Το real estate των Ενόπλων Δυνάμεων

 Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Πηγή: Eurokinissi

Τη δική της μάχη στη δοκιμαζόμενη, λόγω της πανδημίας και της συνακόλουθης οικονομικής κρίσης, αγορά ακινήτων δίνει η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.) Στόχος της οργανικής μονάδας, που υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, να αξιοποιηθούν τα 1.477 διαθέσιμα ακίνητα, συνολικής έκτασης 251.500 στρεμμάτων των τριών Όπλων, που βρίσκονται σε 10 γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.


Η υπηρεσία συστάθηκε το καλοκαίρι του 2016 με αποστολή την προσέλκυση, τόσο εγχώριων όσο και διεθνών επενδύσεων, διαθέτοντας με διαγωνιστική διαδικασία τα ακίνητα ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, του Ταμείου Εθνικού Στόλου και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας, που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, προς ενοικίαση ή μακροχρόνια μίσθωση, μη συμπεριλαμβανομένης της πώλησης.

Ειδικότερα, η υπηρεσία είναι αρμόδια για:

  1. Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προσέλκυση προσοδοφόρων επενδυτικών προτάσεων.
  2. Την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, όπως επίσης και τη διαχείριση όλων των διαδικασιών σχετικά με τις επενδύσεις.
  3. Την εξασφάλιση διαφάνειας, σαφούς σκοπού και ταχείας επεξεργασίας του προτεινόμενου επενδυτικού πλάνου, σύμφωνα με την αποστολή της ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ..
  4. Τη διενέργεια ηλεκτρονικής δημοπρασίας για τη σύναψη συμβάσεων με την υψηλότερη και πιο ανταγωνιστική επενδυτική προσφορά.

Τα ακίνητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται σε στρατηγικές τοποθεσίες ανά την Ελλάδα, στην πλειονότητα τους μεγάλες εκτάσεις, που παρέχουν σημαντικές δυνατότητες για επιχειρηματικά σχέδια και επενδύσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός, τα θεματικά πάρκα, τα πάρκα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα αεροδρόμια και μια σειρά από διάφορα άλλα καινοτόμα επενδυτικά έργα.

Η ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ, στην παρούσα φάση, βρίσκεται σε διαρκή διαδικασία επιλογής ακινήτων προς άμεση αξιοποίηση από τα ακίνητα που έχουν διατεθεί, αναλύοντας τις δυνατότητες αξιοποίησης του κάθε ακινήτου, λαμβάνοντας υπόψη την ωριμότητά του (νομικά και πραγματικά βάρη), την αντικειμενική και εμπορική του αξία, το ενδεχόμενο ώριμο επενδυτικό ενδιαφέρον και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου (π.χ. ιδιοκτησιακό καθεστώς, η ιδιότητά του ως πρώην στρατόπεδο ή διατηρητέο ή νεότερο μνημείο ή πρώην ξενοδοχείο ή χώρος στάθμευσης).

Τα υπόλοιπα ακίνητα, τα οποία κρίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν, αποδεσμεύονται είτε προκειμένου τα αντίστοιχα Ταμεία να προβούν σε ενέργειες ωρίμανσής τους (σε περίπτωση που είτε είναι επιχειρησιακά, είτε υπάρχουν διεκδικήσεις κυριότητας, είτε θέματα σχετικά με την πολεοδομική, αρχαιολογική ή περιβαλλοντική νομοθεσία εν γένει κ.λ.π.), είτε για να αξιοποιηθούν με βάση τις διατάξεις των οικείων Ταμείων λόγω χαμηλής εμπορικής αξίας και μηδενικού ή ελάχιστου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο αυτό, η υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας «τρέχει» τους παρακάτω δημόσιους ηλεκτρονικούς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για το προσεχές διάστημα:

  1. Εκμίσθωση ως επαγγελματικής στέγης ή ως εμπορικής δραστηριότητας ή ως στέγασης Δημόσιας ή Δημοτικής Υπηρεσίας του δευτέρου (2ου) ορόφου του κτιρίου επί της Λεωφόρου Μεσογείων, αρ. 396 στην Αγία Παρασκευή Αττικής, συνολικού εμβαδού 585,65 τ.μ., με την αποκλειστική χρήση συνολικά 6 θέσεων στάθμευσης (αυτοκινήτων), ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, συνολικής αντικειμενικής αξίας 514.756,71 ευρώ. Τιμή εκκίνησης ορίζεται το ποσό των 25.740 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα, ήτοι 2.145,00 € μηνιαίως με χρονική διάρκεια της μίσθωσης τα 12 έτη και δυνατότητα παράτασης για άλλα 12 έτη.
  2. Εκμίσθωση του πρώην Στρατοπέδου «ΖΩΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ», στην περιοχή Πανοράματος της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, συνολικού εμβαδού 21.460 τ.μ., εντός του οποίου βρίσκεται κτίριο 900 τ.μ., το οποίο παρουσιάζει ρωγμές στην εξωτερική του τοιχοποιία με ολική απουσία κουφωμάτων και φθορές στη στέγη, ιδιοκτησίας του Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Τιμή εκκίνησης ορίζεται το ποσό των 72.000 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα (6.000 ευρώ μηνιαίως). Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 20 έτη με δικαίωμα παράτασης για άλλα 20 έτη.
  3. Εκμίσθωση του ακινήτου στη θέση «Πασσά Λαυρίου», στο δήμο Λαυρεωτικής Ανατολικής Αττικής, συνολικού εμβαδού γηπέδου24.678,00 τ.μ., ιδιοκτησίας του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας. Τμήμα αυτού, εμβαδού 8.559,40 τ.μ., έχει χαρακτηριστεί ως δάσος και αναμένεται το αποτέλεσμα της σχετικής ένστασης. Τιμή εκκίνησης ορίζεται το ποσό των 4.800 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα (400 ευρώ μηνιαίως) με χρονική διάρκεια της μίσθωσης τα 15 έτη και με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον10 έτη.
  4. Εκμίσθωση ισογείου διαμερίσματος επί της οδού Στυμφαλίας 4-6, στην Κυψέλη Αθήνας, ιδιοκτησίας του Ταμείου Αεροπορικής Αμύνης, εμβαδού 64,20τ.μ. με αντικειμενική αξία 41.601 ευρώ. Τιμή εκκίνησης ορίζεται το ποσό των 2.100 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα (ήτοι 175 ευρώ μηνιαίως) με 3ετή διάρκεια μίσθωσης και δικαίωμα παράτασης για άλλα 3 έτη.  

Εχει προηγηθεί, μεταξύ άλλων, ο διαγωνισμός εκμίσθωσης 2 γραφείων συνολικού εμβαδού 227,10τ.μ επί της οδού Ακαδημίας στην Αθήνα με τιμή εκκίνησης το ποσό των 26.640 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα (ήτοι 2.220 ευρώ μηνιαίως) και ισογείου καταστήματος επί της οδού Συγγρού 350 στην Καλλιθέα, εμβαδού 527,36τ.μ και αντικειμενικής αξίας 1.518.264,62 ευρώ, με τιμή εκκίνησης τις 76.800 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα(ήτοι 6.400 ευρώ μηνιαίως).

imerisia


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά