Τί θα γίνει με τους στρατιωτικούς που εντάσσονται πλέον στο ΙΚΑ από την 1-1-2011;

POES-IKA
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 26 Μαΐου 2015
Αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας μας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο, Αντισυνταγματάρχη Ανέστη Τσουκαράκη και το Γενικό Γραμματέα, Υπολοχαγό Χρίστο Μαστρογιαννάκη, συναντήθηκε σήμερα 26 Μαΐου 2015, με τον Διοικητή του ΙΚΑ, κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, τον Α΄ Υποδιοικητή του ΙΚΑ, κ. Διονύσιο Πατσούρη και το Διευθυντή Αασφάλισης - Εσόδων του ΙΚΑ, κ. Δημήτριο Παπαχρήστου, στα γραφεία του Ιδρύματος.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από παλαιότερο αίτημα της Ομοσπονδίας μας και αφορμή ήταν ο ν.3863/2010 (ΦΕΚ Α΄ 115, "Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις") και συγκεκριμένα η παράγραφος 2 του άρθρου 27 αυτού, σύμφωνα με την οποία οι προσλαμβανόμενοι από 1.1.2011 και μετά, τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι, λειτουργοί και στρατιωτικοί .... υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Μεταφέραμε στην ηγεσία του ΙΚΑ την ανησυχία μας για τους νεοκατατασσόμενους συναδέλφους μας (ήδη οι πρώτοι που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ ήταν οι απόφοιτοι από ΑΣΣΥ το θέρος του 2013 και έρχονται οι απόφοιτοι των ΑΣΕΙ το τρέχον θέρος) αναφορικά με την παντελή άγνοιά τους και τη μη ενημέρωσή τους για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, όπως αυτά διαμορφώνονται εφεξής με τους νέους νόμους 3863/2010 και 3865/2010 (ύψος ασφαλιστικών εισφορών, διαδικασία χρήσεως ηλεκτρονικών εφαρμογών παρακολούθησης ασφαλιστικού ιστορικού ενός εκάστου ασφαλισμένου κλπ) και το τί πρόκειται να αντιμετωπίσουν ασφαλιστικά με τη συμπλήρωση της 40ετούς πραγματικής υπηρεσίας τους.
Έγινε ιδιαίτερη μνεία και εκτενής συζήτηση για τους συναδέλφους που εντάσσονται ή θα ενταχθούν εφεξής στις ειδικές κατηγορίες των Ενόπλων Δυνάμεων (ιπτάμενοι, ναρκαλιευτές, αλεξιπτωτιστές, υποβρύχιοι καταστροφείς, υπηρετούντες στα υποβρύχια κλπ) σχετικά με τη μη ύπαρξη αναλόγου ασφαλιστικής εισφοράς στο ΙΚΑ ελλείψει τέτοιων κατηγοριών στον Οργανισμό και μη αντιστοίχισης εισέτι σε ανάλογη όμοια που να αποδίδει και της αναλογούσα σύνταξη. Αφορμή στάθηκε παρόμοια περίπτωση του παρελθόντος, όταν συνάδελφοί μας Εθελοντές Μακράς Θητείας, οι οποίοι κατά την κατάταξή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις εντάχθηκαν, και για μία (1) πενταετία, ασφαλιστικά στο ΙΚΑ προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους ίδιους όταν αποφάσισαν να αποστρατευτούν με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου της 20ετίας και με έκπληξη συνειδητοποίησαν ότι το ΙΚΑ ούτε καν τους γνώριζε (με την ειδική αυτή ιδιότητά τους).
Από μεριάς του ΙΚΑ μάς μεταφέρθηκε ο έντονος προβληματισμός που δημιουργήθηκε με την εφαρμογή των ανωτέρω νομοθετημάτων, σχετικά με το καθεστώς των στρατιωτικών και μας εγνώσθη ότι υπήρξαν αλλεπάλληλες συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα κάποιο αποτέλεσμα που να καταλήγει αφενός στο ουσιαστικό μέρος σχετικά με τις προσδοκίες του νέου ασφαλιστικού συστήματος των στρατιωτικών, με την υπαγωγή τους στο ΙΚΑ (την αναγκαιότητα δηλαδή της υπαγωγής των στρατιωτικών στο ΙΚΑ, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος) και αφετέρου στο τεχνικό κομμάτι διαχείρισης των ασφαλισμένων στρατιωτικών.
Η ηγεσία του ΙΚΑ μας διαβεβαίωσε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα και μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2015 θα εκδοθεί εγκύκλιος διαταγή, με επικαιροποίηση όλων των σημείων εκείνων που πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι στρατιωτικοί, ώστε οι ίδιοι να παρακολουθούν ηλεκτρονικά πότε καταβλήθηκαν οι εισφορές τους, το ύψος των εισφορών τους και γενικά κάθε αναγκαίο ασφαλιστικό στοιχείο που τους ενδιαφέρει και χρειάζεται να γνωρίζουν, για να μπορούν οι ίδιοι να ελέγξουν και να καταγγείλουν τυχόν έλλειψή του.
Επιπλέον μας διαβεβαίωσε (η ηγεσία του ΙΚΑ) ότι θα προκαλέσει νέες συσκέψεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (και την Ομοσπονδία μας), προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα προβλήματα και οι προβληματισμοί, να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες του λειτουργήματος και να δοθούν οι λύσεις που απαιτούνται, όταν οι στρατιωτικοί θα συνταξιοδοτηθούν με το νέο σύστημα υπαγωγής τους στο ΙΚΑ, αρχής γενομένης από τους συναδέλφους ειδικών κατηγοριών το έτος 2036.
Η Ομοσπονδία θα παρακολουθεί στενά το όλο θέμα και θα ανακοινώνει για τυχόν εξελίξεις (ευμενείς ή δυσμενείς).
Για την Εκτελεστική Γραμματεία
 
Ο Πρόεδρος
 
Τσουκαράκης Ανέστης
Αντισυνταγματάρχης (ΣΔΓ)
6974365800
Ο Γεν. Γραμματέας
 
Μαστρογιαννάκης Χρίστος
Υπολοχαγός (ΠΒ)
6972516650
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά