Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία;



Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία; Και τι γίνεται στις υπόλοιπες;
Η είδηση πως η Σουηδία επαναφέρει την στρατιωτική θητεία έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία σε όσους πιστεύουν πως ο θεσμός της υποχρεωτικής στράτευσης τίνει προς εξαφάνηση στη γηραιά ήπειρο.
Η χώρα μας ανήκει στην μειοψηφία της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η στρατιωτική θητεία παραμένει υποχρεωτική.
Κατά καιρούς έχουν ειπωθεί αρκετά για εάν ένα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς της στράτευσης στη χώρα μας, αφού οι υπόλοιπες ευρωπαίκες χώρες, η μία μετά την άλλη έχουν εναποθέσει την άμυνα τους σε επαγγελματίες οπλίτες ή πολίτες που επιθυμούν οι ίδιοι να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις της εκάστοτε χώρας.
Σε ποιες χώρες υπάρχει υποχρεωτική στράτευση:
ΑρμενίαΣτη χώρα του Καυκάσου η συνεχής κόντρα για εδάφη με το Αζερμπαϊτζάν έχει επιφέρει διετή υποχρεωτική στράτευση για όλους τους πολίτες από 18 έως 27 χρονών. Όσοι έχουν υψηλή μόρφωση μπορούν να αξιοποιηθούν σε υψηλότερα κλιμάκια του ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
ΣουηδίαΗ υποχρεωτική θητεία είχε καταργηθεί εδώ και μία πενταετία, αλλά πλέον επαναφέρεται ως 11μηνη.
ΑυστρίαΗ στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική και διαρκεί έξι μήνες, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της εναλλακτικής θητείας διάρκειας από εννέα έως δώδεκα μήνες. Οι άντρες ηλικίας από 18 έως 50 χρονών αποτελούν τις εφεδρείες της χώρας. Μάλιστα οι Αυστριακοί σε δημοψήφισμα του 2012 ψήφισαν τη συνέχιση της θητείας στο στρατό με την προϋπόθεση να υπάρχει εναλλακτική θητεία, υπερισχύοντας της άποψης η άμυνα της χώρας να βασίζεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες.
ΑζερμπαϊτζάνΟι στρατεύσιμοι της χώρας βρίσκονται στις ηλικίες από 18 έως 35 ετών. Η θητεία είναι υποχρεωτική και διαρκεί 18 μήνες, εκτός εάν ο στρατεύσιμος είναι απόφοιτος πανεπιστημίου οπότε και υπηρετεί 12 μήνες.
ΛευκορωσίαΆλλη μια χώρα όπου η στράτευση είναι υποχρεωτική. Οι άντρες πολίτες της χώρας καλούνται να υπηρετήσουν στην ηλικία 18 με 27 ετών από 12 έως 18 μήνες στις ένοπλες δυνάμεις, ανάλογα με την ακαδημαϊκή τους μόρφωση.
Κύπρος
Είναι γνωστή η 24μηνη θητεία στην Κυπριακή Εθνοφρουρά, για όσους συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια.
ΔανίαΗ στρατιωτική θητεία στη Δανία υφίσταται και διαρκεί από τέσσερις έως δώδεκα μήνες, ανάλογα με την ειδικότητα. Όσοι έχουν υπηρετήσει στρατιωτική θητεία καλούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για εκπαίδευση.
ΕσθονίαΗ χώρα της βαλτικής διαθέτει υποχρεωτική στράτευση που διαρκεί από οκτώ έως έντεκα μήνες ανάλογα με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση.
ΦινλανδίαΗ στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στη χώρα για τους άντρες και διαρκεί από έξι έως δώδεκα μήνες, ενώ δίνεται και η ευκαιρία της εναλλακτικής θητείας.
Γεωργία
Η θητεία είναι υποχρεωτική και διαρκεί 18 μήνες
Νορβηγία
Η θητεία είναι υποχρεωτική και διαρκεί έναν χρόνο, ενώ συμπεριλαμβάνονται και τέσσερις με πέντε μήνες επιπρόσθετης εκπαίδευσης.
Ρωσία
Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για έναν χρόνο, ενώ οι στρατευμένοι μπορεί να χρειαστεί να υπηρετήσουν σε εμπόλεμες ζώνες μετά από έξι μήνες εκπαίδευσης.
Ελβετία
Ο Ελβετός που έχει κλείσει τα 18 χρόνια υποχρεούται να υπηρετήσει 260 μέρες στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας!!!
ΟυκρανίαΗ θητεία στον ουκρανικό στρατό είναι υποχρεωτική για 12 μήνες
Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες;
ΑλβανίαΗ στρατολόγηση σταμάτησε εδώ και μία δεκαετία περίπου, με τον αλβανικό στρατό να στελεχώνεται από εθελοντές. Σε περίπτωση εκτάκτου γεγονότος, όλοι οι πολίτες της χώρας άνω των 18 στρατολογούνται υποχρεωτικά.
ΒέλγιοΗ στρατολόγηση έχει καταργηθεί από το 1994 και η συμμετοχή στις ΕΔ της χώρας είναι καθαρά εθελοντική.
Ηνωμένο Βασίλειο
Η θητεία στον βρετανικό στρατό είναι καθαρά εθελοντική υπόθεση
ΣερβίαΗ υποχρεωτική θητεία καταργήθηκε από το 2010
ΣλοβακίαΗ υποχρεωτική θητεία καταργήθηκε το 2006
ΣλοβενίαΗ υποχρεωτική θητεία καταργήθηκε το 2003
ΙσπανίαΗ στρατιωτική θητεία είναι εθελοντική υπόθεση στη χώρα, με την κυβέρνηση να διατηρεί το δικαίωμα να καλέσει στις ΕΔ τους νέους από 19-25 ετών εφόσον τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας.
ΡουμανίαΗ υποχρεωτική θητεία καταργήθηκε από το 2006
ΟλλανδίαΗ κατάταξη στις ΕΔ της χώρας είναι εθελοντική
ΠολωνίαΗ θητεία στον πολωνικό στρατό σταμάτησε να είναι υποχρεωτική από το 2009
ΠορτογαλίαΗ στρατιωτική θητεία δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο για στράτευση εφόσον δεν υπάρχουν αρκετοί εθελοντές.
Σαν ΜαρίνοΗ θητεία στο κρατίδιο είναι εθελοντική, ωστόσο η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να καλεί στρατεύσιμους εφόσον το απαιτούν οι περιστάσεις.
ΓερμανίαΗ υποχρεωτική θητεία καταργήθηκε το 2011, ωστόσο οι Γερμανοί πολίτες σύμφωνα με το σύνταγμα μπορούν να κληθούν στις ΕΔ εφόσον το έχει ανάγκη η χώρα.
ΟυγγαρίαΗ υποχρεωτική θητεία έχει καταργηθεί
ΙρλανδίαΗ στράτευση δεν είναι υποχρεωτική
ΙταλίαΗ θητεία στις ένοπλες δυνάμεις είναι καθαρά θέμα επιλογής των Ιταλών πολιτών
ΛετονίαΔεν υπάρχει υποχρεωτική στράτευση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία
ΛιθουανίαΗ αμυντική προστασία της χώρας είναι καθαρά ζήτημα των επαγγελματικών ενόπλων δυνάμεων, από το 2008.
ΛουξεμβούργοΗ υποχρεωτική στρατιωτική θητεία καταργήθηκε από το 2008
Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Η στρατολόγηση έχει καταργηθεί στο άλλοτε θέατρο του εμφυλίου της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
ΒουλγαρίαΑπό το 2008 η στρατολόγηση έχει καταργηθεί στη γειτονική χώρα, με το 70% σχεδόν του βουλγαρικού στρατού να αποτελείται από επαγγελματίες οπλίτες.
ΚροατίαΑπό την 1η Ιανουαρίου του 2008 η στρατολόγηση στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έχει καταργηθεί, ωστόσο σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο οι πολίτες της χώρας μπορεί να κληθούν στο στρατό.
ΠΓΔΜΗ θητεία στην γειτονική χώρα είναι εθελοντική από το 2008
Μαυροβούνιο
Στην νεαρότερη χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει υποχρεωτική θητεία
ΓαλλίαΗ υποχρεωτική θητεία έχει καταργηθεί από το 1996, ωστόσο οι άνδρες και οι γυναίκες άνω των 18 ετών θα πρέπει να περάσουν από μια στοιχειώδη εκπαίδευση
ΤσεχίαΗ στρατολόγηση έχει καταργηθεί πριν από τρία χρόνια.

cretadrive.gr
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά