Η μεγάλη κοροϊδία με τα ειδικά μισθολόγια

Τώρα λένε ότι θα βρουν ισοδύναμα από «στίφτη» στα κονδύλια και πλεονάσματα φόρων - Χάνουν από 400 ευρώ -κατά μέσον όρο- 300.000 υπάλληλοι και κρατικοί λειτουργοί

Ούτε με 1,8 δισ. και πλέον νέους φόρους που επέβαλε σε μια ημέρα, χθες, Κυριακή, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποφύγει το «κόψιμο» των αυξήσεων στους μισθούς του Δημοσίου.

Περίπου 300.000 κρατικοί λειτουργοί χάνουν τα περίπου 200 ευρώ το χρόνο (400 ευρώ συνολικά) που θα λάμβαναν κατά μέσον όρο, στη διετία 2017-2018 -τα προέβλεπε από το 2012 ότι θα τους δοθούν ο νόμος 4093.

Παρά τις αγχώδεις προσπάθειες και τον πανικό που επικράτησαν όλο το 24ωρο πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, προκειμένου να αποσυρθεί άρον-άρον η διάταξη που κατέθεσε «ύπουλα» η κυβέρνηση για το «πάγωμα» των αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια, παρά και την κίνηση απελπισίας στην οποία κατέφυγε με τον διπλασιασμό φόρων που επισπεύδονται (για την μπύρα, το τηλέφωνο κλπ), τελικώς κατέστη ανέφικτο να μετατραπεί το νομοσχέδιο σε ένα 100% φοροεισπρακτικό πογκρόμ, για να μην περιλαμβάνει μειώσεις μισθών.

Η λύση που επελέγη την ύστατη στιγμή ήταν να ψηφιστεί τελικά το «πάγωμα» των αυξήσεων με την υπόσχεση ότι, ως τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση θα έχει βάλει «κόφτη» σε όποια άλλα κονδύλια βρει ή, όπως ο είπε και ο πρωθυπουργός, θα δοθούν αυξήσεις από υπερβολικά πλεονάσματα και υπεραπόδοση φόρων και εσόδων, όταν αυτή προκύψει.

Ενώ εδώ και έξι μήνες διαπραγματεύσεων τα στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν στο Χίλτον ότι δεν πρόκειται να θιγούν μισθοί στο δημόσιο, την παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας έφερε τροπολογία που διέτασσε την ακύρωση των μισθολογικών αυξήσεων, που είχαν διασωθεί από προηγούμενα Μνημόνια. Και αυτό, για να βρει 118 εκατομμύρια ευρώ που θα έπαιρναν οι ένστολοι και οι άλλοι αμειβόμενοι από τα ειδικά μισθολόγια.

Πότε συμφωνήθηκε και πότε προέκυψε η ανάγκη για την μεθόδευση μιας τέτοιας μισθολογικής περικοπής, δεν το εξήγησε κανείς στη Βουλή. Γιατί δεν είχε ανακοινωθεί, γιατί δεν κατατέθηκε στις Επιτροπές, γιατί δεν βρέθηκαν «ισοδύναμα» πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο και  γιατί τελικώς «πάγωσαν» οι μισθοί, παρότι αυξήθηκαν «μαγικά» την ίδια στιγμή τα φορολογικά μέτρα, κανένα κυβερνητικό στέλεχος που τα πρότεινε ή τα ψήφισε δεν μπόρεσε να απαντήσει.

Επιπλέον, κανείς δεν εξήγησε πότε και ποιοι ανακάλυψαν κρατικά κονδύλια για δαπάνες που μπορούν να κοπούν, αλλά ...δεν κόπηκαν ήδη για να αποφευχθούν ή να μετριαστούν τόσα άλλα βαριά φοροεισπρακτικά μέτρα (3,6 δισ. που ψηφίστηκαν πριν δύο εβδομάδες και 1,8-2 δισ. που ψηφίστηκαν χθες, συν τον «κόφτη»).

Και όλα αυτά, σε μια τάξη εργαζομένων και κρατικών λειτουργών που, εκτός των άλλων, έχουν δεχτεί να κάνουν και «εκπτώσεις» σε ποσά που το δημόσιο τους χρωστάει και που τα δικαστήρια τους επιδίκασαν, με σχετικές αποφάσεις τους.

Σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε εχθές πάντως, για δυο χρόνια απαγορεύεται κάθε μισθολογική ωρίμανση και προαγωγή για το διάστημα, από 1 -1 -2017 έως 31-12-2018.  Από αυτή την εξέλιξη θίγονται όλα τα ειδικά μισθολόγια δηλαδή αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί, στρατιωτικοί, αλλά και πολλές άλλες κατηγορίες (πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, γιατροί του ΕΣΥ, ιατροδικαστές, διπλωμάτες, δικαστικοί, επιστημονικό προσωπικό, εκπαιδευτικοί εμπορικού ναυτικού, ιερείς, μουσικοί κλπ).

Επίσημη δικαιολογία, σύμφωνα με την ίδια την τροπολογία, στάθηκε η ανάγκη «δημοσιονομικής προσαρμογής» και επειδή... πέρυσι τον Δεκέμβριο κόπηκαν οι προαγωγές και οι αυξήσεις και στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα (στους οποίους πάντως δεν αφορούν τα όποια τυχόν ισοδύναμα επικαλέστηκε η κυβέρνηση).

protothema
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά