Αποστολάκης απο Κύπρο: Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι δυνατές, αξιόπιστες και έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο για την προάσπιση της εθνικής ακεραιότητας




Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
 
Μετά από την τελετή υποδοχής του στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, την Τετάρτη, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Σάββα Αγγελίδη. Εν συνεχεία έγινε δεκτός από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και συμμετείχε σε συνομιλίες στις οποίες έλαβαν μέρος ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου.
 
Κατά τις διμερείς επαφές με τον ομόλογο του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι:
  • Η ενίσχυση της αδελφικής και στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Κύπρου αποτελεί μείζων εθνική προτεραιότητα.
  • Οι ερευνητικές δραστηριότητες της Κύπρου για ενεργειακά αποθέματα, στην ΑΟΖ, διασφαλίζονται απόλυτα από το διεθνές δίκαιο.
  • Οι τουρκικές προκλήσεις αντιμετωπίζονται με αποφασιστικότητα και στρατηγική ψυχραιμία στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.
  • Είναι αναγκαία η διατήρηση και επαύξηση της δημιουργηθείσας δυναμικής στα τριμερή σχήματα αμυντικής συνεργασίας στα οποία συμμετέχουν η Ελλάδα και η Κύπρος.
 
Μετέπειτα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, όπου κατέθεσε στέφανο.
Ακολούθως, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στην έδρα της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, όπου κατέθεσε στέφανο και απευθύνθηκε στο προσωπικό τονίζοντας ότι:
  • Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι δυνατές, αξιόπιστες και έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο για την προάσπιση της εθνικής ακεραιότητας.
  • Η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτες, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και η ενεργή στρατιωτική διπλωματία συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.
 
Δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στους δημοσιογράφους:
 
«Κύριε Υπουργέ Άμυνας της Κύπρου
 
Κυρίες και Κύριοι
 
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος και ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του ομολόγου μου, φίλου κ. Σάββα Αγγελίδη, βρίσκομαι σήμερα εδώ για να μεταφέρω ένα μήνυμα αλληλεγγύης, στήριξης και αγάπης στην Κυπριακή Δημοκρατία και στους αδελφούς Κύπριους.
 
Η Κύπρος δίνει τον δικό της αγώνα. Πάντα όμως έχει ως συμπαραστάτη και στυλοβάτη σε κάθε της προσπάθεια την Ελλάδα.
 
Στις μέρες μας, οι σύγχρονοι δρόμοι του ελληνισμού στρέφονται στην κατεύθυνση της προόδου, της ανάπτυξης, της ειρήνης, της συνεργασίας των λαών. Σε μια ασταθή και ταραγμένη γειτονιά, Κύπρος και Ελλάδα παραμένουν στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων και βαδίζουν μαζί ως κατεξοχήν παράγοντες ασφάλειας, σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας.
 
Βέβαια το πρώτο μου ταξίδι εκτός Ελλάδας δεν θα μπορούσε να είναι αλλού. Η παρουσία μου εδώ σήμερα, έχει συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Είναι ένας ακόμα κρίκος στη διαχρονική σταθερή πορεία των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οι αγαστές μας σχέσεις, σχέσεις αλληλεγγύης και αδελφοσύνης ισχυροποιούνται με το πέρασμα του χρόνου.
 
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ορίζει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και στα δύο Υπουργεία θα πορευθούμε και στο μέλλον. Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε μέσα από τις διεθνώς παραδεδεγμένες αρχές και το διεθνές δίκαιο, την ειρήνη, την ασφάλεια, την σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή.
 
 Οι συχνές συναντήσεις και επισκέψεις σε υψηλό επίπεδο, έχουν βοηθήσει ήδη στην αναβάθμιση του επιπέδου συντονισμού και συνέργειας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου.
 
Έχουμε ολοκληρώσει σημαντικό αριθμό κοινών δράσεων, ενώ έχουμε δρομολογήσει προς υλοποίηση αποφάσεις οι οποίες προάγουν αυτή τη στρατηγική συνεργασία και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητά μας.
 
Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε την επιτευχθείσα δυναμική της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία και αποτελεί τη βάση για την ενίσχυση της αδελφικής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και την ανάπτυξη ευρύτερων περιφερειακών συνεργασιών.
 
Σας ευχαριστώ».



















Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά