ΣΑΣΜΥ : Συμβούλια Μεταθέσεων και Ενδικοφανών Προσφυγών

 





Ο ΣΑΣΜΥ κατά την ψήφιση του νόμου  Ν.5110/2024 του ΥΠΕΘΑ κατέθεσε υπόμνημα στην επιτροπή της βουλής με το έγγραφο του με Αρ. Πρωτ.:15/2024 όπου εκτός των άλλων προέτρεψε την νομοθέτηση και σύσταση  εκδίκασης ενδικοφανών προσφυγών υπό το ΓΕΕΘΑ. 

Σύμφωνα με τον Ν. 3883/2010 / Άρθρο 8 Συγκρότηση Συμβουλίων Μεταθέσεων – Προσφυγές ορίζονται τα εξής:

1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίζεται η συγκρότηση των κατά Κλάδο Συμβουλίων Μεταθέσεων και η λειτουργία τους. Με την απόφαση αυτή εξειδικεύονται τα κατά Κλάδο Κριτήρια τοποθετήσεων και μεταθέσεων ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας και τις ειδικότερες ανάγκες της υπηρεσίας και η δυνατότητα προσωρινής αναστολής τους, οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του παρόντος νόμου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

2. Η απόφαση της τοποθέτησης, μετάθεσης ή απόσπασης κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους αμελλητί. Αυτοί έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούςπροσφυγής κατά της απόφασης εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίηση της, προς το διοικητικό όργανο που την εξέδωσε, το οποίο υποχρεούται να απαντήσει αιτιολογημένα εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία της υποβολής της. Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας και ενόσω εκκρεμεί η ασκηθείσα προσφυγή αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης. Μετά την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής προσφυγής ή την απάντηση επί των προσφυγών που τυχόν υποβληθούν, οι πίνακες του προς τοποθέτηση, μετάθεση ή απόσπαση προσωπικού κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

3. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου δεν τυγχάνουν εφαρμογής για τους ανώτατους Αξιωματικούς, λόγω της κρισιμότητας των καθηκόντων που αντιστοιχούν στο βαθμό τους.

Τελικά όμως το πιο συχνό φαινόμενο είναι να μην λαμβάνετε ουσιαστική απάντηση στην ενδικοφανή προσφυγή εντός της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος, αυτή των 15 ημερών και να αποστέλλετε η συνήθης απάντηση ότι "το θέμα σας εξετάζεται" με αναστολή μετάθεσης έως να ληφθεί η απόφαση από το συμβούλιο.

Σε αρκετές περιπτώσεις έρχεται ξαφνικά μια αρνητική ως προς την προσφυγή απάντηση, ακόμη και μέσα στο χειμώνα ενώ έχουν ξεκινήσει τα σχολεία. Η Ψυχολογική πίεση της οικογένειας είναι τεράστια. Σίγουρα πρέπει να τηρήσει τους νόμους και τις διαταγές κάνοντας την οικογένεια «λάστιχο» καταρρακώνοντας την
ψυχολογία των παιδιών.

Αναλυτικά στο υπόμνημα που έχει κοινοποιήσει αναφέρει: 

Συμβούλια Μεταθέσεων και Ενδικοφανών Προσφυγών: Συστήστε συμβούλια μεταθέσεων και οργανώστε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα εξέτασης ενδικοφανών προσφυγών υπό το ΓΕΕΘΑ.

Αυτά τα όργανα θα εξετάζουν όλες τις ενδικοφανείς προσφυγές εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου, εξασφαλίζοντας διαφάνεια και δικαιοσύνη.

«Να νομοθετηθεί και υλοποιηθεί πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο συμβούλιο εκδίκασης ενδικοφανών προσφυγών ή διακλαδικής  ομάδας με την συμμετοχή συναδέλφων του νομικού τμήματος υπό το ΓΕΕΘΑ η οποία θα εξετάζει όλες τις ενδικοφανής προσφυγές. Η ομάδα αυτή θα είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο όλων των προσφυγών και σε πρώτο και δεύτερο βαθμό εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου.»  

Τώρα  επί της ουσίας η απάντηση που δίδεται επί της προσφυγής αποδεδειγμένα συντάσσεται από τους ίδιους τους συναδέλφους που έχουν επιφορτιστεί με τον προγραμματισμό των μεταθέσεων, έτσι οι απαντήσεις είναι κατά το πλείστον αρνητικές.

Παρατήρηση: Η παραπάνω πρόταση είχε κατατεθεί από τον ΣΑΣΜΥ και κατά την σύγκλιση των φορέων στην διαβούλευση του σχεδίου νόμου 5018/23.  

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά