Ενιαία Βαθμολογική εξέλιξη ζήτησε ο ΣΑΣΜΥ με υπόμνημα του

 




Ο ΣΑΣΜΥ κατά την ψήφιση του νόμου  Ν.5110/2024 του ΥΠΕΘΑ κατέθεσε υπόμνημα στην επιτροπή της βουλής με το έγγραφο του με Αρ. Πρωτ.:15/2024 όπου εκτός των άλλων πρότεινε την ενιαία βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων ΑΣΣΥ καθώς και την επίλυση της βαθμολογικής εξέλιξης Αξκων Ειδικών Καταστάσεων. 


Αναλυτικά στο υπόμνημα που έχει κοινοποιήσει αναφέρει: 


Ο ΣΑΣΜΥ καθώς και το συντονιστικό συμβούλιο αποφοίτων ΑΣΣΥ στο οποίο ο σύνδεσμος μας είναι ενεργό μέλος κατά την σύγκλιση των φορέων στην διαβούλευση του σχεδίου νόμου 5018/23 είχε ζητήσει την οριστική και ενιαία διευθέτηση της βαθμολογικής εξέλιξης όλων των αποφοίτων ΑΣΣΥ προς αποφυγή της εσωστρέφειας και των συνεχιζόμενων διεκδικήσεων που κρατούν σε ομηρία χιλιάδες αποφοίτους ΑΣΣΥ για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους.

Συνεχίζουμε να ζητάμε την οριστική ενιαία επίλυση της βαθμολογικής εξέλιξης των αποφοίτων ΑΣΣΥ που να είναι αντάξια του μορφωτικού τους επιπέδου με την επαναφορά του καταληκτικού βαθμού του Συνταγματάρχη και αντίστοιχων όπως ίσχυε με τον ν. 2439/96 και την απονομή αποστρατευτικού βαθμού Ταξιάρχου σε όσους κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ, με ταυτόχρονη πρόβλεψη μισθολογικού κλιμακίου για τον βαθμό του Ταξιάρχου που δεν υφίσταται.

Δεν νοείται τα έτη σπουδών στις ΑΣΣΥ να έχουν επιμηκυνθεί από (2) σε (3) αλλά η βαθμολογική τους εξέλιξη με τον Ν. 3883/10 να είναι δυσμενέστερη σε σχέση με τον ν. 2439/96.

  • Επίλυση της βαθμολογικής εξέλιξης Αξκων Ειδικών Καταστάσεων. Στο παρόν νομοσχέδιο δεν επιλύεται το θέμα της βαθμολογικής και μισθολογικής αποκατάστασης των Αξκων ειδικών καταστάσεων προερχόμενων εξ  ΑΣΣΥ, που προκάλεσε ο 3883/2010. 

Αν καλοπροαίρετα ανατρέξει κάποιος στο άρθρο 23 του ν.3883/10 θα διαπιστώσει ότι για κανέναν άλλο θεσμό στρατιωτικών δεν ανακόπτεται η βαθμολογική εξέλιξη των Αξκων που έχουν ενταχθεί στις ειδικές κατηγορίες σε σχέση με τους υγιείς συναδέλφους τους, είτε αυτοί προέρχονται από τον θεσμό των ΑΣΕΙ, είτε από τον θεσμό μονιμοποιηθέντων εθελοντών του Ν.Δ. 445/1974 και των μονιμοποιηθεισών εθελοντριών του Ν. 705/1977, είτε τον θεσμό των ΕΜΘ, είτε τον θεσμό των ΕΠΟΠ.

Κατόπιν τούτου σας προτρέπουμε να εξαλείψετε την αδικία τροποποιώντας το άρθρο 23 του ν.3883/10 με διάταξη που θα φέρετε στο επικείμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο δίνοντας την δυνατότητα ίδιας βαθμολογικής εξέλιξης και στους αποφοίτους ΑΣΣΥ που εντάχθηκαν στις Ειδικές Κατηγορίες μετά την έναρξη ισχύος του ν.3883/10.

 Με την μη διευθέτηση της άδικης ρύθμισης του ν. 3883/10 συνεχίζεται ο διαχωρισμός ακόμη και εντός του ίδιου θεσμού με την δημιουργία δύο κατηγοριών Αξκων, που ενώ έχουν αποφοιτήσει από την ίδια σχολή και έχουν την ίδια πάθηση,  έχουν διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη.

Για το εν λόγω θέμα ο προηγούμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος σε απάντηση ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου με την Φ.900α/5078/18330 Αθήνα, 25 Απριλίου 2022 είχε απαντήσει:

 

“ Σε ότι αφορά στους Αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΣΥ που υπήχθησαν σε Ειδικές Καταστάσεις μετά τη δημοσίευση του ν.3883/10, εκδόθηκε πρόσφατα σχετική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης και κατόπιν αυτού εξετάζεται το ζήτημα από τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα επίλυσής του μέσω νομοθετικής ρύθμισης.”

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά