Το μπέρδεμα με την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

 


Στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου© Eurokinissi Στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου


Από την πρώτη στιγμή ανάληψης της εξουσίας μετά τις εκλογές του 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποδώσει μεγάλη σημασία στον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Όμως ο κορονοϊός και οι εξελίξεις με την Τουρκία περιπλέκουν τα πράγματα και δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να εφαρμόσει πλήρως το σχεδιασμό της.

Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεψε μία μεγαλοπρεπή στρατιωτική παρέλαση την 25η Μαρτίου και δη στο Τατόι, στο οποίο προχωρούν τα έργα αποκατάστασης, με προσκεκλημένους τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον διάδοχο του Βρετανικού Θρόνου, Πρίγκηπα Κάρολο, ώστε να σηματοδοτηθεί με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή των τριών χωρών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία- και βέβαια στην πραγματικότητα των χωρών που ήθελαν τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το ξαναμοίρασμα της επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πλην όμως στην πορεία ανέκυψαν ορισμένα προβλήματα: Πρώτον, ο κορονοϊός που είχε ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί ούτε πέρυσι η παρέλαση της 25ης Μαρτίου (και επίσης η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου). Δεύτερον, την 25η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο (για άλλη μία φορά) την επιβολή ή μη κυρώσεων στην Τουρκία. Επομένως προφανώς δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στην Αθήνα ούτε ο Μακρόν και βέβαια ο κ.Μητσοτάκης δεν θα ήταν δυνατόν να αφήσει τη διαπραγμάτευση για ένα ουσιαστικό θέμα εθνικού συμφέροντος, για συμβολικές παρελάσεις.

Το σενάριο του Τατοϊου είχε πάντως ήδη εγκαταλειφθεί και από την κυβέρνηση διέρρεαν ότι η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα γινόταν στο Σύνταγμα. Το ζήτημα όμως με τον κορονοϊό και με τη Σύνοδο Κορυφής παρέμενε. Εξετάστηκαν σενάρια εκδήλωσης την παραμονή της εθνικής επετείου με τους υψηλους προσκεκλημένους, κάτι όμως που θα σήμαινε πως ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να απουσιάσει από τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, όπου επίσης θα ετίθετο παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ το θέμα της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ όμως έτσι κι αλλιώς ο Πούτιν αρνήθηκε την πρόσκληση της Αθήνας, η οποία σημειωτέον δεν είναι σαφές εάν εστάλη ποτέ τελικά επισήμως, αν και ο κ.Μητσοτάκης είχε καλέσει προσωπικά τον Ρώσο Πρόεδρο και την πρόσκληση αυτή είχε επαναλάβει μέσω του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα τον Οκτώβριο.

Από την κυβέρνηση πάντως επιμένουν ότι η παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα γίνει, με κάποιο τρόπο. Αλλά μετά τις αντιδράσεις των λοιμωξιολόγων, αφήνει ανοιχτό το εάν θα επιτραπεί η παρουσία κοινού. Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην ΕΡΤ, προκρίθηκε η λύση η παρέλαση να γίνει στο Σύνταγμα και μόνο εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, θα παραστούν θεατές.

msn

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά