Συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου που θα παρακολουθεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέγραψαν σήμερα το πρωί η Τουρκία και η Ρωσία και οι δύο χώρες θα εργαστούν από κοινού εκεί, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις αυτές μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, του AK, στο Κοινοβούλιο, μετά την ανάπτυξη χθες, Τρίτη, ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στη βάση μιας συμφωνίας με την οποία σταμάτησαν οι εχθροπραξίες των τελευταίων έξι εβδομάδων ανάμεσα σε αζερικές και αρμενικές δυνάμεις.
Διαδηλώσεις κατά της εκεχειρίας
Χιλιάδες Αρμένιοι διαδηλωτές, φωνάζοντας «ο Νικολ είναι προδότης», ζητούν να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν λόγω της εκεχειρίας, που εξασφάλισε εδαφικές προόδους για το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά από έξι εβδομάδες μάχης.
Η κατάπαυση του πυρός, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, έθεσε τέλος τις χειρότερες μάχες στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, και εορτάστηκε ως νίκη στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Πασινιάν το χαρακτήρισε καταστροφή, αλλά είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να υπογράψει, για να αποτρέψει μια ήττα.
Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τον στρατιωτικό νόμο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν στην πρωτεύουσα Ερεβάν, μια μέρα αφού διαδηλωτές εισέβαλαν και λεηλάτησαν κυβερνητικά κτίρια.
Οι διαδηλωτές, μερικοί φορώντας προστατευτικές μάσκες, συγκεντρώθηκαν παρά τη σύλληψη ενός εξέχοντος ηγέτη της αντιπολίτευσης και πολλών άλλων στο ξεκίνημα της διαδήλωσης, και αψηφώντας την πανδημία κορονοϊού που πλήττει σκληρά την Αρμενία.
Η ειρηνευτική συμφωνία
Η κατάπαυση του πυρός σταμάτησε τη στρατιωτική δράση εντός και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έναν θύλακα που αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται από εθνοτικούς Αρμένιους. Όπως προβλέπει η συμφωνία, ρωσική ειρηνευτική δύναμη 2.000 στρατιωτών αναπτύσσεται στην περιοχή, όπου θα παραμείνει για πέντε χρόνια.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι εθνοτικοί Αρμένιοι είχαν στρατιωτικό έλεγχο σε όλο το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και σημαντικές περιοχές του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν που το περιβάλλει. Τώρα έχουν χάσει μεγάλο μέρος του θύλακα καθώς και τη γύρω περιοχή.
Ο Πασινιάν ανέλαβε προσωπική ευθύνη για την αποτυχία, αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις για παραίτηση.
Eίπε ότι ολοκλήρωσε την ειρηνευτική συμφωνία υπό πίεση από το στρατό του, καθώς ο ηγέτης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θεωρούσε πως υπήρχε κίνδυνος το Αζερμπαϊτζάν να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρου του θύλακα, μετά από την πτώση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης, της Shushi, γνωστή στους Αζέρους ως Σούσα.
Πώς βλέπουν τη συμφωνία οι Αζέροι
Αν και το Αζερμπαϊτζάν χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ως νίκη, ορισμένοι Αζέροι είναι απογοητευμένοι που οι δυνάμεις της χώρας τους σταμάτησαν τις μάχες πριν ανακτήσουν τον έλεγχο ολόκληρου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Άλλοι Αζέροι είναι επιφυλακτικοί για την άφιξη των ειρηνευτικών δυνάμεων από τη Ρωσία, η οποία κυριαρχούσε στην περιοχή τη σοβιετική εποχή.
Πηγή: Reuters
ert.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου