Περί Συνταξιοδοτικού Συστήματος του στρατιωτικού προσωπικού



(άρθρο αναγνώστη)


Με αφορμή τις προθέσεις του ΥΦΕΘΑ να δημιουργήσει Σώμα Υπαξιωματικών στις Ένοπλες Δυνάμεις μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε και το συνταξιοδοτικό.
Η στρατιωτική ζωή όπως όλοι γνωρίζουμε δεν είναι εύκολη. Οι συνθήκες εργασίας, η επιμονή της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας να μην οργανώνει το χρόνο εργασίας σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Θεσμικό πλαίσιο που στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, η φύση των εργασιών, η μη χρηματική καταβολή της υπερωριακής εργασίας, οι διαρκείς μεταθέσεις. Αναφέρθηκα σε μερικά βασικά χαρακτηριστικά που διέπουν το στρατιωτικό επάγγελμα και το κάνουν να το χωρίζει άβυσσος σε σχέση με τα υπόλοιπα του δημόσιου τομέα.
Στον παρακάτω πάνω πίνακα αποτυπώνεται το Αμερικάνικο στρατιωτικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Το σύστημα πχ High-36 αφορά όσους εισήρθαν στις ΕΔ μετά το 1986 και υπολογίζει τη σύνταξη με τον μέσο όρο του μισθού των 3 τελευταίων ετών υπηρεσίας. Δηλαδή αν κάποιος συνταξιοδοτηθεί στα 20 έτη πραγματικής υπηρεσίας και ο μέσος όρος των μισθών της τελευταίας τριετίας ανέρχεται στα 1000€ τότε σύνταξη του θα ανέρχεται στο 50% δηλαδή στα 500€.
Στον κάτω πίνακα αποτυπώνεται η ηλικία που αποφασίζουν οι στρατιωτικοί στις ΗΠΑ να συνταξιοδοτηθούν. Μόλις ένας στους πέντε επιλέγει να επωφεληθεί της πλήρης σύνταξης και να συνταξιοδοτηθεί στα 40 έτη υπηρεσίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό επιλέγει να φύγει στην ηλικία 39 με 44 ετών δηλαδή στα 20 με 25 έτη υπηρεσίας.
Όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορούν να «αντέξουν» όλοι τη στρατιωτική ζωή ακόμα και στις ΕΔ των ΗΠΑ που οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ καλύτερες από αυτές πολλών χωρών.
Συνοψίζοντας, εκτιμώ ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας, παράλληλα με την δημιουργία του Σώματος Υπαξιωματικών, οφείλει να εκπονήσει και να θεσμοθετήσει ένα νέο συνταξιοδοτικό σύστημα αντίστοιχο με αυτό των ΗΠΑ, που θα δίνει την δυνατότητα της επιλογής στο στρατιωτικό προσωπικό να αποχωρεί με σύνταξη από τα 20 έτη πραγματικής υπηρεσίας έως και το μέγιστο των 40 ετών. Αρχικά το σύστημα θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο στην κατηγορία των Υπξκών ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γήρανσης του προσωπικού καθότι πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η καθηκοντολογία της κατηγορίας αυτής σχετίζεται με εργασίες που απαιτούν κυρίως καλή σωματική ικανότητα. Ο μέσος ηλικιακός όρος των στελεχών αυτών το 2017 ήταν περίπου στα 37,5 έτη και σήμερα σχεδόν αγγίζει τα 40 έτη.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά