ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ



ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΠΛΓΟΥ (ΕΜ) ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΥΚΟΥΡΑΒΑ
ΑΝΑΠΛ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ
Μετά από πρόσφατες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, το σύνολο των συναδέλφων ενημερώθηκε για το προσχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με την αποζημίωση νυχτερινής εργασίας, που θεσπίστηκε με το άρθρο 127 του Ν.4472/2017.
Είναι γεγονός ότι διαχρονικά η Πολιτεία έχει επιδείξει αδιαφορία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο, με συνέπεια τη σταδιακή υποβάθμιση του βιοτικού και κοινωνικού επιπέδου των στρατιωτικών. Βιώνουμε αναχρονιστικές καταστάσεις σε ότι αφορά ωράριο και συνθήκες εργασίας. Όπως συνηθίζω να λέω, καλούμαστε κατ’ αυτό τον τρόπο να αντέξουμε ακόμη και το μη ανεκτό, να παράγουμε ενίοτε το αδύνατον και να επιβιώσουμε μέσα στον εκμηδενισμό. Η δυσχερής αυτή κατάσταση εξελίσσεται ασύμμετρα με εκθετικό και όχι γραμμικό ρυθμό, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό. Οι αριθμοί και τα στατιστικά μοντέλα που έχει στη διάθεση της η οικονομική επιστήμη, αποτελούν τους αδιάψευστους μάρτυρες για του λόγου το αληθές.
Το προσχέδιο της ΚΥΑ που είδε το φως της δημοσιότητας επί της ουσίας συνιστά ακραίο εμπαιγμό των στελεχών των ΕΔ. Δεν είμαστε επαίτες, δεν ζητήσαμε και ούτε θα αποδεχθούμε φιλοδωρήματα της τάξεως των 8 έως 25 Ευρώ το μήνα. Θεσμικά ως νυκτερινή εργασία νοείται η απασχόληση από 23:00 έως 07:00Ω. Τα στελέχη των Ε.Δ, ανεξαρτήτως βαθμού και προέλευσης εργάζονται κατά το υπόψη διάστημα εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία σε καθήκοντα οργάνων εσωτερικής ασφαλείας (24ωρης ή μικρότερης διάρκειας), ως ασκούμενη δύναμη σε Νυχτερινή Εκπαίδευση και σε πολλές άλλες εξειδικευμένες περιπτώσεις. Με την νέα ΚΥΑ επιχειρείται να γίνει επιλεκτική κατηγοριοποίηση των δραστηριοτήτων που θα αποζημιώνονται και μάλιστα όχι με βάση τις ώρες πραγματικής απασχόλησης, αλλά αναλογικά με βάση των αριθμό των εκτελούμενων υπηρεσιών. Στη βάση αυτής της αυθαίρετης λογικής (του παραλόγου) οι απώλειες σε πραγματικά νούμερα υπερβαίνουν ποσοστιαία το 70% των δεδουλευμένων, ενώ παράλληλα και απολύτως επιτηδευμένα δεν γίνεται καθόλου λόγος για τις οφειλές (δεδουλευμένα) έτους 2017, καθώς η εφαρμογή του Ν.4472/2017 έχει θεσμοθετηθεί αρχομένης από 01 Ιαν 2017.
Επειδή όλοι μας γνωρίζουμε επαρκώς την ελληνική γλώσσα, επειδή ξεκάθαρα και πέραν πάσας αμφιβολίας διαφέρει η, κατά έννοια και τύπο ερμηνεία, της πρόθεσης του νομοθέτη (χωρίς αστερίσκους) από την εκ του πονηρού πρόθεση της Κυβέρνησης (ΚΥΑ), επειδή η συγκεκριμένη «φιλοσοφία» του ρυθμιστικού πλαισίου δεν εφαρμόζεται σε κανένα κλάδο εργαζομένων του δημοσίου, ούτε φυσικά στα Σώματα Ασφαλείας με τα οποία οι Ε.Δ έχουν κοινό μισθολόγιο, επειδή το παραπάνω γεγονός συνιστά κατάφωρη αδικία έναντι όλων των συναδέλφων, διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στις κυοφορούμενες ρυθμίσεις.
Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, παρά μόνο την καταβολή των δεδουλευμένων. Η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί έχουν πλέον θεσμική εκπροσώπηση και μάλιστα ισχυρή (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ) και ότι τυχόν εφαρμογή της ΚΥΑ υπ’ αυτή τη μορφή αποτελεί ξεκάθαρα πρόκληση σε βαθμό «υπέρβασης».
Πρόκειται για ζήτημα τιμής και υπερηφάνειας γεγονός που συνιστά «κόκκινη γραμμή», καθόσον ο όλος χειρισμός του θέματος προσβάλλει τη νοημοσύνη μας. Πρόκειται για το έργο μας, είναι το αίμα μας, είναι ο ιδρώτας μας και αν χρειαστεί τα χαρίζουμε υπέρ πατρίδας, αλλά σίγουρα δεν τα ξεπουλάμε. Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με το μέσο και χαμηλόβαθμο στελεχιακό δυναμικό.
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με πρόσφατη απόφασή του, καθόρισε ότι η ανάγκη για δημόσιες υπηρεσίες, δεν μπορεί να καταστρατηγεί τις έννοιες των όρων «χρόνος εργασίας» και «περίοδος ανάπαυσης». Με προθέσεις, εξαγγελίες και αρκετές δόσεις «εξωστρέφειας» δε λύνονται τα προβλήματα βιοπορισμού.
Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν είμαστε επαίτες, αλλά απαιτούμε από την Πολιτεία τον ανάλογο σεβασμό, την αναγνώριση του λειτουργήματός μας, την ηθική και υλική ανταμοιβή που μας αναλογεί. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Όσοι στο παρελθόν απεργάστηκαν σενάρια παραπλάνησης των συναδέλφων με αυθαίρετες και ατυχείς ρυθμίσεις, οι οποίες σύντομα κατέπεσαν περιφανώς με αποφάσεις της δικαιοσύνης, μάλλον μετάνιωσαν γι’ αυτή τους την τακτική.
Και κάτι τελευταίο, αντί επιλόγου: «2018 Έτος Μέριμνας Προσωπικού». Φαντάζομαι συμφωνείτε ……..
ΥΠΛΓΟΣ (ΕΜ) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΒΑΣ
ΑΝΑΠΛ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, εκφράζει απολύτως προσωπικές απόψεις του συντάκτη.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά