Eγκαίνια του νέου Διοικητηρίου του 548 Α/Μ ΤΠ στο Ρέθυμνο

 

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, παρευρέθηκε σήμερα, Δευτέρα 03 Ιουνίου 2024, στην τελετή εγκαινίων του νέου Διοικητηρίου του 548 Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού (Α/Μ ΤΠ), που πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΖ) ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ», στο Ρέθυμνο.

 

Τον Υφυπουργό υποδέχτηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Διοικητής ΣΕΑΠ Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σπανουδάκης και ο Διοικητής 5ης Α/Μ ΤΑΞ Ταξίαρχος Νικόλαος Κωστάκης, ενώ στην τελετή παρέστησαν επίσης, οι Βουλευτές, Επικράτειας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης και Ρεθύμνου Εμμανουήλ Χνάρης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Μιχάλης Βάμβουκας, οι Δήμαρχοι Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, Μυλοποτάμου κ. Γεώργιος Κλάδος, και Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, εν ενεργεία και απόστρατοι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί, καθώς και Εθνοφύλακες.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, πραγματοποιήθηκε αγιασμός χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγένιου Β΄ και του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Προδρόμου.

 

Η επίβλεψη του έργου πραγματοποιήθηκε από την 736 Διεύθυνση Στρατιωτικών Έργων (736 ΔΣΕ). Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο διοίκησης, επιπέδου Μονάδας, που συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας με την χρήση σύγχρονου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (αντλίες θερμότητας, τεχνητός φωτισμός τεχνολογίας LED), ενώ είναι προσαρμοσμένο και για την πρόσβαση ατόμων ΑμΕΑ .

 

Ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε πως το έργο αυτό είναι μέρος μια ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση των υποδομών και των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογραμμίζοντας ότι πλέον το 547 Α/Μ ΤΠ θα έχει αποκλειστικά επιχειρησιακό προσανατολισμό, το δε 548 Α/Μ ΤΠ θα έχει κατ’ εξοχήν ρόλο εκπαίδευσης, ως η μοναδική Μονάδα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων Οπλιτών στην Κρήτη.

 

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

«Έχω τη μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Ρέθυμνο, για τα εγκαίνια του νέου Διοικητηρίου του 548 Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού. Το έργο που σήμερα εγκαινιάζουμε, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην πορεία της βελτίωσης και του εκσυγχρονισμού των υποδομών των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Αποτελεί ένα ακόμα δείγμα του σχεδιασμού της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας και της υλοποίησης των δεσμεύσεων, με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων.

 

Τα σημερινά εγκαίνια έχουν έναν διττό ρόλο. Το νέο Διοικητήριο είναι ένας χώρος που θα φιλοξενήσει τις επιτελικές λειτουργίες της Μονάδας και θα παράσχει τις κατάλληλες συνθήκες για την εκτέλεση της αποστολής της ως Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ). Από την άλλη πλευρά, σηματοδοτείται ο διαχωρισμός των ρόλων και του επιχειρησιακού χαρακτήρα των δύο Μονάδων που συστεγάζονται στο στρατόπεδο «Λοχαγού Εμμανουήλ Θεοδωράκη».

 

Πλέον, με τον διαχωρισμό, το 547 Α/Μ ΤΠ θα έχει αποκλειστικά επιχειρησιακό προσανατολισμό, το δε 548 Α/Μ ΤΠ θα έχει κατ’ εξοχήν ρόλο εκπαίδευσης. Και αυτή η διάκριση των αποστολών είναι πολύ βασική για τους σύγχρονους στρατούς και ενισχύει τις δυνατότητές τους. Πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε ότι το 548 αποτελεί τη μοναδική Μονάδα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων Οπλιτών, που υπάρχει στην Κρήτη. Και αυτό είναι πολύ βασικό για διάφορους λόγους. Καταρχάς, οι οικογένειες των νεοσυλλέκτων αποφεύγουν μια σημαντική δαπάνη που θα επωμίζονταν, αν τα παιδιά τους εκπαιδεύονταν σε κάποιο Κέντρο του ηπειρωτικού χώρου. Και κατά δεύτερον, η ανάδειξη του 548 σε Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων αναβαθμίζει το νησί μας, σε επίπεδο στρατιωτικών δυνατοτήτων. Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια και τη σκληρή δουλειά που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου μέσα σε μόλις 10 μήνες.

 

Θα ήθελα, λοιπόν, να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες σε όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην κατασκευή και την ολοκλήρωσή του. Η συμβολή τους ήταν καθοριστική και η προσφορά τους ανεκτίμητη. Το έργο αυτό είναι μέρος μια ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση των υποδομών και των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν στους ανθρώπους μας και στις υποδομές που τους υποστηρίζουν. Η σημερινή τελετή είναι απόδειξη αυτής της δέσμευσης και της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση και πρόοδο. Προχωράμε μπροστά με αποφασιστικότητα και σύνεση, διασφαλίζοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας παραμένουν ισχυρές, ευέλικτες και έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση.

 

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να γίνει μία αναφορά στους νεοσύλλεκτους που από δω και στο εξής θα κατατάσσονται και θα εκπαιδεύονται σε αυτό το Κέντρο. Με την βασική εκπαίδευση και τις εμπειρίες που θα αποκτήσουν εδώ, θα είναι έτοιμοι να στελεχώσουν τις Μονάδες μας και, εν συνεχεία, να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση με θάρρος και αποφασιστικότητα. Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλο το προσωπικό, γιατί επιτελεί το καθήκον του με υψηλό επαγγελματισμό και ισχυρό αίσθημα ευθύνης, αποδεικνύοντας στην πράξη, ότι αποτελεί το σπουδαιότερο οπλικό μας σύστημα και τον αδιαφιλονίκητο πολλαπλασιαστή ισχύος μας. Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ, σε αυτή τη σεμνή τελετή, και σας εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο που επιτελείτε.»
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά