Το διαμάντι του Πολεμικού Ναυτικού βγήκε ξανά στους δρόμους -Η ξεχωριστή ιστορία του



vw type 181 πολεμικό ναυτικό© Παρέχεται από: Carandmotor

Ένα Type 181 που Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρέθηκε στην ανάβαση Ριτσώνας και έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τον αγώνα.

Μια ξεχωριστή εμφάνιση έκανε την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, στην 4η Ανάβαση Ριτσώνας ιστορικών αυτοκινήτων ένα αυτοκίνητο του Κεντρικού Σταθμού Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ) του Πολεμικού Ναυτικού, μαγνητίζοντας τα βλέμματα των θεατών.






Ήταν ένα VW Type 181, στα χρώματα του πολεμικού ναυτικού, το οποίο πραγματοποίησε την έναρξη του αγώνα και η παρουσία του ξύπνησε μοναδικές μνήμες στους φίλους των τεσσάρων τροχών και ειδικά στους μεγαλύτερης ηλικίας θεατές.

Το VW Type 181 αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της γερμανικής εταιρείας, με την ιστορία του να συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέον.

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 60' όταν η Δυτική Γερμανία χρειαζόταν απαραίτητα για τον στρατό αλλά και διάφορους τομείς των δημόσιων υπηρεσιών της ένα χαμηλού κόστους ελαφρύ όχημα που θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά για γενική χρήση, δίνοντας προτεραιότητα στα υψηλά επίπεδα αξιοπιστίας.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το πισωκίνητο Type 181, το οποίο χρησιμοποιούσε ήδη υπάρχοντα μηχανικά μέρη από μοντέλα της Volkswagen που είχαν αποδείξει την αντοχή τους στο πέρασμα του χρόνου.

Τα περισσότερα από αυτά προέρχονταν από τον «Σκαραβαίο», όπως και ο επίπεδος 4κύλινδρος κινητήρας του 1,5 λίτρου (αργότερα έφτασε στο 1,6 λίτρο), κάτι που έκανε εξαιρετικά εύκολη την συντήρησή του 181 αφού ανταλλακτικά υπάρχουν άφθονα ακόμη και σήμερα.







Για στρατιωτική χρήση, η παραγωγή του Type 181 ξεπέρασε τις 50.000 μονάδες έως και το 1983 και ένα αυτών (άγνωστος ο ακριβής αριθμός) έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας ως δωρεά από την γερμανική κυβέρνηση -το ίδιο έγινε και με την Τουρκία.

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό χρησιμοποίησε το γερμανικό μοντέλο σε «ελαφριά καθήκοντα» -άλλωστε γι' αυτό είχε σχεδιαστεί- κυρίως για τη μεταφορά προσωπικού και υψηλόβαθων αξιωματικών και γι' αυτό το λόγο αναφέρεται ότι είχε το παρατσούκλι «πλοιαρχικό».

Την 10ετία του 2000 το ΠΝ εκποίησε έναν μικρό αριθμό Type 181, με τις τιμές κατά τη δημοπρασία τους να ξεκινούν από τα μόλις 500 ευρώ για τα οχήματα που βρίσκονταν σε μέτρια κατάσταση και από τα 1.000 για εκείνα που ήταν σε καλή κατάσταση.




msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά