Επιδότηση ενοικίου στις οικογένειες που θα μετεγκατασταθούν από τα ΣΟΑ της Αγίας Φωτεινής





Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του χθες, Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV 100 και στη δημοσιογράφο Βίκυ Δήμου, ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

Για τα αιτήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης που αφορούν την ανανέωση της παραχώρησης χρήσης της έκτασης του Πάρκου Ανθοκομικής και την αποδέσμευση του Στρατοπέδου «ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΟΑ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ» για την ανάπλαση της ΔΕΘ

 

Πραγματοποιήσαμε μια εξαιρετικά παραγωγική συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Αγγελούδη, κατά την οποία συζητήσαμε εκτενώς και τα δύο θέματα. Όσον αφορά στην ανανέωση της παραχώρησης χρήσης της έκτασης του Πάρκου Ανθοκομικής που βρίσκεται στο Πεδίο του Άρεως, είμαστε επί της αρχής θετικοί όσον αφορά την επέκταση του χρησιδανείου προς το Δήμο Θεσσαλονίκης. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και τις λεπτομέρειες όσον αφορά τη συγκεκριμένη συνεργασία. 

 

Η αποδέσμευση του Στρατοπέδου «ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΟΑ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ» για την ανάπλαση της ΔΕΘ, αποτελεί απόφαση του Πρωθυπουργού, αλλά βεβαίως υπό τις οδηγίες και του Υπουργού κ. Δένδια. Έχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να δοθεί στις οικογένειες που αυτή τη στιγμή διαμένουν στα Σ.Ο.Α. Αγίας Φωτεινής, μια διέξοδος για τη μετεγκατάστασή τους σε κάποιον άλλο χώρο μέσω της επιδότησης ενοικίου, μέχρι να κατασκευαστούν τα νέα Σ.Ο.Α. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει ένα κονδύλι ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών για την κατασκευή νέων Σ.Ο.Α. σε άλλο χώρο εντός του ευρύτερου αστικού ιστού, ενώ διεκδικούμε ένα κονδύλι ύψους περίπου 500.000 ευρώ για την επιδότηση ενοικίου μέχρι την κατασκευή των νέων Σ.Ο.Α. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών και θα τολμήσω να πω ότι εντός του 2024 θα δρομολογηθούν οι οριστικές εξελίξεις, ώστε να ξεκινήσει η ανάπλαση στο συγκεκριμένο χώρο.

 

Για την παραχώρηση του πρώην Στρατοπέδου «Καρατάσιου Α’» με σκοπό την κατασκευή του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

 

Πρόθεσή μας, ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω των φορέων που εποπτεύουμε, είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο προς όφελος των στελεχών, αλλά βεβαίως και προς όφελος της κοινωνίας. Πριν από λίγο καιρό υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας, με την οποία παραχωρούμε το πρώην Στρατόπεδο «Καρατάσιου Α’» με σκοπό την κατασκευή του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που θα καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της Βορείου Ελλάδος και θα τολμούσα να πω και της Βαλκανικής. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, αφενός αποδίδουμε 150 στρέμματα στο Υπουργείο Υγείας, αφετέρου υπάρχουν και τα αντίστοιχα οφέλη για το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, καθώς όλα τα έσοδα από τη μίσθωση του Νοσοκομείου, από την εκμετάλλευση των κυλικείων και των εστιατορίων θα πηγαίνουν προς όφελος του ΤΕΘΑ. Το Νοσοκομείο αυτό θεωρώ πως είναι όνειρο όλων των Θεσσαλονικέων, αλλά και εν γένει των Βορειοελλαδιτών. Θα αποτελεί ένα Νοσοκομείο κόσμημα για τα Βαλκάνια, αλλά κυρίως καθιστά και τη Θεσσαλονίκη επίκεντρο εξελίξεων όσον αφορά τον υγειονομικό χάρτη.
 

Για το οικιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

 

Το πιο σημαντικό «οπλικό σύστημα» της πατρίδας μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό, οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων. Θεωρούμε πως με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μπορούμε να διασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορούν απερίσπαστοι να επιτελούν καθημερινά το έργο της προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούμε στην υλοποίηση ενός γιγαντιαίου οικιστικού προγράμματος με την κατασκευή 700 κατοικιών, σε πρώτη φάση, στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αξιοποιώντας παλιές εγκαταστάσεις του Υπουργείου για την κατασκευή στρατιωτικών οικημάτων, όπου θα διαμένουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι οικογένειές τους. Το 15% αυτών των κατοικιών θα αποδίδεται για κοινωνικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα στους γιατρούς και τους δασκάλους, οι οποίοι διορίζονται σε αυτές τις ακριτικές περιοχές. Σε δεύτερη φάση θα επεκτείνουμε αυτό το πρόγραμμα με περίπου 800 νέες κατοικίες σε Θεσσαλονίκη, Αττική και Κρήτη, επιτυγχάνοντας την έμμεση ενίσχυση του εισοδήματος του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη μείωση των δαπανών ενοικίασης.

 

Για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία

 

Βούληση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι μια ριζική αναδιοργάνωση του θεσμού της στρατιωτικής θητείας. Υπό την κατεύθυνση και το συντονισμό του Υπουργού κ. Δένδια επεξεργαζόμαστε μια ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση και σε λίγους μήνες θα είμαστε σε θέση να την παρουσιάσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σκοπός είναι μια πιο στοχευμένη στρατιωτική εκπαίδευση και ταυτόχρονα, η δυνατότητα απόκτησης δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια της θητείας, οι οποίες θα αξιοποιούνται στη μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία. Μια θητεία παραγωγική, στο πλαίσιο της οποίας οι νέοι μας, εκτός από πραγματικοί μαχητές στρατιώτες, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα έγκυρο πιστοποιητικό εκπαίδευσης, το οποίο θα έχει αξία, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, σε ένα πρακτικό αντικείμενο που θα επιλέξουν να καταρτιστούν.

 

Για την ίδρυση Τμήματος Πληροφορικής στη ΣΣΑΣ

 

H ίδρυση του Τμήματος Πληροφορικής στη ΣΣΑΣ αποτέλεσε ύψιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η συγκρότηση του Κοινού Σώματος Πληροφορικής καθώς και η σύσταση της «Μονάδας 1864», θα συμβάλλουν καθοριστικά στη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων ενόψει των σύγχρονων προκλήσεων κυβερνοασφάλειας. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχουμε την εφαρμογή ενιαίας στρατηγικής Πληροφορικής, από τη μηχανογράφηση μέχρι την κυβερνοάμυνα και την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στο πεδίο της μάχης. Στόχος είναι το Σεπτέμβριο του 2025 να ξεκινήσει τη λειτουργία του το τμήμα, ενώ με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζεται έτι περαιτέρω η ιστορική Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων.
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά