Π.Ο.Ε.Σ. - 4 Οκτωβρίου το ΣτΕ αποφασίζει για το μισθολόγιό μας, μετά από προσφυγή μας. Αναδρομική επιστροφή ποσού περίπου στο μισό του Δεκεμβρίου 2018

Π.Ο.Ε.Σ. - 4 Οκτωβρίου το ΣτΕ αποφασίζει για το μισθολόγιό μας, μετά από προσφυγή μας. Αναδρομική επιστροφή ποσού περίπου στο μισό του Δεκεμβρίου 2018
Όπως ήδη σας είχαμε ενημερώσει (δείτε εδώ) τη 1.2.2019, ο νομικός παραστάτης της Π.Ο.Ε.Σ., δικηγόρος Αθηνών κ. Γεώργιος Αντωνακόπουλος, κατ΄ εντολή της, κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης της υπ΄ αριθμ. οικ.2/88411/ΔΕΠ/4.12.2018 (5435 Β΄) Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, όπως έκανε και κατά παρελθόν (2013 και 2015), ανατρέποντας δύο (2) φορές τους μνημονιακούς νόμους περικοπής των εισοδημάτων μας, από τις αποφάσεις της Ολομελείας του οποίου (ΣτΕ) τη 12.12.2018 όλες και όλοι μας είδαμε στους τραπεζικούς λογαριασμούς μας τη νίκη.
Την 4 Οκτωβρίου 2019 η υπόθεση του μισθολογίου μας δικάζεται εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με τη μείζονα σύνθεσή του, λόγω της εξαιρετικής σπουδαιότητάς της (δείτε εδώ).
Ο νομικός παραστάτης της Ομοσπονδίας μας, κ. Γεώργιος Αντωνακόπουλος, δήλωσε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ":
Για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται να αποφασίσει για δύο θέματα, τα οποία μπορεί να συνδέονται αλλά κρίνονται διαφορετικά.
Το πρώτο είναι το νέο ειδικό μισθολόγιό τους, το οποίο εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 και το δεύτερο αφορά στην "προσωπική διαφορά" που λαμβάνουν όσοι αμείβονται με βάση το νέο μισθολόγιο με μικρότερες αποδοχές από αυτές που ελάμβαναν στις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Ειδικότερα:
  • Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ότι το νέο ειδικό μισθολόγιο είναι αντισυνταγματικό, τότε οι αποδοχές των ενστόλων θα πρέπει να αποκατασταθούν στα επίπεδα που ορίζονται με τις διατάξεις του παλαιού νόμου 3205/2003, όπως ίσχυαν πριν από την τροποποίησή τους με τις διατάξεις των νόμων 4093/2012 και 4307/2014 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Στο ενδεχόμενο αυτό, οι εν ενεργεία στρατιωτικοί δικαιούνται αναδρομικά τουλάχιστον για τα έτη 2017 και 2018, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο έλαβαν τα αναδρομικά που δικαιούνταν για την περικοπή των αποδοχών τους μέχρι και για το έτος 2016. Τα ποσά αυτά είναι σημαντικά, καθώς θα υπολογιστεί η μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των ενστόλων.
  • Εάν η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική τη διάταξη που αφορά στην «προσωπική διαφορά», τότε το Δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει αναδρομικά, για τα έτη 2017 και 2018, τα ποσά που αναλογούν στη διαφορά μεταξύ των αποδοχών που λαμβάνουν σήμερα οι ένστολοι και αυτών που ελάμβαναν έως τον Ιούλιο του 2012. Στην περίπτωση αυτή οι εν ενεργεία στρατιωτικοί θα λάβουν περίπου τα μισά αναδρομικά αυτών που εισέπραξαν τον Δεκέμβριο του 2018.
Η "προσωπική διαφορά" που προβλέπεται στο νέο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων "πατάει" πάνω σε διατάξεις οι οποίες έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές. Ειδικότερα, με το άρθρο 155 του ν.4472/2017 (νέο ειδικό μισθολόγιο) ορίστηκε ότι αν από τις ρυθμίσεις προκύπτουν μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν οι ένστολοι στις 31.12.2016, η διαφορά διατηρείται ως προσωπική. Ωστόσο, ως βάση υπολογισμού της προσωπικής διαφοράς χρησιμοποιήθηκε το ύψος των αποδοχών που ελάμβαναν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων με τις διατάξεις του ν.,4307/2014 οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματικές της διατάξεις του νέου ειδικού μισθολογίου και τη διάταξη της προσωπικής διαφοράς τότε διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο στις αποδοχές των ενστόλων και ανεβαίνει ακόμη περισσότερο ο λογαριασμός των αναδρομικών με την κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δημοσιονομική βόμβα.
Π.Ο.Ε.Σ. - 4 Οκτωβρίου το ΣτΕ αποφασίζει για το μισθολόγιό μας. Αναδρομική επιστροφή ποσού περίπου στο μισό του Δεκεμβρίου 2018

poes
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά