Μπαίνουν οι υπογραφές για τα Ραφάλ

 


Οι διμερείς αμυντικές σχέσεις συζητήθηκαν κατά την επικοινωνία του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Φλοράνς Παρλί. Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα στις 23 Δεκεμβρίου (φωτ. αρχείου INTIME NEWS).

Το σύνολο των διμερών αμυντικών σχέσεων ετέθη χθες επί τάπητος κατά την επικοινωνία που είχαν οι αρμόδιοι υπουργοί Ελλάδας και Γαλλίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Φλοράνς Παρλί. Επί του πρακτέου συζητήθηκε η διαδικασία εξαγοράς των μαχητικών τύπου Ραφάλ, η προμήθεια των οποίων θα εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων την επόμενη εβδομάδα. Μετά την έγκριση του νόμου για τα Ραφάλ από τη Βουλή των Ελλήνων (εκτός απροόπτου στις 17 Δεκεμβρίου), η κ. Παρλί θα επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση προμήθειας. Η επίσκεψη της κ. Παρλί προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα, στις 23 Δεκεμβρίου, σχέδιο που είναι, βεβαίως, υποκείμενο σε πιθανές αλλαγές λόγω της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, βούληση και των δύο πλευρών είναι οι υπογραφές να πέσουν πριν από το νέο έτος. Το σύνολο της σύμβασης για την προμήθεια των μαχητικών τύπου Ραφάλ με τον πλήρη οπλισμό τους (Meteor, SCALP, Exocet) αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ.

Επί του πρακτέου, ήδη στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) γίνεται αγώνας δρόμου για την επιλογή των πρώτων τεσσάρων χειριστών οι οποίοι θα μεταβούν στη Γαλλία στις αρχές του χρόνου, ώστε το αργότερο έως τον Μάιο (ει δυνατόν και νωρίτερα) τα πρώτα –ελαφρώς μεταχειρισμένα– Ραφάλ να έχουν προσγειωθεί στην Τανάγρα και να ενταχθούν πλήρως στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.). Στο πλαίσιο των επαφών βρίσκεται, επίσης, η συντήρηση των υφισταμένων Mirage-2000 MK-2, αλλά και η ανανέωση όλων των ειδών συστημάτων που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.), είτε αυτό αφορά ηλεκτρονικά είτε οπλικά συστήματα. Αθήνα και Παρίσι βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες για την αναβάθμιση των υφιστάμενων UAV του Στρατού Ξηράς (Sperwer), αλλά και τη γενικότερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές στον τομέα των μη επανδρωμένων, διμερώς αλλά και σε επίπεδο Ε.Ε.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας συζήτησαν και για τα αποτελέσματα της πρόσφατης πενταμερούς άσκησης «Μέδουσα 10», όπου μαζί με την Αίγυπτο, την Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ενίσχυσαν έτι περαιτέρω τη διαλειτουργικότητά τους σε επίπεδο ναυτικού, αεροπορίας και ειδικών δυνάμεων. Το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ανατολική Μεσόγειο είναι δεδομένο, όπως και συνολικότερα για τη Βόρεια Αφρική, τη Λιβύη και την περιοχή του Σαχέλ (Μάλι). Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα έχει δεχθεί να αυξήσει τη συμμετοχή της στην υπό γαλλική διοίκηση ευρωπαϊκή αποστολή στο Μάλι, με εκπαιδευτές ειδικών δυνάμεων. Η συμμετοχή στη συγκεκριμένη αποστολή λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι, και αναμένεται να ενισχυθεί τους επόμενους μήνες. Επίσης, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Γαλλία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών τύπου «Belh@rra», παρά τα προβλήματα των τελευταίων μηνών.

Η Γαλλία, επιπλέον, αποτελεί μία από τις χώρες που προτείνουν λήψη μέτρων για τη δράση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο στο πλαίσιο της Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πάντως, επισημαίνει (Politico) ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία έθεσε και ο ίδιος στην Αγκυρα (S-400, Ανατολική Μεσόγειος, Συρία), ωστόσο υπογραμμίζει ότι η Τουρκία είναι σημαντική χώρα. «Συνορεύει με τη Συρία και έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση του ISIS, των τζιχαντιστών. Επίσης, φιλοξενεί 4.000.000 πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.


kathimerini

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά