Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στην εφημερίδα "Ελεύθερο Τύπο"



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ και στον δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο (27/08/2017), αναφέρει τα ακόλουθα:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ήταν σωστή η απόφαση του κ. Κοντονή να μη συμμετάσχει η Ελλάδα στο Συνέδριο για τα «εγκλήματα του κομμουνισμού»;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εγώ θεωρώ ότι ο Σταύρος έκανε πάρα πολύ καλά γιατί το μοναδικό που δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι να χρησιμοποιούνται ιδεολογικά κατάλοιπα που έχει κάθε κοινωνία για να αναπαράγει συγκρούσεις που μπορεί να έχουν έναν χαρακτήρα ιστορικής μελέτης, αλλά το να προσπαθείς να αποδείξεις ότι ο ναζισμός και ο κομμουνισμός μέσα από ένα σχήμα είναι ταυτόσημα μέσα στην πράξη, αυτό είναι όχι απλώς αναθεώρηση αλλά αντιστροφή της ιστορίας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν έγιναν εγκλήματα από τον κομμουνισμό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μα, θα συζητήσουμε αν έγιναν οι δίκες της Μόσχας; Δεν συζητάω εγώ αυτό το πράγμα. Αλλά αυτό χαρακτηρίζει την θεωρία του κομμουνισμού; Χαρακτηρίζει τον Χριστιανισμό το γεγονός ότι ο Θεοδόσιος έκανε εκατομμύρια διώξεις εθνικών; Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ ότι μπορεί να συγκριθεί οτιδήποτε με τον ναζισμό. Ο ναζισμός θεωρεί όλους τους άλλους μη ανθρώπους ή υπανθρώπους, διεξάγει πόλεμο ενάντια στην ανθρωπότητα.  

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, έρθουν νέα μέτρα προς ψήφιση θα τα ψηφίσετε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο που έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, υπάρχει μια θετική υποδοχή από το διεθνές περιβάλλον, την Ε.Ε. και τις αγορές, βελτίωση του οικονομικού κλίματος και των οικονομικών δεικτών, άρα γεννάει η συνολική μας προσπάθεια που βρίσκεται μέσα σε δύσκολες συνθήκες, και για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση. Ο κεντρικός στόχος είναι αυτές οι επιτυχίες που έχουμε να περάσουν στην καθημερινότητα διατηρώντας τις δεσμεύσεις μας. 

Δεν είναι εύκολη εξίσωση. Συγχρόνως να περάσουμε σε μια νέα οικονομία και σε ένα νέο κοινωνικό Κράτος. Το τι θα συζητήσουμε στην τρίτη αξιολόγηση είναι περίπου δεδομένο, περιγράφεται. Όμως πάντα έχουμε στο μυαλό μας αυτό που είπατε, ότι μπορούν να τεθούν και νέα θέματα στο τραπέζι και θέματα που έχουν να κάνουν με προβλέψεις πιθανές ή απίθανες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορείτε να αποκλείσετε ότι θα έρθουν νέα μέτρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι αρκετά και σε ορισμένες περιπτώσεις υπεραρκετά. Θα έλεγα ότι με βάση τις επιτυχίες πρέπει να έχουμε μια ροή προς τη βελτίωση της καθημερινότητας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μιλάνε πολλοί για κλίμα διχασμού που καλλιεργείται ξανά. Σας θυμίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας το 2015 στην Καλαμάτα είχε πει «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Ήταν λάθος τελικά αυτού του είδους τα συνθήματα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από άποψης πολιτικής επικοινωνίας είναι σωστά. Δεν είναι σε φυσικό επίπεδο. Ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καλλιέργησε μια πολιτική διχασμού. Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος προσανατολισμός μου είναι η κοινωνία και τα προβλήματα της.  Όχι τι λέει και τι δεν λέει η αντιπολίτευση.

Από την άλλη πλευρά, επειδή επικοινωνιακά έχει πάρει κεφάλι μια ακροδεξιά αντίληψη, αυτή καθοδηγεί τον επικοινωνιακό λόγο της Ν.Δ., αρχίζουν και έρχονται κλασικού χαρακτήρα πριν τη μεταπολίτευση διαχωριστικές γραμμές.

Από την άλλη μεριά πρέπει να είναι καθαρή μπροστά στον κόσμο η διαφορετικότητα της πολιτικής αλλά και των αξιών που πρεσβεύει κάθε πολιτική δύναμη. Δεν θα είναι μόνο μια αντιπαράθεση σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών ή επιλογών αλλά και σε επίπεδο αξιών. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για την υπόθεση Καμμένου επιμένετε ότι δεν υπάρχει λόγος σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μέχρι τώρα δεν έχουμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο, έχουμε κάποιους πολιτικούς ισχυρισμούς από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και κάποια επιθετική συμπεριφορά από την πλευρά επιχειρηματικών κύκλων.

Το γεγονός ότι ένας πολιτικός που είναι αρχηγός κόμματος, που είναι υπουργός της κυβέρνησης επιχειρεί να διαλευκανθεί μια υπόθεση χωρίς να πηγαίνει να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη δεν είναι αρκετός λόγος για να στηθεί Εξεταστική Επιτροπή. Έχουμε μια μεγάλη υπόθεση ναρκεμπορίας, ίσως τη μεγαλύτερη υπόθεση στην Ευρώπη, που βρίσκεται σε δικαστική διερεύνηση. Δεν έχουμε τίποτα από την πλευρά εκείνων που την διερευνούν που να εμπλέκει προς το παρών πολιτικά πρόσωπα. Όταν θα φθάσουμε σε αυτό και αν θα φθάσουμε σε αυτό, που εγώ θεωρώ ότι δεν θα φθάσουμε, ελάτε να το συζητήσουμε. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελικά εσείς μήπως γνωρίζατε που βρισκόταν ο πρωθυπουργός τις ημέρες των πυρκαγιών που τον αναζητούσε η αντιπολίτευση και ο Τύπος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο πρωθυπουργός ήταν παρών. Το λέω με την έννοια ότι είχε μια πλήρη γνώση και πλήρη ενημέρωση για το τι συνέβαινε και το τι σχεδιαζόταν. Ο σχεδιασμός παιζόταν μέρα με τη μέρα. Έδινε και κατευθύνσεις στον αρμόδιο υπουργό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς γνωρίζατε που βρισκόταν; Είναι θεμιτό λέτε να μη γνωρίζει ο λαός που κάνει διακοπές ο πρωθυπουργός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατά τη γνώμη μου δεν είναι αυτό το αντικείμενο. Με την έννοια του είμαι εδώ ή είμαι εκεί. Ο πρωθυπουργός είχε άμεση σχέση με το τι γινόταν στα μέτωπα των πυρκαγιών, έδινε κατευθύνσεις και ήταν σε μια διαρκή επαφή. Αν με ρωτάτε, ήταν εντός Ελλάδας. Αν θέλετε να σας πω αυτό το πράγμα. Αλλά δεν θέλω να μπω σε μια διαδικασία να πω που ήταν ο καθένας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μη μου πείτε που βρισκόταν, αλλά εσείς γνωρίζατε πάντως που βρισκόταν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν θέλω να απαντήσω σε αυτό. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πάντως, όταν η κ. Μέρκελ πηγαίνει διακοπές στην Ιταλία το γνωρίζει ο κόσμος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μα, η κυρία Μέρκελ στις διακοπές της είχε πέσει και είχε σπάσει και το πόδι της. Το θεωρώ όχι απλώς επουσιώδες, θεωρώ τη συζήτηση πάνω σε αυτό, μέσα σε εισαγωγικά, τη «βλακεία» της πολιτικής επικοινωνιακής διαμάχης. Δεν απασχολεί αυτό το πράγμα ούτε την κοινωνία ούτε τον κόσμο. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξει συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θέλω να είμαι πάρα πολύ καθαρός. Το που θα πάει η Ευρώπη έχει να κάνει με έναν κοινό βηματισμό –με τις διαφορές του- της Αριστεράς με την ευρωπαϊκή αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Αυτό φαίνεται καθαρά σήμερα αν δούμε τι γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το αν η ΔΗΣΥ και το ΠΑΣΟΚ θα συμπορευθεί με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι δικό τους θέμα. Εγώ εύχομαι η ΔΗΣΥ να ακολουθήσει τον δρόμο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και να βρει το νήμα που θα την συνδέει και με την ιστορία της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Αν δεν το κάνει θα γίνει παράρτημα των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων και με αυτή την έννοια θα χαθεί. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει φόβος από την ελληνική πλευρά ότι η Τουρκία επιδιώκει κάποια ένταση και πως θα αντιδράσει η χώρα μας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για την Ελλάδα υπάρχει το διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες και δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες". Το ίδιο το υπουργείο έχει ορισμένα καθήκοντα τα οποία εκκινούν εκ του Συντάγματος και ξεπερνούν τις πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Έχει το καθήκον να διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Αυτό είναι το βασικό. Σε αυτή την κατεύθυνση, εμείς έχουμε καθήκον να προετοιμαζόμαστε και έχουμε καθήκον να ανεβάζουμε το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού μας -και το κάνουμε αυτό- και να μεριμνούμε ώστε σε αυτή την αποστολή να είναι αφοσιωμένοι.

Παρακολουθούμε με περίσκεψη μια αναβάθμιση της τακτικής από την πλευρά της γείτονος χώρας και αναπροσαρμόζουμε σε σχέση με αυτό και τις δικές μας δυνάμεις αποτροπής. Εννοώ ότι το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι σε όλες τις διαδικασίες παραβιάσεων εμείς θα προσγειωνόμαστε τελευταίοι και εμείς θα ελλιμενιζόμαστε τελευταίοι.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά