Βράβευση του 424 ΓΣΝΕ ως Μονάδας «Φίλου του Περιβάλλοντος» για το έτος 2023




Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης παρέστη σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, στην Τελετή Βράβευσης του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως (ΓΣΝΕ), ως Μονάδας «Φίλου του Περιβάλλοντος» για το έτος 2023, όπου απένειμε τιμητική πλακέτα στον Διευθυντή του ΓΣΝΕ Ταξίαρχο (ΥΙ) Απόστολο Μιχαηλίδη, στην Αίθουσα Τιμών «Ιωάννης Καποδίστριας» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 

Ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι η ενεργός συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σημαίνει βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιριακών υποδομών, ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, εφαρμογή προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, προμήθεια μέσων, συστημάτων και υλικών που αφήνουν το μικρότερο δυνατό ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, επισήμανε ότι προωθούνται έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακών υποδομών ύψους 75 εκατ. ευρώ ενώ, μέσω του προγράμματος «Prodigee» ωριμάζουν μελετητικά μια σειρά έργων για την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονομία και άλλων δομών, τα οποία θα έχουν προτεραιότητα στη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στόχος είναι η δημιουργία της πρώτης πράσινης μονάδας, μιας μονάδας δηλαδή με σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

 

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ανδρέας Κορωνάκης.

 

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε:

 

«Με χαρά παρευρίσκομαι σήμερα σε αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, η οποία αναδεικνύει μια διαφορετική και ιδιαίτερα φωτεινή πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων – αυτή της φιλοπεριβαλλοντικής δράσης τους και της συμβολής τους στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη, ίσως, απειλή που γνωρίζει η ανθρωπότητα και το φυσικό οικοσύστημα, που δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε άτομα, κοινωνικές ομάδες, γεωγραφικές περιοχές, ή κράτη. Κανείς δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει.

 

Η ενεργός συμμετοχή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλώς μια ακόμη επιχειρησιακή απαίτηση. Ούτε πρέπει να θεωρείται ως μέρος μιας εθελοντικής συλλογικής προσπάθειας. Είναι πάνω απ’ όλα μια ηθική επιταγή που απορρέει πρωτίστως από την ιδιότητα μας ως άνθρωποι και από το γεγονός ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ζωτικό μέρος των κοινωνιών, που καλούνται ακόμη και με τη ζωή τους να προστατέψουν, όταν και εφόσον χρειαστεί. Η ενεργός συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στον περιορισμό των επιπτώσεων σημαίνει μια σειρά από πράγματα::

 

Τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιριακών υποδομών, την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, την εφαρμογή προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων καθώς και την προμήθεια μέσων συστημάτων και υλικών που αφήνουν το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

 

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ξεχωρίζω ιδιαίτερα τις προσπάθειες που έχουν καταβάλλει τα επιτελεία για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών μας υποδομών, η οποία αποτελεί και έναν από τους βασικούς λόγους που βραβεύουμε σήμερα το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως. Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε αυτή την προσπάθεια.

 

Ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθούμε έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακών υποδομών ύψους 75 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των κτιριακών υποδομών στο Στρατόπεδο Παπάγου. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος «Prodigee» που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ωριμάζουμε μελετητικά μια σειρά έργων για την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονομία και άλλων δομών, τα οποία θα έχουν προτεραιότητα στη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Φιλοδοξούμε τουλάχιστον ένα από αυτά τα έργα, να οδηγήσει στην πρώτη πράσινη μονάδα, μια μονάδα δηλαδή με μηδενικό σχεδόν ενεργειακό αποτύπωμα.

 

Κυρίως όμως, φιλοδοξούμε στην ενεργοποίηση ενός οδικού χάρτη που συντονίζει η Διεύθυνση Στρατιωτικής και Τεχνολογικής Υποστήριξης και θα θέτει με σαφήνεια τους άξονες πάνω στους οποίους είναι υποχρεωμένο το Υπουργείο και τα Γενικά Επιτελεία να κινηθούν έτσι ώστε, χωρίς καμία επίπτωση στην εκπλήρωση της βασικής αποστολής τους, να προσαρμόσουν τη δραστηριότητά τους στις συλλογικές προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή.

 

Κύριε Διευθυντά, επιτρέψτε μου να συγχαρώ στο πρόσωπό σας τη Διοίκηση και όλο το προσωπικό του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως για τις προσπάθειες που καταβάλλετε. Θεωρείστε δεδομένη την αμέριστη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας σε κάθε βήμα που διανύετε προς αυτή την κατεύθυνση.»

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά