ΠΡΕΒΕΖΑ : Εν μεσώ σφοδρών αντιδράσεων πέρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρώτη φάση του Master Plan για το Στρατόπεδο Σολωμού και το Πεδίο Βολής





Κατά πλειοψηφία πέρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Μαρτίου, η παραλαβή της πρώτης φάσης του Master Plan για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου Σολωμού και του Πεδίου Βολής.

Σε μία μαραθώνια συνεδρίαση , όπου η συζήτηση μόνο για το συγκεκριμένο θέμα άγγιξε τις 4,5 ώρες, ψηφίστηκε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων η παραλαβή της πρότασης που κατέθεσε η εταιρία Γ.Ε ΕΨΙΛΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, η οποία έχει αναλάβει τη σύνταξη του Master Plan.

Υπέρ της παραλαβής ψήφισε μόνο η παράταξη της πλειοψηφίας , δηλαδή του κ. Μπαϊλη, η οποία όμως μέτρησε και μια «απώλεια», με τον Δημοτικό της Σύμβουλο κ. Κατσιπανέλη να μην παίρνει ουσιαστικά θέση και να ψηφίζει παρών.

Παρών ψήφισαν επίσης η παράταξη του κ. Τάκη Παππά και ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Νίτσας, ενώ ανοιχτά κατά της παραλαβής της πρώτης φάσης τάχθηκαν οι παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δύναμη Ενότητας και Δημιουργίας , Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία και Λαϊκή Συσπέιρωση.

Την εισήγηση του θέματος έκανε η προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πρέβεζας κ. Ντίνα Μωραϊτη, ενώ στη συνέχεια οι μελετητές  της εταιρίας «Γ.Ε ΕΨΙΛΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ» , ο κ. Τσιρώνης και η κ. Ζώη παρουσίασαν την νέα ελαφρώς βελτιωμένη πρόταση τους, η οποία προέκυψε μετά και την συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης το Σεπτέμβρη του 2017.

Ωστόσο πριν καλά – καλά ξεκινήσουν οι μελετητές την παρουσίαση άρχισαν και οι πρώτες αντιδράσεις με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαβούλευσης κ. Κολοβό να κατηγορεί την προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσίων του Δήμου Πρέβεζας ότι είπε ψέμματα κατά την εισήγηση της, όταν ανέφερε πως οι μελετητές έλαβαν υπόψιν τους τις προτάσεις της επιτροπής, τονίζοντας πως δεν έγιναν προτάσεις και πως η επιτροπή διαβούλευσης δεν αποφάσισε τίποτα αφού η διαβούλευση δεν ολοκληρώθηκε.

Η κ. Μωραϊτη αντέδρασε λέγοντας » Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ποτέ στη ζωή μου δεν λέω ψέμματα. Ήμουν και εγώ στην επιτροπή διαβούλευσης και είμαι σε θέση να σας πως ποιος είπε και τι. Αν υπήρχαν κάποιες διαφωνίες ή αν έκλεισε η επιτροπή διαβούλευσης με παραπάνω από διαφωνίες αυτό είναι άλλο θέμα. Στην επιτροπή όμως διαβούλευσης σαφώς και διατυπώθηκαν προτάσεις οι οποίες καταγράφηκαν και δόθηκαν στους μελετητές»

Στη συζήτηση μπήκε και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παντοκράτορα κ. Βλάχος,

ο οποίος ζήτησε τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής διαβούλευσης και να γίνουν γνωστά τι αποφάσισε αυτή με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να του  λέει πως είναι εκτός θέματος και πως αυτό δεν είναι της παρούσης.

Στην σκυτάλη στη συζήτηση πήρε ο κ. Βαγγέλης Τσιρώνης Αρχιτέκτων Μηχανικός , μελετητής της εταιρίας «Γ.Ε ΈΨΙΛΟΝ Κατασκευάστική», ο οποίος παρουσίασε τους άξονες των προτάσεων του master plan. Ο κ. Τσιρώνης ξεκαθάρισε εξαρχής πως η πρόταση που επρόκειτο να παρουσιάσει στη συνέχεια, έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα,  δεν είναι θέσφατο, ούτε είναι κάτι που αύριο το πρωί θα δημοπρατηθεί, ενώ αναφέρθηκε και στο ταξίδι στις Κάννες που πραγματοποίησαν τα στελέχη της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), όπου παρουσίασαν τα δύο  «φιλέτα»  της περιοχής μας στην διεθνή έκθεση real estate ΜΙΡΙΜ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)  Σύμφωνα μάλιστα  με τον κ. Τσιρώνη  , εκεί παρουσιάστηκαν οι προτάσεις «Γ.Ε Κατασκευαστικής»  και πάνω σε αυτές υπήρξε καθολική αποδοχή και παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η Πρόταση για το Στρατόπεδο Σολωμού :


Αναφορικά με το Στρατόπεδο Σολωμού το οποίο βρίσκεται σε ένα οικόπεδο συνολικής έκτασης 28 στρεμμάτων, σύμφωνα με τον μελετητή, υπάρχει ένα λεπτό θέμα που δεν είναι άλλο από τις Ιαματικές Πηγές οι οποίες πρέπει να προστατευθούν. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή δεν θα πρέπει να διαταράξουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ο οποίος σύμφωνα με μελέτες είναι ήδη πολύ βεβαρημένος.

Ένα άλλο κομμάτι που σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη λήφθηκε υπόψιν , είναι η εναρμόνιση του χώρου αυτού με την πόλη και τους πολίτες της έτσι ώστε επικοινωνεί το παράλιο μέτωπο με το εσωτερικό κομμάτι της πόλης.

Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω δεδομένα λοιπόν η πρόταση για το Στρατόπεδο Σολωμού περιλαμβάνει:

  • Τον εκσυγχρονισμό των Ιαματικών Λουτρών, με την δημιουργία ενός θερμαλιστικού κέντρου η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή ανοιχτής πισίνας.
  • Την δημιουργία Εμπορικού Κέντρου 2 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στο σημείο όπου βρίσκονταν οι κατοικίες των στρατιωτικών.
  • Την δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 5 * , και 2 χιλιάδων 600 τετραγωνικών μέτρων, στην οποία θα υπάρχει συνεδριακό κέντρο με δυνατότητα φιλοξενίας 500 ατόμων και spa
  • Πεζόδρομος 7 στρεμμάτων απόλυτα προσβάσιμος για τους πολίτες


Το κόστος υλοποίησης αυτού του σχεδίου αγγίζει τα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Η Πρόταση για το Πεδίο Βολής:

Αναφορικά με το Πεδίο Βολής στο Παντοκράτορα, ένα άλλο λεπτό σημείο είναι το ιδιοκτησιακό για το οποίο έγινε μεγάλη συζήτηση.

Σύμφωνα με τον προιστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας κ. Παντελή Κύρλα , το Πεδίο Βολής  είναι περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου (ανήκει δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών), αλλά το διεκδικεί το ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας).

Η κ. Γεωργία Ζώη Αρχιτέκτονα Μηχανικό Πολεοδόμο και μελετητής του master plan σχετικά με αυτό είπε πως  συμφέρει το Δήμο να ανήκει στο  ΤΕΘΑ, καθώς ο Στρατός θα το παραχωρήσει (με ενοίκιο) στο Δήμο , ενώ αν ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, τότε θα δοθεί απευθείας στον επενδυτή.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιρώνης αναλύοντας το σχέδιο είπε πως στο συγκεκριμένο σημείο θα δημιουργηθεί το πιο Πράσινο Resort που έχει γίνει ποτέ στη Ελλάδα, αν θα γίνει ποτέ, ενώ το 95 % του Δάσους παραμένει ως έχει.

Το σχέδιο λοιπόν για το Πεδίο Βολής περιλαμβάνει:

  • Δημιουργία Resort 5 * το οποίο θα αποτελείτε από μικρές μονο όροφες κατασκευές με φυτεμένα δώματα έτσι ώστε όλο το συγκρότημα να είναι ενταγμένο στο πράσινο της περιοχής.
  • Μεγάλο Αθλητικό Συγκρότημα στο οποίο , θα επιτρέπεται η πρόσβαση μέσα από κανόνες λειτουργίας που θα μπορεί να θέσει ο Δήμος.

Το κόστος για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Καταλήγοντας για το Πεδίο Βολής η κ. Ζώη τόνισε πως έχοντας ως βασικό γνώμονα τη προστασία του πρασίνου η πρόταση αυτή καλύπτει δομικά μόνο το 11% του συνόλου. Δηλαδή από το 100 περίπου στρέμματα δόμηση καλύπτει μόνο τα 10 περίπου στρέμματα, ενώ αναφέρθηκε στο ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης. Στρατηγικών Επενδύσεων) και στη δυνατότητα διεκδίκησης μεγαλύτερου ποσοστού κάλυψης, της τάξης του 30% με δεδομένο ότι το Δάσος στο Πεδίο Βολής δεν προϋπήρχε αλλά είχε καλλιεργηθεί. Μάλιστα πάνω σε αυτό χρησιμοποίησε και μια λέξη που εξόργισε τους παρευρισκόμενους , είπε δηλαδή πως το δάσος αυτό θα μπορούσε να αποχαρακτηριστεί, ωστόσο ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις του συγκεκριμένου σχεδίου.

Τις επόμενες ώρες θα ακολουθήσει εκτενές ρεπορτάζ και αναρτήσεις σχετικά με τις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων και των πολιτών για το θέμα.

https://www.mypreveza.gr

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά