'Ενας στρατιωτικός γράφει παιδικά βιβλία!

βιβλιο
Δυστυχώς στις μέρες μας όλο και λιγότεροι γονείς διαθέτουν χρόνο για να διαβάσουν ένα παιδικό βιβλίο στα παιδιά τους, την ώρα που ξεφυλλίζουν μια αθλητική εφημερίδα, ή κάποιο περιοδικό ποικίλης ύλης ή life style. Και επειδή στις μέρες μας, τα θέλω μας έρχονται σε αντίθεση με τα πρέπει, το ekriti.gr επικοινώνησε με τον συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας και παιδικών διηγημάτων για καλό σκοπό, Παναγιώτη Δημητρόπουλο προκειμένου να εξηγήσει γιατί το παιδικό βιβλίο γίνεται το μέσο ώστε το παιδί να γίνει αποδέκτης θετικών μηνυμάτων, προσφοράς και αλληλεγγύης.
παιδικό βιβλίο3

"Τα θέλω μας έρχονται σε αντίθεση με τα πρέπει για άλλη μια φορά, "πρέπει" που χρήζουν αναγκαία ετούτη την περίοδο μιας και έχει μείνει πίσω  εδώ και πολλά χρόνια το μοντέλο της πολυδύναμης οικογένειας,απαντά  ο κ. Δημητρόπουλος.Οι οικογένειες πλέον πυρηνικές δεν συγκατοικούν με τον παππού και τη γιαγιά στην ίδια κατοικία. Γεγονός που οδηγεί πλέον την αφήγηση των παραμυθιών στα χείλη των γονέων. Των γονέων εκείνων όμως που ζουν παράλληλα με το καθημερινό άγχος των εργασιακών, χρονικών και οικονομικών αναζητήσεων.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό, επισημαίνει ο κ. Δημητρόπουλος, όπως και κτήμα μας επίσης, ότι η επαφή του παιδιού με ένα καλό παιδικό βιβλίο, δίνει το εισιτήριο για νέους ορίζοντές. Και ανοίγει παράλληλα στο παιδί μας ένα παράθυρο διάπλατα στον κόσμο με όποια θετικά συνεπάγεται αυτό.
Όπως π.χ. το να μην φοβάται και να μην αντιμετωπίζει αρνητικά οτιδήποτε του είναι ξένο. Είτε πρόκειται περί διαφορετικού χρώματος, διαφορετικής εθνικότητας, άλλης θρησκείας η άλλων πολιτισμών. Ταυτόχρονα το παιδί γίνεται γνώστης της Ιστορίας με έναν αλλιώτικο μοναδικό τρόπο. Μιας και σε αυτό βοηθούν και οι εικονογραφήσεις των παιδικών βιβλίων.
Εικόνες που εξιτάρουν τη σκέψη και τη φαντασία. Το παιδί ως αναγνώστης πλέον ταξιδεύει σε διαφορετικές θάλασσες σε διαφορετικές Ηπείρους και γίνεται ο ίδιος γνώστης των πολλών πολιτισμών. Γνωρίζει τα διαφορετικά ήθη και έθιμα του κάθε λαού. Όπως επίσης μαθαίνει και για τη θρησκεία αυτών. Πέραν όλων των παραπάνω, το βοηθά να χειρίζεται ορθά τόσο τη γλώσσα όσο και τη γραφή.
Εμείς ως γονείς, συμβουλεύει ο γνωστός συγγραφέας παιδικών βιβλίων πρέπει βέβαια να προσέξουμε μέσα στην πληθώρα των παιδικών βιβλίων, να επιλέγουμε αυτά που μεταδίδουν θετικά μηνύματα στο παιδί μας. Όπως επίσης και ότι η επιλογή έχει να κάνει και με τη νοητική και πνευματική αντιστοιχία του παιδιού αναγνώστη.
Λόγου χάρη δεν μπορούμε αν το παιδί μας είναι σε ηλικία (0-2) να παραλείψουμε τα βιβλία εκείνα που δίνουν έμφαση στα έντονα χρώματα αλλά και στο μέγεθος των εικόνων.
Στις νηπιακές ηλικίες αναζητούμε τα παιδικά βιβλία εκείνα όπου οι ήρωες θα είναι σε πρώτη θέση. Μιας και τα ίδια τα παιδιά αγκαλιάζουν τους ήρωες παίρνουν τους ρόλους τους και γίνονται ένα με αυτούς. Καθώς θα βλέπουμε το παιδί να αρθρώνει λόγο και να γράφει τη σκέψη του σε ένα κομμάτι χαρτί. Όντας πλέον στις τάξεις του Δημοτικού. Θα παρατηρήσουμε επίσης πιο έντονα και τα σημάδια του ανιμισμού και του ανθρωπομορφισμού από πλευράς παιδιών. Ως γονείς λοιπόν πρέπει να δείξουμε τη δέουσα προσοχή που χρειάζεται για να γίνει η ανάγνωση, παιχνίδι.
Όπως επίσης και να στηρίξουμε τα παιδιά εκείνα τα οποία δεν μπορούν ακόμη να αναγνώσουν καλά από μόνα τους. Αυτό σε μας θα γίνει αντιληπτό όταν θα δούμε τα παιδιά να επιλέγουν παραμύθια με έμφαση στα μεγάλα γράμματα και στις πολλές εικόνες, τονίζει ο κ. Δημητρόπουλος.
Ο συγγραφέας, επίσης συμπληρώνει: Την ίδια στήριξη βέβαια πρέπει να παρέχουμε και στα παιδιά εκείνα που έχουν την τάση στην φιλαναγνωσία.Eμπλουτίζοντας τη βιβλιοθήκη του σπιτιού μας με συλλογές παραμυθιών και Συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας. Είτε ακόμη με διηγήματα με τα οποία θα μπορέσουν τα παιδιά μας να περιηγηθούν σε ιστορικά, Θρησκευτικά και άλλα γεγονότα που θα προσθέσουν στη γνώση και στην αναζήτηση αυτής.
Επίσης θα ήταν πολύ ωραίο κίνητρο για την αγάπη στο βιβλίο, η επίσκεψη κάθε Σάββατο με το παιδί μας σε ένα από τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς για την επιλογή ενός βιβλίου. Αλλά και να συζητήσουμε μαζί, επίσης για το υποψήφιο βιβλίο που πρόκειται να βρει στέγη στη βιβλιοθήκη του σπιτιού μας. Μην ξεχνούμε πως το παιδί μας δεν θα μας πει ποτέ, "Είχα μια δύσκολή μέρα σήμερα" αλλά θα μας ζητήσει να του δώσουμε χρόνο από το χρόνο μας.. Ας είναι λοιπόν αυτός ο χρόνος δημιουργικός.
παιδικό βιβλίο2

 
Τέλος, ας μην ξεχνούμε πως άλλο είναι το παραμύθι και άλλο το ψέμα. Το παραμύθι ως άλλο "μαγικό φίλτρο" μας κάνει να καταπολεμούμε τους φόβους μας. Ενώ αντιθέτως το ψέμα μας κάνει να κρυβόμαστε από αυτούς και να φαντάζουμε εντελώς αδύναμοι μπροστά τους.
Ας  παρακινήσουμε λοιπόν τον εαυτό μας  και ας αναδείξουμε σε εμάς και τα παιδιά μας το ΓΙΑΤΙ το παιδικό βιβλίο πρέπει να έχει μια περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη του σπιτιού μας.
Μίνι Βιογραφικό Συγγραφέα:
O Παναγιώτης Δημητρόπουλος,είναι Στρατιωτικός - Συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και παιδικών διηγημάτων για καλό σκοπό, Αρθρογράφος στο We24. Μερικά από τα έργα του, είναι: Το χρυσαφένιο κουκούτσι, εκδόσεις Περίπλους, Η Μαγεμένη ευχή, Εκδόσεις Anima, Προσεχώς " Ο μπαμπάς μου, ο ήρωας μου", εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ.
Επιμέλεια: Μάρα Μπέκα
- See more at: http://www.ekriti.gr/politismos/enas-stratiotikos-grafei-paidika-vivlia#sthash.GiiLGNmV.dpuf
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά