Τίτλοι τέλους για το Β΄ Σώμα Στρατού μετά από 100 χρόνια λειτουργίας

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, παρουσία ανώτατου στρατιωτικού κλιμακίου, θα γίνει η διάλυση του ένδοξου και ιστορικού Δευτέρου Σώματος Στρατού, στο Στρατηγείο του, στο στρατόπεδο

"Καπετάν Αμύντας" στη Βέροια. Έτσι μετά από 51 χρόνια παρουσίας στη Βέροια και 101 ένδοξης πορείας στα πεδία των μαχών, για την προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων, το Β΄ΣΣ που φέρει το όνομα του Βασιλέως Φιλίππου του Δευτέρου, διαλύεται.
Θετική εξέλιξη όμως ότι η ελληνική σημαία θα κυματίζει στο Στρατηγείο, αφού θα εγκατασταθεί εκεί η Πρώτη Μεραρχία Πεζικού, ο ρόλος της οποίας ενισχύεται, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δεν είναι μέγιστη απώλεια για την πόλη μας, την Ημαθία και τη Μακεδονία, η διάλυση ενός Σώματος, που πάντοτε υπηρέτησε την πατρίδα, ενώ μετά το 1996 με τη δύναμη ταχείας επέμβασης του, υπήρξε αποτρεπτικός παράγοντας κάθε εξωτερικής επιβουλής. Στην τελετή διαλυσής του δεν θα παραστεί η Δήμαρχος κα Ουσουλτζόγλου αρνούμενη να παραστεί σ' αυτην την "εξόδιο ακολουθία". 
-Η επιστολή της Δημάρχου Βέροιας
"Αρνούμαι να παραστώ στην εξόδιο ακολουθία του ΒΣΣ
Δεν γνωρίζω τοτυπικόντου Στρατού και του Υπουργείου Άμυνας. Ζητώ συγνώμη από το Στρατηγό Ζαχαρία Βερίγοτον οποίο ιδιαίτερα εκτιμώ-, που δεν μπορώ να ανταποκριθώ στην πρόσκληση που τυπικά μου απέστειλε.
Η πρόσκληση αφορά στην παρουσία της Δημάρχου Βέροιας στην «τελετή διάλυσης του ΒΣΣ την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013».
Καταγγέλλω τη διάλυση του ΒΣΣ με όση δύναμη έχει η φωνή μου. Καταγγέλλω την οριζόντια διάλυση σχηματισμών και δομών, που δεν οδηγεί πουθενά.
Θεωρώ ότι και οι υπόλοιπες Αρχές του τόπου, δεν πρέπει συμμετέχοντας στην «εξόδιο ακολουθία του ΒΣΣ» να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους την απόφαση του Υπουργείου Άμυνας. 
-Η Ιστορία, η προσφορά και η δράση του
Το Β’ Σώμα Στρατού συγκροτήθηκε στην Αθήνα στις 17 Αυγούστου 1913 και το Δεκέμβριο του ιδίου έτους, εγκαταστάθηκε στην Πάτρα. Έλαβε μέρος στον Α’ ΠΠ και η συμμετοχή του στο «Μακεδονικό Μέτωπο», με τις συμμαχικές δυνάμεις της ΑΝΤΑΝΤ, ήταν καθοριστική και συνέβαλε αποφασιστικά στη συμμαχική νίκη, αφού απετέλεσε την «αιχμή του δόρατος» στις πολεμικές επιχειρήσεις. Ακολούθως, έλαβε μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία και ανασυγκροτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1922 στην Ανατολική Μακεδονία και εντάχτηκε στη Στρατιά Έβρου.
Στον Ελληνοιταλικό πόλεμο το Σώμα αντιμετώπισε την Ιταλική επίθεση και δέχθηκε τον κύριο όγκο των Ιταλικών δυνάμεων στην περιοχή της ευθύνης του…..και κοντά τρεις μήνες μετά οι ένοπλες δυνάμεις της Πατρίδας μας είχαν καταλάβει ολόκληρο σχεδόν το χώρο της Βορείου Ηπείρου, με το Β’ ΣΣ να δίνει σημαντικούς και νικηφόρους αγώνες φθάνοντας στις αρχές Μαρτίου 1941, μέχρι το Πόγραδετς και τη Χειμάρα στην Αδριατική. Διαλύθηκε με την ανακωχή του 1941, ανασυγκροτήθηκε το 1946 κι εγκαταστάθηκε στη Λάρισα, συμμετείχε στο συμμοριτοπόλεμο…..και με τη λήξη του εγκαταστάθηκε στην Κοζάνη.
Το Εκστρατευτικό Σώμα της Ελλάδας (ΕΚΣΕ) στην Κορέα αποτελούνταν κυρίως από μονάδες του Β’ Σώματος κι από τις 30 Δεκεμβρίου του 1950 μέχρι τις 27 Ιουλίου του 1953, το ΕΚΣΕ έλαβε μέρος σε πολλές μάχες, στις οποίες διακρίθηκε ιδιαίτερα και κέρδισε πολλές τιμητικές διακρίσεις.
Το Β’ ΣΣ παρέμεινε στην Κοζάνη μέχρι τον Ιούλιο του 1962, οπότε μετεγκαταστάθηκε στη Βέροια, στο στρατόπεδο «Μακεδονομάχου ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΜΥΝΤΑ».
Από τις 1 Ιανουαρίου 1998, που το Β’ ΣΣ αναδιοργανώθηκε εκ βάθρων δεν έχει περιοχή ευθύνης και αποτέλεσε τη δύναμη άμεσης αντίδρασης του Ελληνικού στρατού και τη στρατηγική εφεδρεία του ΓΕΕΘΑ. Από τις 1 Ιουλίου 2002, το Β’ ΣΣ λειτούργησε ως διακλαδικό Στρατηγείο και το Δεκέμβριο του ιδίου χρόνου μετονομάσθηκε σε Στρατηγείο Δυνάμεων Αντίδρασης, Ενίσχυσης, Εφεδρείας ΣΔΑΕΕ (Β' ΣΣ). Από τις 19 Ιουλίου 2005, το διακλαδικό Στρατηγείο καταργήθηκε και μετονομάστηκε και πάλι σε Β’ ΣΣ και από 26 Σεπτεμβρίου 2005 έως σήμερα, λειτουργεί ως μείζον επιχειρησιακός σχηματισμός υπό την επιχειρησιακή διοίκηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και υπό την διοικητική διοίκηση του ΓΕΣ.
Στο έμβλημα του Β’ ΣΣ παριστάνεται η ασπίδα του πολεμιστή της αρχαίας Σπάρτης με δύο διασταυρούμενα δόρατα -τις γνωστές μακεδονικές σάρισες- και στην κορυφή του αναγράφεται η γνωστή σε όλους μας προτροπή της Σπαρτιάτισσας μάνας, «Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ», που μεταφράζεται, «ή να φέρεις την ασπίδα πίσω σαν νικητής ή να σε φέρουν πάνω της πεθαμένο».
Η αναστολή της λειτουργίας του Β’ΣΣ πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποιήσεως της Νέας Δομής Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού και θα είναι το δεύτερο στη σειρά Σώμα Στρατού, από τα τέσσερα υπάρχοντα συνολικά, που θα παύσει να υφίσταται με τη σημερινή μορφή, καθώς έχει ήδη προηγηθεί το Α’ΣΣ στην Κοζάνη, που έχει ήδη μεταπέσει σε σχηματισμό επιπέδου «Μεραρχίας» έχοντας ήδη διοικητή υποστράτηγο αντί του Αντιστράτηγου

www.imerisia-ver.gr
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά