Κύπρος: Επαναπατρίστηκαν μετά από 50 χρόνια τα οστά Ελλαδιτών πεσόντων στρατιωτών που ήταν αγνοούμενοι



Το θέμα των αγνοουμένων και των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή δεν μπορεί παρά να είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα και ως τέτοιο το προσεγγίζουμε, το αντιμετωπίζουμε και το διαχειριζόμαστε, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ομιλία του κατά την τελετή επαναπατρισμού των οστών των Ελλαδιτών πεσόντων κατά την εισβολή του 1974 για ταφή στην Ελλάδα.







Όπως ανέφερε, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκ μέρους του κυπριακού λαού αποτίνει σήμερα φόρο τιμής σε Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 και της τουρκανταρσίας του 1963-’64 «έφτασαν από την Ελλάδα για να ενισχύσουν την προάσπιση των εδαφών μας, για να διασφαλίσουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, για να αντικόψουν τις ορδές του Αττίλα, για να ενωθούν με τους αδελφούς τους στην Κύπρο, όπως σε κάθε άλλη κοινή εθνική επιταγή της ιστορίας».



kypros_pesontes2© Παρέχεται από: Protothema.gr

«Είναι γεγονός πως κάθε φορά που τελούμε τις νεκρώσιμες ακολουθίες αδελφών μας Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών, που θεωρούνταν αγνοούμενοι και των οποίων τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν ακόμα και μετά από 50-60 χρόνια, τα γεγονότα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974, αναβιώνουν και ζωντανεύουν ακόμη περισσότερο. Σήμερα, εδώ στον ιερό τούτο χώρο, αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές στους ήρωες Ελλαδίτες αδελφούς μας, τιμώντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους για την προσφορά τους στην πατρίδα μας, για τη θυσία τους, για το αίμα που χάρισαν στην πατρώα μας γη, ζωντανεύουν και πάλι τα μέτωπα των μαχών και των συγκρούσεων, οι συνθήκες του πολέμου, οι λεηλασίες, οι βομβαρδισμοί, το παρελθόν γίνεται ξανά παρόν και γιγαντώνει τη μνήμη», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.







Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή, γιγαντώνει πολύ περισσότερο και τη θέληση για συνέχιση του αγώνα «μέχρι την ευλογημένη μέρα της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας».

Βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ για να αναγνωρίσουμε και να δηλώσουμε τον σεβασμό μας σε αυτούς που θυσιάστηκαν για τούτο τον τόπο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ο επαναπατρισμός των λειψάνων στη γη που τους γέννησε αλλά και ο ενταφιασμός άλλων στη γη που δέχθηκε το σώμα και το αίμα τους, αποτελεί γεγονός εθνικής περηφάνιας για όλους τους Έλληνες, σημειώνοντας παράλληλα το πόσο επίκαιρη παραμένει η ρήση του Θουκυδίδη, «ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος», πόσω μάλλον «όταν η άλλη γη είναι η ατόφια Ελληνική γη της Κύπρου».

«Πυρήνας και άξονας της προσπάθειάς μας από την πρώτη μέρα που ο κυπριακός λαός μάς εμπιστεύτηκε το μέλλον της χώρας, είναι ο άνθρωπος. Και, ακριβώς, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και το θέμα των αγνοουμένων και των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή δεν μπορεί παρά να είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα, και ως τέτοιο το προσεγγίζουμε, το αντιμετωπίζουμε και το διαχειριζόμαστε», τόνισε.





Miele ProfessionalMiele SmartBiz


Ad




Επεσήμανε ότι μέσα από αυτή τη συλλογιστική, η Κυβέρνηση θεώρησε καθήκον της η ενημέρωση συγγενών Ελλαδιτών στρατιωτών, των οποίων τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα, να γίνει αυτοπροσώπως από την Επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, σε συνεργασία πάντοτε και με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδος.

«Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε προς όλους όσοι πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και προάσπιση της πατρίδας μας. Στους ήρωες, των οποίων τα λείψανα σήμερα επαναπατρίζονται, στους ήρωες που κηδεύουμε και ενταφιάζουμε στο ιστορικό αυτό μέρος, το μέρος, όπου η γη της Κύπρου δέχεται στα σπλάγχνα της Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους μαχόμενους και πεσόντες στρατιώτες της ελευθερίας, στο μέρος όπου η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται ένα, ιστορικά και αιώνια», σημείωσε.

«Το χρωστάμε στον Κρατημένο Αναστάσιο, στον Αναλυτή Γεώργιο, στον Τσιτιρίδη Κωνσταντίνο, στον Ηλιόπουλο Παναγιώτη, στον Τούλη Ηλία, στον Μαρτζάκλη Γεώργιο, στον Τσαγκαλίδη Κωνσταντίνο, στον Ηλιόπουλο Ιωάννη, στον Χριστόπουλο Αλέξιο, στον Ξανθόπουλο Αθανάσιο, στον Κουκουλάρη Χρίστο, στον Μπινάκη Γεώργιο, στον Μπουρέκα Ασημάκη, στον Χίο Φράγκο, στον Σαρλιάν Χαράλαμπο. Αιώνια να είναι η μνήμη τους. Αθάνατο το όνομά τους στην ιστορία της πατρίδας μας, στην ιστορία του απανταχού Ελληνισμού», κατέληξε.


Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους των συγγενών των πεσόντων, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Γιώργου Τσιτσικώστα και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγού Δημήτριου Χούπη, του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννη Παπαμελετίου, της Προέδρου της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγνοουμένων Μαρίας Καλμπουρτζή και του Προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκου Σεργίδη.

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκαν οι ενταφιασμοί όσων πεσόντων οι συγγενείς επέλεξαν οι ταφές να πραγματοποιηθούν στην Κύπρο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία

msn


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά