Συνάντηση ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με τον ΥΠΑΜ Εσθονίας κ. Χάννο Πέβκουρ

 




Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε σήμερα Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022, συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Εσθονίας κ. Χάννο Πέβκουρ (Hanno Pevkur), ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης, εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα Αρχηγό.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπεγράμμισε ότι, τόσο κατά την επίσκεψη του Εσθονού ομολόγου του στην Ελλάδα, όπως και στην, προηγηθείσα, τον παρελθόντα Νοέμβριο, επίσημη επίσκεψή του στην Εσθονία, επιβεβαιώθηκε η ισχυρή φιλία των δύο χωρών και η στενή αμυντική τους συνεργασία, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, επιθυμία είναι να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία Ελλάδας - Εσθονίας και, σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε η συμμετοχή ελληνικού και εσθονικού στρατιωτικού προσωπικού σε, αμοιβαία επωφελή, εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες που διοργανώνονται στις δύο χώρες.

Συζητήθηκε, επίσης, η κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή της Βαλτικής.

Ο Υπουργός τόνισε ότι το κλίμα έντασης που καλλιεργεί η Τουρκία υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την απρόκλητη ρωσική εισβολή, εκφράστηκε η αλληλεγγύη και η βούληση για συνδρομή και υποστήριξη προς  την Ουκρανία, με κάθε δυνατό τρόπο.

Επίσης, ο Υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και η επίσκεψη του Εσθονού ομολόγου παρέσχε τη δυνατότητα για πληρέστερη κατανόηση των απειλών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και την ενίσχυση της συνεργασίας τους για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Κατά τις κοινές δηλώσεις τους προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, οι δύο Υπουργοί τόνισαν τα ακόλουθα:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Αγαπητέ Υπουργέ, αγαπητέ Χάννο,

Είναι μεγάλη χαρά μου να σας καλωσορίζω σήμερα στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα, όπως και η δική μου στην Εσθονία, δημιούργησε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την ισχυρή φιλία των χωρών μας, καθώς και τη στενή στρατιωτική συνεργασία μας, τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και αρχές και ένα κοινό όραμα για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη και εκτός αυτής. Σήμερα είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Η κοινή μας επιθυμία είναι να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε την συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Εσθονίας και, σε αυτό το πλαίσιο, συζητήσαμε για τη συμμετοχή Ελλήνων και Εσθονών στρατιωτικών σε αμοιβαίως επωφελή προγράμματα και δραστηριότητες που διοργανώνονται στις χώρες μας και στις στρατιωτικές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις μας.

Με τον Υπουργό κ. Πέβκουρ συζητήσαμε την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της Βαλτικής. Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι το κλίμα έντασης που δυστυχώς δημιουργεί η Τουρκία υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Συζητήσαμε επίσης τις εξελίξεις στην Ουκρανία, κατόπιν της ρωσικής εισβολής και επαναλάβαμε τη βούλησή μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο.

Η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε πρωτοβουλίες οι οποίες προωθούν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή μας.

Πρέπει να δημιουργήσουμε ισχυρές συμμαχίες με φίλιες χώρες, βασισμένες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Χαίρομαι που οι συζητήσεις μας με τον Υπουργό κ. Πεβκούρ ήταν πολύ χρήσιμες για να κατανοήσουμε καλύτερα τις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας και να συζητήσουμε πώς, μέσω κοινών προσπαθειών, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Χάννο,

θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επίσκεψή σας και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στα νέα απαιτητικά καθήκοντά σας».

 

ΧΑΝΝΟ ΠΕΒΚΟΥΡ: «Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Πρώτα απ’ όλα χαίρομαι που λέω ότι είναι προνόμιο και τιμή που ξαναβρίσκομαι στην Αθήνα. Είναι όμορφη χώρα και η φιλοξενία είναι πάντα θερμή. Ανεξαρτήτως αν έρχομαι ανεπίσημα ως τουρίστας ή επίσημα, η φιλοξενία πάντα ξεπερνούσε κάθε προσδοκία.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι στις 6 Μαΐου η Εσθονία και η Ελλάδα συμπλήρωσαν εκατό έτη διπλωματικών σχέσεων. Είναι σημαντική ημερομηνία και ορόσημο από το οποίο θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας στον αμυντικό τομέα. Έτσι για να το κατανοήσετε γεωγραφικά είμαστε κράτη «πρώτης γραμμής» σε διαφορετικές πλευρές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.. Αυτό μας φέρνει και πιο κοντά και βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τις ανησυχίες του άλλου για την Ασφάλεια.

Η Εσθονία ασφαλώς δίνει μεγάλη σημασία στην Ασφάλεια της Μεσογείου και δεσμευόμαστε να διαφυλάττουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στη Συμμαχία. Η αλληλεγγύη και η ενότητα μεταξύ Συμμάχων είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και οι προσπάθειές μας στο Νότο, την Ανατολή και το Βορρά υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον σε θέματα Ασφάλειας της Συμμαχίας. Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της Εσθονίας στον χάρτη δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη ρωσική επιθετικότητα που ασκείται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία καταστρέφει τους κανόνες και θεωρεί εαυτόν παγκόσμια υπερδύναμη και ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει ότι η Ρωσία δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία. Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν αυτήν την στιγμή στην Ουκρανία, παραμένουν εκεί και θα συνεχίσουν να απειλούν την Ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Ειλικρινά πιστεύω ότι η Ουκρανία χρειάζεται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας και χαίρομαι πολύ που η Ελλάδα καταβάλει σημαντική προσπάθεια να βοηθήσει την Ουκρανία.

Η αρωγή της Εσθονία μέχρι σήμερα ανέρχεται περίπου στα 245 εκατομμύρια ευρώ που είναι σχεδόν το 13% (ή 30%) του Αμυντικού Προϋπολογισμού μας αλλά σκεφτόμαστε να την αυξήσουμε στις επόμενες εβδομάδες. Χαίρομαι πολύ για την απόφαση να δοθεί το καθεστώς υποψηφιότητας προς ένταξη στην Ε.Ε. για την Ουκρανία. Κι όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, είναι σημαντικό όλες οι αποφάσεις που λήφθηκαν στην σύνοδο της Μαδρίτης ήδη βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης.

Κι αυτό είναι κάτι που δείχνει πολύ καλή συνεργασία και πρέπει να έχουμε πολύ καλή συνεργασία για αυτές τις αποφάσεις και την υλοποίησή τους. Έτσι όταν πρόκειται για διεθνή συνεργασία, αυτή είναι πολύ σημαντική για εμάς, παρότι δεν συμμετέχουμε αυτή τη στιγμή σε διεθνείς αποστολές. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, στη συνεργασία στη δύναμη “Takuba” στο Μάλι ήταν πολύ σημαντική και επιτυχής συνεργασία για εμάς. Διεθνώς προσδοκούμε να έχουμε περισσότερες συνεργασίες αυτού του είδους.

Για να συνοψίσω λοιπόν, η Εσθονία και η Ελλάδα και όχι μόνο εμείς αλλά όλοι στη συμμαχία μας, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσουμε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ προστατευμένη και, από την πλευρά μου, δεν βλέπω κάποιο άλλο ενδεχόμενο εκτός από το να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία όσο το δυνατό περισσότερο. Αυτά λοιπόν εν ολίγοις είναι τα σχόλιά μου για σήμερα κι εκτιμώ πολύ αυτήν τη φιλοξενία, το επαναλαμβάνω. Ανυπομονώ για τα επόμενα προγράμματα συνεργασίας που σκοπεύουμε να έχουμε.

Σας ευχαριστώ».

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά