Τελετή αλλαγής Διοίκησης της PMSC – SEDM/CC και της SEEBRIG στον Τύρναβο

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σήμερα Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017, παρέστη στην τελετή παράδοσης - παραλαβής της προεδρίας της πολιτικοστρατιωτικής επιτροπής (PMSCSEDM/CC) των χωρών της Πρωτοβουλίας Υπουργών Άμυνας ΝΑ Ευρώπης (SEDM), καθώς και της διοίκησης της Ταξιαρχίας SEEBRIG.

Στη τελετή παρέστησαν ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο Επιτελάρχης της 1ης Στρατιάς Υποστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΣ, οι υφυπουργοί Άμυνας από Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Τουρκία και άλλοι αξιωματούχοι από τις χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία των χωρών SEDM.

Η πρωτοβουλία SEDM ξεκίνησε το 1996, ως άτυπο φόρουμ συνεργασίας των υφυπουργών Άμυνας των χωρών των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης και συμμετέχουν οι χώρες: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία και ως χώρα παρατηρητής η Μολδαβία.

Την προεδρία των επιτροπών της SEDM-CC/PMSC από 1ης Ιουλίου 2017 και έως την 30η Ιουνίου 2019 έχει αναλάβει η Ελλάδα, παραλαμβάνοντας από την Τουρκία, με πρόεδρο τον πρέσβη ε. τ. Ελευθέριο Αγγελόπουλο.

Η Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης MULTINATIONAL PEACE FORCE SOUTHEASTERN EUROPE (MPFSEE) – Ταξιαρχία SOUTHEASTERN EUROPE BRIGADE (SEEBRIG) ιδρύθηκε το 1998. Στην Ταξιαρχία συμμετέχουν οι χώρες: Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Τουρκία. Τη διοίκηση της από 23 Αυγούστου 2017 αναλαμβάνει ο Ρουμάνος Ταξίαρχος Tudorica Petracha, αναλαμβάνοντας από τον Τούρκο Ταξίαρχο Faruk Metin. Τον Ρουμάνο Ταξίαρχο μετά το πέρας της θητείας του θα διαδεχθεί Έλληνας αξιωματικός.

Το Στρατηγείο της SEEBRIG άρχισε να λειτουργεί το 1999 στη Φιλιππούπολη και από το 2003 μεταστάθμευσε στην Κωνστάτζα, το 2007 στην Κωνσταντινούπολη και από τον Ιούλιο του 2011 μεταστάθμευσε στον Τύρναβο όπου και θα παραμείνει έως το 2020. Η Ταξιαρχία έχει αναπτυχθεί μια μόνο φορά, όταν ανέλαβε τη Διοίκηση της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας στην Καμπούλ για ένα εξάμηνο το 2006.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του ΑΝΥΕΘΑ:

«Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
κ. Πρέσβεις,
Στρατηγοί, Αξιωματικοί,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω εδώ στο στρατηγείο της SEEBRIG, στον Τύρναβο.

Αισθάνομαι δε, ιδιαίτερη χαρά που απευθύνομαι σε εκπροσώπους χωρών με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για την ασφάλεια και το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περιοχή μας ιστορικά υπήρξε διαχρονικά εστία πολλών διενέξεων που πυροδότησαν συγκρούσεις οι οποίες σημάδεψαν ακόμη και το μέλλον της ανθρωπότητας. Σήμερα είμαι σίγουρος ότι οι λαοί μας διδασκόμενοι πάντα από την ιστορία, έχουν μια και μόνο επιθυμία, που δεν είναι άλλη, από την εδραίωση της ειρηνικής συμβίωσης.

Αναντίρρητα, η πρωτοβουλία της SEDM είναι μια πρωτοβουλία που υπηρετεί αυτή την επιθυμία των λαών μας και ενισχύει ταυτόχρονα τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Θα ήθελα λοιπόν, να χαιρετίσω την ανάληψη από την χώρα μου, της Προεδρίας/Γραμματείας της Πολιτικο-στρατιωτικής Επιτροπής (PMSC) και της συντονιστικής Επιτροπής (SEDM-CC) της πρωτοβουλίας χωρών ΝΑ Ευρώπης (SEDM), έχοντας επίγνωση της ευθύνης που επωμίζεται δεδομένου του γεγονότος ότι ζούμε σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο, ρευστό και ασταθές παγκόσμιο και περιφερειακό περιβάλλον.

Την περίοδο που διανύουμε, τα κράτη, οι διεθνείς οργανισμοί άλλα και περιφερειακές πρωτοβουλίες όπως αυτή που συμμετέχουμε και για την οποία βρισκόμαστε σήμερα εδώ, καλούνται να αντιμετωπίσουν και να ελέγξουν νέες προκλήσεις για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη ως μέλος των κυριότερων Διεθνών Οργανισμών και ως κράτος που προωθεί την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο να συνεργαστεί, στο πλαίσιο της SEDM-CC αλλά και γενικότερα, για την αποτροπή και αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής.

Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία της SEDM μπορούμε να αναπτύξουμε, με τόλμη και αποφασιστικότητα, κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω τις σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη και τους πολίτες της περιοχής μας.

Έχουμε χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές να ανοίξουμε καινούργιες λεωφόρους συνεργασίας. Να προχωρήσουμε με νέους ρυθμούς, με νέα οπτική, με νέα δυναμική.

Η οικονομική ανάπτυξη, η ευημερία, η πρόοδος των λαών μας πρέπει να είναι ο μόνος οδηγός μας.

Η ιστορία και πάλι μάς διδάσκει ότι η ποιότητα της ζωής και η κοινωνική πρόοδος των λαών μας δεν μπορεί να διασφαλιστεί μόνο από τα μέσα και τους μηχανισμούς άμυνας, αν παράλληλα δε συνοδεύεται από ευνομούμενες πολιτείες, έναν υψηλό βαθμό κοινωνικής συνοχής, πρόνοιας, αλληλεγγύης και από ένα υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας των δημοκρατικών μας θεσμών.

Είναι σαφές νομίζω σε όλους μας ότι η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη έχουν μια αμφίδρομη σχέση.

Οικονομική ανάπτυξη, χωρίς τη σταθερότητα δεν μπορεί να νοηθεί, ούτε όμως από μόνη της η σταθερότητα μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη.

Η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, παρέχει σημαντικές ευκαιρίες επιχειρηματικής συνεργασίας καθόσον σε αυτή συγκλίνουν μεγάλοι ενεργειακοί διάδρομοι και οδοί διεθνούς εμπορίου. Η πρόκληση για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας αυξάνει περισσότερο από ποτέ την απαίτηση για διασυνοριακή συνεργασία των χωρών μας.

Η πρωτοβουλία της SEDM λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερα σημαντική περιοχή. Η χώρα μου και ειδικότερα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα δύο προηγούμενα χρόνια, αλλά και τώρα, διαχειρίστηκαν ένα πρωτόγνωρο πρόβλημα με διεθνείς διαστάσεις, κατά κοινή ομολογία με επιτυχία και με γνώμονα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ανθρώπων που αναζητούσαν έναν ασφαλή τόπο. Σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση των προσφυγικών ροών έπαιξε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας, η οποία πιστεύουμε ότι είναι σε όφελος όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η σταθεροποίηση της περιοχής γιατί η όποια αστάθεια και οι πολεμικές συγκρούσεις γεννάνε προσφυγικές ροές. Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε σταθερότητα, συνεργασία, πρόοδο και πριν απ' όλα ειρήνη.

Συνακόλουθα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιοχή μας πλήττεται πολλές φορές από καύσωνες αλλά και δασικές πυρκαγιές είναι αναπόφευκτο να ανοίξουμε το διάλογο αφενός για την εμβάθυνση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με σκοπό την ανακούφιση πληγέντων τμημάτων του πληθυσμού και αφετέρου να εξετάσουμε μια διαδικασία συντονισμένης δασοπυρόσβεσης.

Κυρίες και Κύριοι,

Η ελληνική προεδρία έχει ως προτεραιότητα:

Να διατηρήσει και ενδυναμώσει τη σταθερότητα μέσα από τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει στο πλαίσιο της SEDM ώστε να επιτραπεί η συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και της ανάπτυξης. Η πολυεθνική Ταξιαρχία ΝΑ Ευρώπης SEEBRIG (South Eastern Europe Brigade) η οποία αποτελεί το στρατιωτικό βραχίονα της SEDM συνιστά ένδειξη ουσιαστικής συνεργασίας των χωρών μας και ενίσχυσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας.

Να ενισχύσει την προώθηση επιπρόσθετων πρωτοβουλιών στην περιοχή μας όπως αυτές του Κέντρου συνεργασίας για την Ασφάλεια στην ΝΑ Ευρώπη RACVIAC με απώτερο σκοπό την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή μας.

Να ενθαρρύνει συνέργειες με άλλους οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και λοιπούς εταίρους, για όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και προβληματισμού.

Να υποστηρίξει δράσεις αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής και εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου προς όφελος των πολιτών μας.

Να προωθήσει κάθε προσπάθεια διαλόγου για μετεξέλιξη της SEDM προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις ασφαλείας.

Η επιτυχία της αποστολής μας, εξαρτάται αφενός από την ευρύτητα και τον ουσιώδη τρόπο επίτευξης της συνεργασίας σε δράσεις και πρωτοβουλίες όλων των μελών της SEDM και αφετέρου από την πραγματική βούληση όλων μας να καθιερωθούν αρχές και αξίες που θα διαμορφώσουν σχέσεις καλής γειτονίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών μας. Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να είναι αρωγός και να ενθαρρύνει .

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τον προηγούμενο πρόεδρο της SEDM πρέσβυ κ. Levent  BILGEN όσο και τον απερχόμενο Δκτή της SEEBRIG Ταξίαρχο Faruk METIN για την πολύτιμη συμβολή τους στην συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται για την ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.

θα ήθελα επίσης, από το βήμα αυτό, να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο δύσκολο και απαιτητικό έργο, τόσο του νέου προέδρου της Προεδρίας/Γραμματείας της Πολιτικο-στρατιωτικής Επιτροπής (PMSC) και της συντονιστικής Επιτροπής (SEDM-CC) της πρωτοβουλίας χωρών ΝΑ Ευρώπης (SEDM), Πρέσβη κ. Λευτέρη Αγγελόπουλο όσο και του παραλαμβάνοντα Δκτή της SEEBRIG, Ταξίαρχο Tudorica Petrache. 

Σας  ευχαριστώ».
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά