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προκειμένου και εμείς να παρεμβαίνουμε για να επιλύουμε προβλήματα, διότι πρέπει να ακούμε το προσωπικό να μας μιλάει και να θέτει τα δικά του προβλήματα.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά