Σώμα Υπξκών στην Ελλάδα! Περνάνε αυτά εδώ ή μήπως όχι;



ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Κάποτε, σύσσωμη μια συγκεκριμένη ομάδα των ΕΔ προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να αποδείξει πόσο ανίκανοι ήταν οι ΕΠΥ της εποχής εκείνης, πόσο αμόρφωτοι ήταν, πόσο χαμηλό πνευματικό επίπεδο είχαν. Τα επιχειρήματά τους ουδεμία σχέση είχαν με την εν γένει απόδοση των στελεχών αυτών στο χώρο εργασίας τους αλλά αποκλειστικά και μόνο με την προέλευσή του θεσμού. Και τι δεν έχουν δει τα μάτια μας. Από τεράστιες ανισότητες στην κατανομή εργασιών και χρόνου εργασίας, από προσβλητικές και απαξιωτικές συμπεριφορές έως και αλλαγές στα διακριτικά που αποτύπωναν τις ρατσιστικές αντιλήψεις.
Σήμερα, μετά από 30 έτη δοκιμασίας του θεσμού των ΕΜΘ-ΕΠΟΠ αδιαμφισβήτητα έχει διαπιστωθεί ότι ουδέποτε οι αντιλήψεις της εποχής εκείνης αποτύπωναν την πραγματικότητα. Στελέχη άξια, έμπειρα και ικανά. Στελέχη που όχι μόνο ανταπεξήλθαν και με το παραπάνω στα καθήκοντα των Υπξκών αλλά παράλληλα στελέχωναν και θέσεις Αξκών που ουδεμία οργανωτική πρόβλεψη δεν υπήρχε από τους πίνακες οργάνωσης και υλικού να καλυφθούν από Υπξκους. Στελέχη για όλες τις δουλειές.
Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία αναγνωρίζοντας τα οφέλη που προκύπτουν με την στελέχωση της τάξης των Υπξκών από προσωπικό που εξελίσσετε βαθμολογικά έως τον βαθμό του Ανθστή και στο πλαίσιο επίλυσης χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Υπξκοί, ξεκινά διαδικασίες να θεσμοθετήσει και να αναβαθμίσει πλήρως του Υπξκούς με την πρόθεση σύστασης Σώματος Υπξκών και την κοινή βαθμολογική εξέλιξη όσων προέρχονται από παραγωγικές σχολές Υπξκών αντίστοιχης της βαθμολογικής εξέλιξης των θεσμών ΕΜΘ και ΕΠΟΠ. Παράλληλα επιδιώκεται να γεμίσει αυτή η «δεξαμενή» των Υπξκών που διαρκώς υποφέρει λόγω έλλειψης προσωπικού με αποτέλεσμα όλο το βάρος να πέφτει στο σύνολο του προσωπικού των Υπξκών δίχως ιεραρχικές διακρίσεις. Το πρόβλημα στην παρούσα χρονική περίοδο έχει μεγεθυνθεί ιδιαίτερα λόγω της γήρανσης του προσωπικού αυτού. Ενδεχόμενη κατάργηση όλων των θεσμών (ΕΠΟΠ-ΟΒΑ)  προς επίτευξη της δημιουργίας Σώματος Υπξκών, δεν πρέπει να αποκλείεται. Δεν πρέπει όμως να αποκλείεται και  ενδεχόμενη επανασύστασή των παραγωγικών σχολών με αλλαγές τόσο στους χρόνους εκπαίδευσης, στις προϋποθέσεις και τα κριτήρια εισαγωγής- με κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων- όσο και με την πλήρη κατάργησή τους.
Στον αντίποδα, για όσους είναι κάθετα αντίθετοι με σύσταση Σώματος Υπξκών ας προσεγγίσουν το θέμα διαφορετικά. Ο θεσμός των ΕΜΘ-ΕΠΟΠ ουδέποτε απόδωσε ικανοποιητικά. Η λειτουργία του διαχρονικά ήταν προβληματική.  Αναγνωρίζοντας η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία το πρόβλημα, επιδιώκει να βρει τις βέλτιστες λύσεις και να στελεχώσει το Σώμα Υπξκών με ικανότερα στελέχη. Με στελέχη που μόνο το σύστημα των Σχολών Υπξκών μπορεί να παράξει. Τι ποιο τιμητικό, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία να εμπιστευτεί την ευθύνη της βέλτιστης λειτουργίας αυτού του Σώματος στα ικανά αυτά στελέχη των παραγωγικών σχολών Υπξκών;

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά