Την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στις ελληνικές ΕΔ έθεσε ο Αποστολάκης στη σύνοδοΟ Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Τετάρτη 30 και την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019, συμμετείχε στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι.
             Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου, συζητήθηκαν οι ακόλουθες θεματικές ενότητες:
·                Ο ρόλος των γυναικών στην Ασφάλεια και στην Άμυνα.
·                Εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της συνοχής μεταξύ των  ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών στον τομέα της Άμυνας: PESCO  (Permanent  Structured  Cooperation), CARD (Coordinated Annual Review on Defence),EDF/EDIDP (European Defence Fund/EuropeanDefence Industrial Development Program), EPF (European Peace Facility).
·                Καινοτομία και τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της Άμυνας.
                                                                                                                              
Ο Υπουργός Άμυνας κατά τις παρεμβάσεις του στους επιμέρους θεματικές ενότητες της συνόδου σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
·                Το ζήτημα της ενίσχυσης του ρόλου των γυναικών στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για το ΥΠΕΘΑ, τόσο σε θεσμικό όσο και ουσιαστικό επίπεδο, με εφαρμογή της υφιστάμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά και συνεχή ποιοτική διεύρυνση των καθηκόντων που ανατίθενται στο γυναικείο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
 
·                Οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν το μέσο επίτευξης της Παγκόσμιας Στρατηγικής (Global Strategy) της Ένωσης και συμβάλλουν στην αξιοπιστία αυτής ως διεθνούς δρώντος στον τομέα της ασφάλειας. Η συλλογική και σταθερή συνεργασία των μελών-κρατών θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των κρίσιμων αμυντικών δυνατοτήτων οι οποίες απαιτούνται για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων της αμυντικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
·                Προϋπόθεση για τη διαμόρφωση του πλαισίου αμυντικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί η συναντίληψη των κοινών απειλών και προκλήσεων ασφαλείας.
·                Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην καινοτομία και στην υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών υποστήριξης των αμυντικών δυνατοτήτων.
·                Μείζων πρόκληση για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί η εξισορρόπηση εθνικών και ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων στον τομέα της άμυνας.
             Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνομίλησε με όλους τους ομολόγους του και είχε διμερείς επαφές με τους Υπουργούς Άμυνας της Ρουμανίας Gabriel-Beniamin Les, της Γαλλίας Florence Parly, καθώς και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας της Κροατίας Peter Mihatov.
             Ειδικότερα, κατά τις διμερείς συναντήσεις υπογραμμίστηκαν οι άριστες στρατιωτικές σχέσεις, οι οποίες συμβάλουν στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής κοινού ενδιαφέροντος. Εξετάστηκαν επίσης οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης αυτών καθώς και η συμμετοχή σε προγράμματα PESCO.
             Επίσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, συναντήθηκε με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ Jean-Pierre Francois Lacroix, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που άπτονται της UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon), στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει αδιαλείπτως με διάθεση ναυτικής μονάδος από το 2006.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά