ΣΑΣΜΥ: Παραχώρηση στα στελέχη των ΕΔ της ειδικής μεταθετικότητας

 Παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων περί εφαρμογής ανθρωποκεντρικής πολιτικής και λήψης ουσιαστικών πρωτοβουλιών βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου των μεταθέσεων, διαπιστώνεται πλήρης στασιμότητα σε αρκετά θέματα της καθημερινότητας των συναδέλφων. 


Ειδική μνεία όμως, εκτιμάται ότι πρέπει να γίνει στο θέμα της παραχώρηση του ευεργετήματος της ειδικής μεταθετικότητας σε όσα στελέχη διανύουν το 30ο κατ’ ελάχιστον έτος υπηρεσίας, εξαιρουμένων όσων Ανωτέρων Αξιωματικών προορίζονται σταδιοδρομικά για την κάλυψη των θέσεων υψηλής ευθύνης.

 

Πολλάκις έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο προτάσεις για παραχώρηση ειδικής μεταθετικότητας μετά από συγκεκριμένο όριο ετών υπηρεσίας, με ισχυρά επιχειρήματα για τα εκτιμώμενα οφέλη σε ατομικό επίπεδο, όπως η διατήρηση μιας κύριας κατοικίας διαμονής, η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης σε σταθερό μαθητικό περιβάλλον για τα τέκνα, η μείωση φαινομένων απώλειας της οικογενειακής συνοχής, οι διευρυμένες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης όσων συζύγων απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, η ευχερέστερη εξασφάλιση συνυπηρέτησης με σύζυγο εργαζόμενη στο δημόσιο. 

Τα οφέλη βέβαια δεν περιορίζονται στο προσωπικό, αλλά ανακλούν και στην Υπηρεσία από τον δραστικό περιορισμό του κόστους, την αισθητή μείωση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της παραγωγικότητας – αποδοτικότητας των στελεχών.  
 
Ο ΣΑΣΜΥ διαφωνεί με κάθε μορφή δημαγωγίας που παρασύρει και παραπλανεί το συνάδελφο. 

Απευθυνόμαστε με απόλυτη ειλικρίνεια στα μέλη μας και σε όλους τους συναδέλφους, με προφανή κίνδυνο ενίοτε να γινόμαστε δυσάρεστοι. 

Πρόθεσή μας είναι, με τις τοποθετήσεις μας, να διεκδικήσουμε το ωφέλιμο και το εφικτό για τους πολλούς (σε βάθος χρόνου άπαντες θα μπορούν να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου ευεργετικού μέτρου) και όχι το πρόσκαιρο ή το ευχάριστο για τους λίγους. 

Αρνούμαστε κατηγορηματικά να συμμετάσχουμε σε παραπλανητικές «δημοπρασίες ευαισθησίας», καθώς δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν στον χώρο «ανταγωνιστές», παρά μόνο συναδελφικές κοινότητες (με όλη τη σημασία του όρου και μακριά από διχαστικές λογικές).

Κατόπιν των παραπάνω, σταθερή μας άποψη και θέση είναι ότι είναι επιβεβλημένη η προσθήκη στο άρθρο 5 του Ν.3883/2010 (ΦΕΚ 167 Α’) νέας  παραγράφου με α/α καταχώρησης 7, με την ακόλουθη διατύπωση:

 

 «7.  Στον τόπο (δήμο) προτίμησής τους υπηρετούν υποχρεωτικά και κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα τα στελέχη που κατ’ ελάχιστον διανύουν ή έχουν ήδη συμπληρώσει 30 έτη συνολικής υπηρεσίας, ως υπεράριθμοι, ανεξαρτήτως του αριθμού, και πέραν των προβλεπομένων για τον βαθμό τους θέσεων βάσει των Π.Ο.Υ, υπό την προϋπόθεση ότι στον τόπο αυτό προβλέπονται θέσεις της ειδικότητας (Κλάδου - Όπλου/Σώματος). Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, το στέλεχος μετατίθεται σε Μονάδα, Στρατιωτική Υπηρεσία ή Κατάστημα του οικείου Κλάδου των ΕΔ που απέχει το ανώτερο 60 χιλιόμετρα οδικώς από τον τόπο προτίμησης και κατά προτεραιότητα εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία υπάγεται αυτός (ο δήμος). Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής εξαιρούνται οι Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί απόφοιτοι της ΑΔΙΣΠΟ ή ισότιμων Ανωτάτων Σχολών Πολέμου των Κλάδων ΕΔ που επιθυμούν την τοποθέτησή τους σε θέσεις υψηλής ευθύνης, στο πλαίσιο της ανέλιξης τους στις ανώτερες βαθμίδες της Ιεραρχίας, καθώς και όσα στελέχη προέρχονται από θέση του εξωτερικού και δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη από τον επαναπατρισμό τους.»Για το Διοικητικό Συμβούλιο

-Ο- Πρόεδρος Ευάγγελος Στέφος 6936504322 -Ο- Γεν. Γραμματέας Στέφανος Κουκουράβας 6948644184

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά