Ομιλία ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου στη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ‏

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που κατετέθη η πρόταση δυσπιστίας, αναρωτήθηκα και φαντάζομαι μαζί με εμένα εκατομμύρια Ελλήνων, προς τί αυτό και μάλιστα αυτή τη στιγμή. Τη στιγμή μάλιστα που η πατρίδα μας και το σύνολο του ελληνικού λαού αγωνίζεται για να αφήσουμε μια και καλή πίσω μας την κρίση και την εποχή των μνημονίων.

Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται συνεχώς και επίμονα για την εξασφάλιση καλύτερων όρων στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους δανειστές μας.

Τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων κυβερνήσεων, των διεθνών οργανισμών και των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης σημειώνουν τα τεράστια βήματα προόδου που έχει κάνει η πατρίδα μας και μάλιστα προβλέπουν ότι το 2014 η Ελλάδα θα επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Τη στιγμή που επιτύχαμε να ξεπεράσουμε την κακή συγκυρία της οικονομικής κρίσης και να ξαναφέρουμε την Ελλάδα στο διεθνές προσκήνιο, ως μία χώρα αξιόπιστη, σοβαρή με διεθνή ρόλο, κύρος και λόγο.

Αυτή λοιπόν τη στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να προχωρήσει σε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Η πρόταση δυσπιστίας αποτελεί δικαίωμα που απορρέει από το θεσμικό ρόλο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Κανένας δεν το αμφισβητεί αυτό.

Αυτό που αμφισβητούμε ωστόσο, είναι η σκοπιμότητα.

Οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν μετά από πεντάμηνη κατάληψη του κτηρίου της Δημόσιας Τηλεόρασης, ότι η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί, γιατί πολύ απλά έκανε τη δουλειά της, έπραξε το καθήκον της.

Υπενθυμίζω στους συναδέλφους που μέμφονται τη δημοκρατική σύνεση και  ψυχραιμία, με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε αυτούς τους μήνες την κατάληψη ενός κτηρίου ιδιοκτησίας του ελληνικού λαού, πως η ευαισθησία δεν είναι προνόμιο της Αντιπολίτευσης.

Με όλο το σεβασμό στην αντίθετη άποψη, για την οποία μάλιστα είναι γνωστές οι θέσεις μου  -αφού παραμένω αμετακίνητος στην άποψη ότι η Δημοκρατία είναι η πολιτική τέχνη της σύνθεσης- ειλικρινά εκτιμώ ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι λάθος κίνηση. Και θα το δείτε αυτό, σύντομα μάλιστα.

Διότι πέραν του εσφαλμένου μηνύματος που στέλνει στην κοινωνία, προκαλεί πολλαπλές αναγνώσεις, ερμηνείες και ερωτηματικά για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σας καλώ με ειλικρινή διάθεση να επανεξετάσετε τις επιλογές σας, ώστε από κοινού να διασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα και την ομαλότητα, που τόσο ανάγκη έχει αυτούς τους δύσκολους καιρούς ο τόπος μας.

Και υπό αυτή την έννοια, οι πολιτικοί έχουμε μεγάλο μέρισμα ευθύνης, για το αυξανόμενο κύμα δυσπιστίας των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος, από το οποίο δεν εξαιρείται βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πότε θα γίνει επιτέλους κατανοητό, ότι η στιγμή αυτή δεν προσφέρεται για μικροκομματικές σκοπιμότητες;

Πότε θα γίνει επιτέλους κατανοητό ότι ο αγώνας που δίνει η κυβέρνηση είναι εθνικός και ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, η εθνική συσπείρωση είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης;

Δεν είναι η στιγμή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να κατανοήσουμε επιτέλους, ότι η χώρα δεν θα γυρίσει ποτέ, στις πρακτικές του παρελθόντος;

Ότι δεν πρέπει να είμαστε δέσμιοι του συντεχνιακού κράτους και προσηλωμένοι σε ιδεοληψίες και κατάλοιπα εποχών που κατέστρεψαν την Ελλάδα;

Αληθινά, πιστεύει κάποιος σ’ αυτήν την αίθουσα ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα ξαναπιστέψουν ότι «υπάρχουν λεφτά»;

Μην επενδύουμε, κυρίες κύριοι συνάδελφοι, στο διχασμό των Ελλήνων.

Ο τόπος χρειάζεται αισιοδοξία, πίστη και σκληρή δουλειά.

Αυτό είναι ακριβώς το έργο που έχει πάρει πάνω του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

«Μικρού δι’ αγώνος ου μέγα έρχεται κλέος».

Από ασήμαντο αγώνα, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προκύπτει ποτέ μεγάλη δόξα.

Δώστε σημασία στα λόγια του Σοφοκλή και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Ο στερεότυπος και ξεπερασμένος  αντιπολιτευτικός λόγος, που ενίοτε συνοδεύεται από υπερβολές που δηλητηριάζουν τον δημόσιο διάλογο, δεν συνάδει με τον δημοκρατικό και πολιτικό πολιτισμό για τον οποίο -θεωρητικά τουλάχιστον- πασχίζει και η Αριστερά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση έδωσε το χρόνο.

Τον απαραίτητο χρόνο ώστε οι συνδικαλιστές της δημόσιας τηλεόρασης να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Αναζήτησε ένα πλαίσιο διαλόγου, προκειμένου να προσαρμόσουν στην πραγματικότητα το περιεχόμενο του αγώνα τους.

Η εμμονή σε ένα μοντέλο λειτουργίας, που εκ των πραγμάτων αποτελεί παρελθόν, είναι ατελέσφορη.

Και αυτό που ο πολιτικός κόσμος οφείλει αυτή την ώρα να κάνει, είναι να συμβάλλει ώστε η Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιοφωνία να αποκτήσουν ισχυρή θεσμική ανεξαρτησία από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Αυτό δεν ήταν το ζητούμενο όλα αυτά τα χρόνια; Θυμάμαι όταν ήμασταν και εμείς στην αντιπολίτευση, καταγγείλαμε την τότε κυβέρνηση, ότι μονοπωλούσε την ενημέρωση μέσω της Δημόσιας Τηλεόρασης. Και αργότερα το ίδιο από τους άλλους και πιο πριν τα ίδια. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι σε αυτό πρέπει να κατευθύνεται η πολιτική μας για την Δημόσια Τηλεόραση. Και αυτό πρέπει να είναι το μέλημά μας σήμερα.

Πώς θα διασφαλίσουμε την ανεξάρτητη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης και όχι πώς με αντιπαραθέσεις θα κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα.

Ειδικότερα, ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας, όπου ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης είναι καθοριστικός για την επιτυχή διοργάνωση που προϋποθέτει την αντικειμενική, τεκμηριωμένη και έγκυρη ενημέρωση των ευρωπαίων πολιτών, αλλά και μέσω αυτού του κεντρικού άξονα ενημέρωσης, που είναι η Δημόσια Τηλεόραση, των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Ευρώπης και του κόσμου.

 Συνεπώς, όλο αυτό που γίνεται σήμερα πρέπει να έχει ένα και μόνο σκοπό:
           
Πώς θα αναβαθμίσουμε ποιοτικά τη Δημοκρατία μας, μέσα από την ποιοτική αναβάθμιση της ενημέρωσης των πολιτών, την οποία εμείς πιστεύουμε ότι υπηρετεί η πολιτική μας για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και της λειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης.     

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επειδή είναι σαφές, ότι ο στόχος της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ως στόχο περισσότερο να διασπάσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα είναι συμπαγής και ενωμένη.

Αποφασισμένη να δώσει τη μάχη για μια καλύτερη Ελλάδα. 

Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα δεν διασπάται.

Παραμένει προσηλωμένη, με το βλέμμα στο μέλλον.

Προσηλωμένη στο πεπρωμένο του τόπου  μας. 

Προσηλωμένη στον αγώνα για την αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών και των θυσιών που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια ο ελληνικός λαός.

Προσηλωμένη στο στόχο, για τον οποίον όλοι καλούμεθα να συνεργασθούμε, για την ανασυγκρότηση του θεσμικού μας συστήματος και για την οικοδόμηση ενός νέου, σύγχρονου, λειτουργικού και αποτελεσματικού κράτους.
           
Προσηλωμένη στις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης των δημοσίων πραγμάτων.

Σας καλώ με υψηλό αίσθημα ευθύνης, και με οδηγό το μέτρο, τη σοβαρότητα και την εθνική ευθύνη που οι καιροί απαιτούν, να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινό για όλους μας μέλλον.

Σας ευχαριστώ.



Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά