Συμμετοχή ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στην Πράγα

 Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην Άτυπη Σύνοδο των ομολόγων του στην Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, στις 29 και 30 Αυγούστου 2022.

Κατά τη συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του αναφορικά για τις σοβαρές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ επεσήμανε την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών για τον τερματισμό του.

Υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας και τη διασφάλιση της ενότητας απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα, με βάση τη Στρατηγική Πυξίδα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπεγράμμισε την σημασία της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, και τη συμβολή, στο πλαίσιο αυτό, μελλοντικών προγραμμάτων, όπως οι κοινές προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού, βάσει της Πρότασης Κανονισμού της Ε.Ε. για τις Κοινές Προμήθειες και απαλλαγής τους από ΦΠΑ.

Επιπλέον ανεφέρθη στη σκοπιμότητα εξαιρέσεως των κοινών προμηθειών αμυντικού εξοπλισμού από τα υφιστάμενα κριτήρια του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, πραγματοποιήθηκε γεύμα Εργασίας των Υπουργών Άμυνας, με συμμετοχή του ΥΠΑΜ Ουκρανίας κ. Ολέκσι Ρέζνικοφ (Oleksii Reznikov) μέσω τηλεδιασκέψεως (VTC).

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τη συμπαράσταση της χώρας μας απέναντι στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, καθώς και την πάγια θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Επίσης, επεσήμανε την ελληνική συνεισφορά σε αμυντικό υλικό, ιατρικές προμήθειες και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και της σημασίας  πλήρους εφαρμογής των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Ανέφερε επίσης ότι κατά τη συζήτηση για πρόταση Αποστολής Ε.Ε. Στρατιωτικής Συνδρομής στην Ουκρανία, για στρατιωτική εκπαίδευση, πρέπει να ληφθεί υπόψη σύνολο πτυχών και παραγόντων που αφορούν στην ανάπτυξή της.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συναντήσεις με την Υφυπουργό Αμυνας (Parliamentary State Secretary) του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας κ. Σιέμτγιε Μέλλερ (Siemtje Möller) και  τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας κ. Σεμπαστιάν Λεκορνύ (Sébastian Lecornu), κατά τις οποίες  συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας και αμοιβαίου ενδιαφέροντος.


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά