Οι χθεσινές αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμύνης (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και μετά από την εισήγηση του αρμοδίου Υπουργού Εθνικής Αμύνης Ευάγγελου Αποστολάκη και αποφάσισε την πλήρωση της κενής από τις 14 Ιανουαρίου θέσεως του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, θεωρούνται ως εν πολλοίς αναμενόμενες. Μέχρι τώρα τουλάχιστον γιατί οι κρίσεις από το επίπεδο των ηγεσιών των Κλάδων και κάτω συνεχίζονται από σήμερα και θα ολοκληρωθούν τις πρώτες ημέρες του προσεχούς Μαρτίου 2019, οπότε και θα έχουμε τη συνολική εικόνα των φετινών τακτικών και εκτάκτων κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις και θα μπορούμε να κάνουμε τις τελικές κρίσεις.
Θυμίζουμε εν τάχει όλα τα σκέλη της χθεσινής ομόφωνης αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ.
Ο ως χθες το βράδυ Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου επελέγη ως ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ προαγόμενος σε Πτέραρχο (Ι).
Το ΚΥΣΕΑ επίσης αποφάσισε να αποστρατεύσει τον ως χθες και επί διετία Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και στη θέση του να τοποθετήσει τον ως χθες Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά.
Στο ΓΕΝ αποφασίστηκε η παράταση για ένα ακόμα χρόνο του νυν Αρχηγού Αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη, ο οποίος ήδη υπηρετεί δύο χρόνια στο αξίωμα αυτό.
Στο ΓΕΑ αποφασίστηκε όπως στη θέση του προαχθέντος νέου Α/ΓΕΕΘΑ Πτεράρχου (Ι) Χρ.Χριστοδούλου τοποθετηθεί ο μέχρι σήμερα δεύτερος στην ιεραρχία Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης.
Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε επίσης, όπως παρατείνει κατά ένα ακόμα χρόνο τη θητεία του σημερινού Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου ΛΣ Σταμάτιου Ράπτη, μετά από σχετική εισήγηση του Υπουργού Ναυτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη. Θυμίζουμε ότι πριν μερικές ημέρες είχε δημοσιευτεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο παρατεινόταν κατά ένα ακόμα χρόνο η θητεία του Αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ (2+1+1), γεγονός που καθιστούσε «εκ των ων ουκ άνευ» την νέα ετήσια παραμονή του Αντιναυάρχου Ράπτη.
Οι πρώτες κρίσεις και συμπεράσματα που εξάγονται επί των αποφάσεων αυτών είναι τα ακόλουθα:
1)Με την εξαίρεση του Α/ΓΕΣ Αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή, όλοι οι άλλοι Αρχηγοί είτε προήχθησαν είτε διατηρήθηκαν. Ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ε.Αποστολάκης τοποθετήθηκε ως νέος ΥΕΘΑ, ο πρώην Α/ΓΕΑ έγινε νέος Α/ΓΕΕΘΑ, ο Α/ΓΕΝ διατηρήθηκε κατά ένα ακόμα χρόνο στη θέση του.
2)Ο μόνος Κλάδος που «πειράχτηκε» ήταν το ΓΕΣ, όπου η επιλογή του Διοικητού του Δ’ΣΣ Αντιστρατήγου Γ.Καμπά (Πυροβολητής, Τάξεως 1983 της ΣΣΕ) ως νέου Α/ΓΕΣ σηματοδότησε την αποστρατεία των εξής παλαιοτέρων αυτού αντιστρατήγων:
--Αντιστράτηγος Αλκ.Στεφανής (Α/ΓΕΣ)
--Αντιστράτηγος Ν.Μανούρης (ΓΕΠΣ)
--Αντιστράτηγος Δημ.Ζερβάκης (Διοικητής 1ης Στρατιάς)
--Αντιστράτηγος Κ.Βασιλειάδης (Διοικητής ΑΣΔΥΣ)
3)Νεότεροι αυτού στο παλαιό Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) είναι – κατά σειρά αρχαιότητος – οι Αντιστράτηγοι Α.Νομικός (Επιτελάρχης ΓΕΣ), Δ.Μπίκος (Διοικητής Γ’ΣΣ/NRDC-GR), Κ.Φλώρος (Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ) και Ν.Μανωλάκος (Διοικητής ΑΣΔΕΝ). Οι δύο πρώτοι (Στεφανής, Μανούρης) είναι συμμαθητές της Τάξεως 1982 της ΣΣΕ και αποστρατεύτηκαν. Οι δύο επόμενοι (Ζερβάκης, Βασιλειάδης) είναι οι δύο πρώτοι της επόμενης Τάξεως 1983 της ΣΣΕ, όπως και ο νέος Αρχηγός. Οι επόμενοι τέσσερις Αντιστράτηγοι μετά τον νέο Α/ΓΕΣ (Νομικός, Μπίκος, Φλώρος, Μανωλάκος) είναι όλοι τους συμμαθητές του νέου Αρχηγού (Τάξη 1983 ΣΣΕ) και όλοι τους καταδρομείς, δύο εξ αυτών δε και βατραχάνθρωποι (Νομικός – Φλώρος). Το τελευταίο στοιχείο αναφέρεται απλώς γιατί μπορεί να παίξει το δικό του ρόλο με πρώην «βάτραχο» Υπουργό Εθνικής Αμύνης.
4)Η πρώτη συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) με τη νέα του σύνθεση, όπως αυτή προέκυψε από τη χθεσινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ, αναμενόταν για σήμερα αλλά μπορεί να γίνει και αύριο, έχει ως αποστολή του σε πρώτη φάση τη συμπλήρωση των κενών θέσεων των αντιστρατήγων, αλλά και τυχόν αποστρατεία και κάποιων εκ των «παλαιών» αντιστρατήγων των συμμαθητών του νέου Αρχηγού. Δεν είναι μεν υποχρεωτικό, αλλά είναι κάτι που μπορεί να γίνει. Η συμπλήρωση του νέου ΑΣΣ, που είναι δουλειά του ΣΑΓΕ και η απόφασή του θα επικυρωθεί από νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που θα επικυρώσει και τις νέες τοποθετήσεις τους, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εν συνεχεία εύρυθμη λειτουργία του Στρατεύματος και τη διενέργεια των τακτικών κρίσεων του Μαρτίου 2019.
5)Η επιλογή του πρώην Α/ΓΕΑ ως νέου Α/ΓΕΕΘΑ τήρησε την εθιμική και μόνο και όχι νομική «ισορροπία» του «2-1-1» της διαδοχής, όπου μετά τις επιλογές του Στρατηγού Κωσταράκου και του Ναυάρχου Αποστολάκη, τώρα ήταν η σειρά της Πολεμικής Αεροπορίας να αναδείξει Α/ΓΕΕΘΑ, αλλά είπαμε. Αυτό ήταν εθιμικό και όχι νομικά υποχρεωτικό.
6)Η επιλογή Αεροπόρου ως Α/ΓΕΕΘΑ επιφέρει και μερικές άλλες αλλαγές καθώς ο νόμος προβλέπει ότι ο Διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμύνης είναι υποχρεωτικώς από τον ίδιο Κλάδο με το νέο Αρχηγό, ενώ και στο ΓΕΕΘΑ θα πρέπει τώρα να γίνουν επιλογές προσώπων από το Στρατό και το ΠΝ για τις θέσεις του Υπαρχηγού και του Επιτελάρχη.
7)Η ομαλή επιλογή του ως τώρα Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτεράρχου (Ι) Γ.Μπλιούμη ως του νέου Α/ΓΕΑ δημιουργεί μία κενή θέση για το νέο Α/ΤΑ, ο ισχυρότερος υποψήφιος για την οποία φαίνεται ο νυν Διοικητής Διοικήσεως Αεροπορικού Υλικού (ΔΑΥ) Υποπτέραρχος (Ι) Θ.Μπουρολιάς. Και αυτό για δύο (ισχυρούς) λόγους: Ο πρώτος ότι είναι ένας εξαιρετικά έμπειρος F-16άρης και έχει διατελέσει και Διοικητής ΔΑΥ, στοιχεία που αμφότερα είναι εξαιρετικά χρήσιμα για το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των F-16 που πρέπει να «τρέξει» με διαστημικούς ρυθμούς.
8)Λίγα λόγια για τον πρώην πλέον Α/ΓΕΣ Στρατηγό Αλκιβιάδη Στεφανή. Ο Αρχηγός – κατά την προσωπική μας άποψη – κρίνεται ως εξαιρετικά επιτυχημένος, καθώς κατάφερε επί μία διετία να κρατήσει το πηδάλιο του ΣΞ κάτω από εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες και για τη χώρα και για τις Ένοπλες Δυνάμεις και κατ’επέκταση τον ΣΞ να πετύχει πολλά. Και όλα αυτά με το 1/7 του προϋπολογισμού που είχε το ΓΕΣ σε σχέση με το 2010. Ήταν κοντά στο προσωπικό, εντατικοποίησε την εκπαίδευση, επισκέφτηκε όλες τις μονάδες του Στρατού, ακόμα και τα στρατιωτικά…φαρμακεία, περισσότερο από τρεις φορές την καθεμία. Προσέδωσε μία εξωστρέφεια, για την οποία πάρα πολλοί τον κατηγορούσαν, θα λέγαμε με «επαγγελματική συνέπεια»σχεδόν σε καθημερινή βάση. Η εξωστρέφεια αυτή έφερε το έργο του Στρατού πολύ πιο κοντά στην ελληνική κοινωνία, αλλά και σπουδαίους χορηγούς κοντά στον Στρατό προσφέροντας τα πολύτιμα χρήματά τους σε πολύ δύσκολους καιρούς. Το Ίδρυμα Νιάρχος, το Ωνάσειο Ίδρυμα, η τράπεζα Eurobank και πολλοί άλλοι ιδιώτες περιλαμβάνονται μεταξύ των χορηγών αυτών που πρόσφεραν απλά γιατί έμαθαν για τις δραστηριότητες του Στρατού. Με πρόχειρο υπολογισμό και βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστών ως τώρα σε έναν προϋπολογισμό περίπου 200 εκατ.ευρώ για το 2018 υπήρξαν χορηγίες της τάξεως των 13 εκατ.ευρώ, κυρίως προς στρατιωτικά νοσοκομεία, στην επισκευή και συντήρηση της ΣΣΕ, της εξ ολοκλήρου αλλαγής των συστημάτων Η/Υ και σέρβερ του ΕΣ κλπ. Το γεγονός ότι το ΓΕΣ πέτυχε απορρόφηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού του κατά 99,8% (!) συγκαταλέγεται ασφαλώς στα επιτυχή σημεία της αρχηγείας Στεφανή.
Τότε γιατί αποστρατεύτηκε θα ρωτήσει κάποιος;
Κατά την προσωπική μας άποψη γιατί ήταν διαφορετικής φιλοσοφίας και ακολουθητέας πολιτικής από τον πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και νυν ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκη. Αξίζει να αναφερθεί ένα μόνο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, από σημειολογικής πλευράς στοιχείο. Στις 24 Ιανουαρίου, την παραμονή δηλ.της ψηφοφορίας στη Βουλή της «Συμφωνίας των Πρεσπών», ο πρώην Α/ΓΕΣ επέλεξε να επισκεφθεί τη Β’Μοίρα Καταδρομών στη Νάουσα Ημαθίας στη Μακεδονία, επίσκεψη που έμελλε να είναι και η τελευταία πριν την αποστρατεία του. Την επομένη η κυβέρνηση πέρασε τη Συμφωνία καταχειροκροτούμενη από τους ΣΥΡΙΖΑίους, συμπεριλαμβανομένου και το πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και νυν ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκη. Όλες οι άλλες εμφανιζόμενες «αιτιολογίες» είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις». Ο ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης στους λίγους μήνες που θα είναι ακόμα στη θέση αυτή καθώς το αργότερο ως τον Οκτώβριο θα έχουν γίνει εκλογές ήθελε να μην έχει φωνή αντιρρήσεως στην πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει. Και το πέτυχε. Είναι θεμιτό μεν και απολύτως νόμιμο. Αλλά οι πάντες κρίνονται εκ του έργου των.
Και ο ΥΕΘΑ Αποστολάκης θα κριθεί και ο ίδιος από αυτό.
newpost
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου