Ποιά κρυφά “δώρα” φέρνει στην αεροπορία και το ναυτικό μας η αμυντική συμφωνία με τα ΗΑΕ – Τι αποκαλύπτει ανάλυση του Forbes

 

Κρυφά

Όπως είναι γνωστό, Ελλάδα και ΗΑΕ συνυπέγραψαν στρατηγική αμυντική συμφωνία κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι. Η συμφωνία αυτή προβλέπει σαφώς ότι οι δύο χώρες δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη, σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική τους ακεραιότητα.


«Δώρα» για την πολεμική αεροπορία

Ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση του Forbes, ίσως η συμφωνία να κρύβει και «δώρα» για την ελληνική πολεμική αεροπορία, η οποία βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης, καθώς προχωρά στην αναβάθμιση των F-16 σε Viper και μέσα στο 2021 θα αποκτήσει και τα πρώτα από τα 18 Rafale από τη Γαλλία.

Όπως αναφέρει η ανάλυση, οι συνθέσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (HAF) και της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ (UAEAF) είναι παρόμοιες. Και οι δύο διαθέτουν τα αμερικανικής κατασκευής F-16, μαζί με μικρότερους αριθμούς γαλλικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000, αν και τα ΗΑΕ διαθέτουν πιο προηγμένες παραλλαγές.

Το Αμπού Ντάμπι έχει 78 F-16E/F Block 61, μια παραλλαγή που έχει κατασκευαστεί ειδικά για τα ΗΑΕ με το προσωνύμιο «Desert Falcon» που είναι από τις πιο προηγμένες στον κόσμο. Διαθέτουν επίσης Mirage 2000-9, ενώ η Ελλάδα διαθέτει Mirage 2000-5.

Οι αναβαθμίσεις των στόλων

Και οι δύο πολεμικές αεροπορίες βρίσκονται ενώπιον σημαντικών αναβαθμίσεων. Η Ελλάδα έχει υπογράψει συμβόλαια για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 και των Mirage μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Όταν ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του στόλου των F-16 σε περίπου επτά χρόνια, θα είναι τα πιο προηγμένα F-16 στην Ευρώπη, ενώ τα Mirage των ΗΑΕ θα αναβαθμιστούν από τη Γαλλία. Επίσης, η χώρα μας παρήγγειλε πρόσφατα 18 Rafale γενιάς 4,5 από τη Γαλλία και αναζητά παρόμοιο αριθμό αεροσκαφών F-35 Lightning II 5ης γενιάς από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, τα ΗΑΕ ετοιμάζονται να σφραγίσουν με τις ΗΠΑ μια «αγορά του αιώνα», αυτή των 50 F-35, η απόκτηση των οποίων θα καταστήσει τη χώρα μια τεράστια αεροπορική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή. Και κάπου εδώ μπαίνουν και τα οφέλη για την Ελλάδα, καθώς τα ΗΑΕ ίσως θελήσουν να της πουλήσουν σε προνομιακές τιμές κάποια από τα παλιότερα αεροσκάφη τους.

Για παράδειγμα, το Αμπού Ντάμπι μπορεί να αποφασίσει να πουλήσει μερικά από τα δικά του F-16 και Mirage 2000 στην Ελλάδα. Ειδικά τα εξελιγμένα Desert Falcons θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμεύσουν ως μια καλή λύση για την ελληνική πολεμική αεροπορία, ενώ τα άλλα F-16 της αναβαθμίζονται από την Lockheed Martin.

Και οπλικά συστήματα

Η BlueMelange, μια ανεξάρτητη τουρκική ερευνητική ομάδα, είχε αναφέρει ότι τα ΗΑΕ ενδέχεται επίσης να προσφέρουν στην Ελλάδα τα Mirage 2000-9 μετά την απόκτηση των F-35. Οι αναλυτές επισήμαναν ότι η αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία των ΗΑΕ παράγει αρκετά εξελιγμένα οπλικά συστήματα του είδους που η ελληνική πολεμική αεροπορία μπορεί να ενδιαφέρεται να αποκτήσει.

Η Ελλάδα μπορεί να υπογράψει νέα συμβόλαια για τον εξοπλισμό των F-16C/D Block 50 και F-16V Block 72, και ειδικά των Mirage 2000-5 MK2s, με οπλικά συστήματα των ΗΑΕ πριν από την άφιξη των F-35 και των Rafale, υποστήριξε η BlueMelange.

Ανάμεσα στα συστήματα που θα μπορούσε να προμηθευτεί η Ελλάδα από τα ΗΑΕ είναι εκείνα για την πλοήγηση ακριβείας των βομβών Mark 81 και 82 που κατασκευάζει η Al Tariq, θυγατρική του Ομίλου EDGE που ανήκει στην κυβέρνηση των ΗΑΕ ή τα κιτ καθοδήγησης βομβών της Halcon, μιας άλλης θυγατρικής του Ομίλου EDGE. Επιπλέον, η Halcon ανέπτυξε την οικογένεια οδηγών μικρο-βομβών «Desert Sting» που μπορούν να εκτοξευτούν από drone.

Τα ενδεχόμενα αυτά μόνο ευχάριστα δεν ακούγονται στην Άγκυρα, καθώς η Τουρκία, όχι μόνο αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35, αλλά οι πρόσφατες κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ καθιστούν προς το παρόν αδύνατη την αναβάθμιση των δικών της F-16.


economico

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά